programek napisał(a):
ale po tych zmienach biblioteka nie chce mi w ogóle ruszyć
No i prawidłowo - bo to tak jakbyś pociął ją żyletką na drobne paseczki, posolił, popieprzył

i oczekiwał że będzie śpiewać

sorki za takie porównanie no ale ono dobrze oddaje tą operację genetyczną, którą przeprowadziłeś na tym LIB'sie
Ja już tam troszkę działam w C ... ale ciężko mi "pruć" takie LIB'sy ... a wiesz dlaczego ? bo żeby to robić to NAJPIERW trzeba BARDZO dobrze sobie zdawać sprawę przynajmniej jak działa FAT32 ale tak od podszewki .... tymczasem po tym co zrobiłeś widać, że przynajmniej na razie nie masz o tym zielonego pojęcia ... a grzebiesz w plikach źródłowych *.c ??? szok

dlatego gdybyś chociaż zaczął od "przodu" a nie od tyłu i np zaczytał gdzieś o podstawach FAT, to doszedłbyś szybko że długość nazw zależy od tego czy jest włączona obsługa LFN (Long File Names) ....
a tu okazuje się, że pomimo iż biblioteka jest "Petit" czyli malusieńka, tycieńka

to autor też przewidział z tego co pamiętam możliwość obsługi LFN i są do tego stosowne możliwości konfiguracyjne w plikach *.h - czyli w plikach konfiguracyjnych. Akurat w PetitFS się tym nie bawiłem ale w FatFS tak i działa to ładnie ....
z tym, że nie myśl, że tam znajdziesz proste ustawienie
LFN - ON
albo
LFN - OFF
też trzeba się z tym nieźle pobawić i poczytać aby to odpalić ....
teraz mam nadzieję .... że kolejnym razem spróbujesz sprawdzić czy drzwi są otwarte zanim zaczniesz je wyważać ?

OK
www.youtube.com/mirekk36 ]