Jestem miłośnikiem wyświetlaczy VFD (być może przez sentyment do lamp).
Ostatnio wpadł mi ręce taki właśnie wyświetlacz, ale nietypowy bo sterowany z RS232. Posiada złącze miniDIN 6 którym doprowadza się zasilanie i sygnał TX z RS'a.

Producentem jest firma Niritake, druga obok Futaba która specjalizuje się w tego typu wyświetlaczach. Jednak na swojej stronie nie przyznają się oni do tego tego modelu. Moją uwagę zwróciło miejsce na wlutowanie 5 jumperów, co uczyniłem. I po zwarciu jednego wyświetlacz przedstawił mi się jako Nixdorf Vincor co zaowocowało znalezieniem noty katalogowej.
Przyjazną rzeczą jest to, że wyświetlacz wymaga użycia tylko jednego PINU, co prawda jest to cenny UART, ale mimo wszystko.

Komendy sterujące nieco różnią się od tych dla VT100, dlatego pozwoliłem sobie napisać coś w rodzaju mini "biblioteki" do obsługi.
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
http://www.youtube.com/watch?v=j-rzcGpY8yMCzy ktoś może ma jakieś sugestie, jak to usprawnić, dodać coś, może brakuje jakiejś typowej dla wyświetlaczy funkcji...