Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 11 maja 2026, o 19:08

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 25 sie 2013, o 22:28 
Nowy

Witam

Napisałem funkcje menu wyswietlająca opcje w zależności od wciśniętych klawiszy, lecz roi się tam od delay-ów czy ktoś mógłby mi doradzic sposób jak zminimalizować ich ilość ew przedstawić mi jakiś inny pomysł na menu?
Oto moja funkcja menu:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Pozdrawiam
Mirek

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 26 sie 2013, o 02:15 
Użytkownik

Głównym podejściem prowadzącym do eliminacji _delay_ms jest zastosowanie Timerów programowych napędzanych timerem sprzętowym (najlepiej działającym w trybie CTC).

Zasada jest taka, że odpalasz sobie jeden z timerów sprzętowych w procu, żeby sobie tykał i liczył. Jego licznik będzie zwiększał się za każdym cyknięciem z predkością wynikającą z ustawionego preskalera.
Dla przykładu
F_CPU 16 MHz i preskaler 1024 spowoduje podzielenie 16MHz przez 1024 czyli licznik będzie zliczał impulsy o częstotliwości 15625 Hz. Włączasz sobie obsługę przerwania na zdarzenie CompareMatch czyli sytuacje gdy wartość licznika osiągnie zadaną wartość którą zapisujesz do rejestru OCRx. W przerwaniu inkremetujesz jakąś zmienną (musi być rodzaju volatile). Następnie w pętli głównej sprawdzasz czy wartość tej zmiennej osiągnęła jakąś wartość.

Przykładowo, ustawienie timera:
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Procedura przerwania:
język c

język c

Zmienne Timer1 i Timer2 zwiększają wartość co 10ms. (wartość OCR0 = 155); pierwsza funkcja będzie wykonywać się co 100ms druga co 1000ms.

PostNapisane: 26 sie 2013, o 07:12 
Nowy

No tak ale mi chodziło zebym sterował procesam za pomocą micro-switchy a nie żeby wykonywały się zawsze z okresloną zwłoką czasową. Chcę mieć możliwość selektywnego wybrania danej opcji.

PostNapisane: 26 sie 2013, o 08:26 
Moderator

MirekP napisał(a):
Chcę mieć możliwość selektywnego wybrania danej opcji.

To zacznij jednak poznawać programowanie strukturalne oparte m.in o timery programowe i zdarzenia a nie to co teraz robisz czyli programowanie LINIOWE.

Wyżej to bardzo dobra sugestia - tylko ty na razie nie wiesz pewnie w ogóle o co w tym chodzi ....

dlatego na początek poczytaj sobie to:

http://mirekk36.blogspot.com/2012/10/ob ... w-cd2.html

a docelowo pomyśl jednak o poczytaniu rozdziału pt:

"wstęp do systemów czasu rzeczywistego"

w Bluebooku: http://atnel.pl/mikrokontrolery-avr-jezyk-c.html

bo być może tam jeszcze nie dotarłeś albo omijasz ten rozdział bojąc się, że to coś strasznie trudnego

PostNapisane: 26 sie 2013, o 11:31 
Użytkownik

MirekP napisał(a):
No tak ale mi chodziło zebym sterował procesam za pomocą micro-switchy a nie żeby wykonywały się zawsze z okresloną zwłoką czasową. Chcę mieć możliwość selektywnego wybrania danej opcji.

To było raczej tutułem wstępu. Chodziło o pokazanie idei usunięcia _delay_ms. Najlepiej jest chyba zacząć od tego, żeby płynnie operować timerami, bo to podstawa działania jeśli chodzi o programowanie nieliniowe.

http://forum.atnel.pl/topic3887.html
Tutaj masz dyskusję związaną z tematem oraz z obsługą klawiszy w oparciu i timery.

Autor postu otrzymał pochwałę

Strefa czasowa: UTC + 1