Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 5 lip 2026, o 15:28

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 12 kwi 2013, o 10:04 
Użytkownik

Witam. Stworzyłem sobie funkcję do obsługi klawisza opierając się na blogu. Pomijam tutaj wszystkie nagłówki itd. ponieważ dla innej obsługi klawisz (z delay'ami) program działa poprawnie.

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Następnie w pętli w main.c mam

język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Problem w tym, że jak raz nacisnę przycisk to d zaczyna rosnąć, nawet wtedy gdy zwolnię klawisz (widzę to na LCD). Oznacza to że warunek if(klawisz(plus)) po naciśnięciu i zwolnieniu jest cały czas spełniany. Dlaczego ??? Przecież jak zwolnię klawisz to if( !key_lock && !(PINC & KEY1 ) ) nie powinien być spełniony a tym samym n powinno przyjąć wartość n=0; i tym samym zwrócić 0. Proszę o wyjaśnienie gdzie źle rozumuję albo co źle zrobiłem.
Poza tym dlaczego w warunku if(klawisz(plus)) nie mogę wstawić średnika za funkcją bo wyskakuje błąd ?

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 12 kwi 2013, o 10:51 
Moderator

Przede wszystkim widać, że na razie w ogóle ale to w ogóle nie zrozumiałeś jak działa taki IF (ten sposób z bloga) do obsługi klawisza, który nieumiejętnie przeniosłeś sobie do swojej funkcji klawisz() :( Proponuję żebyś NAJPIERW postarał się dokładnie zrozumieć jak to działa

język c

a później obejrzeć sobie na tym samym blogu, w tym samym artykule tylko że dalej w jaki sposób można sobie wyprowadzić do funkcji

Kod:
key_press()

taką obsługę - bo przecież też masz przykład .... dlaczego nie przeczytałeś całości ?

PostNapisane: 13 kwi 2013, o 21:09 
Użytkownik

Jakiejś strasznej filozofii w tym nie ma do zrozumienia, chyba, że diabeł tkwi w szczegółach. Po prostu zamiast wskaźnika na funkcję wstawiłem inkrementację wskaźnika i mimo to nie działa :( Wartość wskaźnika po naciśnięciu przycisku wzrasta tylko o jeden i później nie ma już reakcji na wciśnięcie :( Może jakaś mała podpowiedź ?

język c

język c

------------------------------------------------------------
Ok rozumiem (chyba). key_lock=xxx; trzeba dobrać doświadczalnie, bo jeżeli dobierze się zbyt nisko, to po zwolnieniu przycisku ( i ewentualnych drganiach) może ona nie osiągnąć wartości 0 w drugim warunku.
Zmieniłem teraz na:
język c

i działa. Ale gdy wstawię np. key_lock=240; to działa za 3-4 razem. Im niższy key_lock to działa gorzej. Mam nadzieję, że oto chodziło :)

PostNapisane: 14 kwi 2013, o 08:07 
Moderator

dobra ok, powiem tak - twój kod z pierwszego postu MUSI działać i działa ;) mój błąd, że jakoś za szybko rzuciłem okiem na tą twoją funkcję okiem nie zwracając uwagi na zdefiniowaną w niej zmienną automatyczną

Kod:
uint8_t n=0;

ja po prostu raczej pisałem to z myślą o ew użyciu wskaźników do funkcji (callbacku) w takiej twojej funkcji klawisz() i dlatego przy nie zwróceniu uwagi na to n=0 albo może wydało mi się że to też jest u ciebie static (wtedy także by nie działała twoja funkcja), pomyślałem że całkiem coś pokiełbasiłeś - no ale teraz przyjrzałem się temu z rana na świeżo i widzę, że nie .... twoja funkcja z pierwszego postu NORMALNIE DZIAŁA tylko ty masz problem gdzieś indziej....

najbardziej zdziwiło mnie twoje pytanie:

qutrit napisał(a):
Poza tym dlaczego w warunku if(klawisz(plus)) nie mogę wstawić średnika za funkcją bo wyskakuje błąd ?

tzn jak chciałeś to wpisać u siebie tak ????????

Cytuj:
if( klawisz(plus); )

no coś ty ? a co to miałoby znaczyć ? no sam spójrz przecież kompilator słusznie krzyczy że to błąd. Przecież średnik jest po to aby zakończyć linię a ty chcesz go w środku warunku IF dać ? ;)

ale ok .... teraz skupmy się (cały czas trzymając się twojego pierwszego postu) nad tym dlaczego tobie ta twoja własna funkcja klawisz() nie działa a u mnie i teoretycznie i praktycznie działa. Powodów może być kilka, ale lepiej by było gdybyś pokazał większy kawałek tamtego twojego kodu - bo mogę tylko przypuszczać, że:

1. nie dałeś podciągnięcia programowego ani zewnętrznego linii klawisza do VCC, czyli zakładając że u ciebie "plus" to było np:

Kod:
#define plus (1<<PC7)

to nie zrobiłeś w kodzie np:

Kod:
PORTC |= plus; // podciągamy linię klawisza do VCC

wtedy mógł się warunek albo cały czas spełniać albo działać w kratkę bo na wejściu był pływający stan HiZ

być może też masz switcha z jakimś strasznie długimi drganiami albo zepsutego wręcz, i powinieneś był wydłużyć ten czas key_lock zgodnie z opisem na blogu, tyle że też nie powinna ci się wciąż zwiększać zmienna d++ chyba że się tak uparłeś na ten średnik po IF że w rzeczywistości swój kod napisałeś wtedy nieco inaczej niż pokazałeś czyli tak:

język c

a widać, że kodu tutaj raczej nie kopiowałeś i wklejałeś tylko pisałeś z ręki (tak mi się wydaje) bo napisałeś While zamiast while a tego by ci kompilator też nie przepuścił ;)

więc generalnie w całym kodzie mogłeś zrobić jeszcze więcej błędów :(

-------------------------------------

No i teraz dalej - bierzemy się za twój drugi post i PIERWSZY przykład - jeśli to jest cały kod main.c

język c

tak nawiasem powiedz mi w czym ty piszesz swoje kody źródłowe ??? przypadkiem nie w AVR Studio dzięki któremu nie widzisz połowy warningów i błędów ??? bo wystarczy spojrzeć na twój kod na górze:

Cytuj:
main();
{
....

średnik w linii z main() ???? a gdzie w ogóle int main(void) { ....

ale ok pisz jak chcesz i w czym chcesz - w każdym bądź razie ten pierwszy przykład z drugiego postu tak samo MUSI działa tylko nie u ciebie bo co ? bo tu już WYRAŹNIE w main.c przynajmniej widać że nie masz podciągnięcia programowego linii klawisza do VCC. No chyba że fizycznie masz tam gdzieś w swoim układzie rezystorami zewnętrznymi podciągniętą tą linię klawisza ????

W każdym bądź razie - pamiętaj - OBA TE przypadki twoje (u ciebie rzekomo nie działające) nie tylko MUSZĄ działać teoretycznie (czyli dobrze sobie to wymyśliłeś) ;) to jeszcze działają praktycznie bo sam sprawdziłem na swoim podręcznym zestawie ATB - mam teraz z rańca chwilkę czasu.

------------------------------

za to ten przykład na końcu gdzie dałeś key_lock=254; to szok - to by oznaczało jednak że nie zrozumiałeś jak działa ten przykład :( ... przecież w tym przypadku W OGÓLE ale to w NAJMNIEJSZYM stopniu nie reagujesz na DRGANIA STYKÓW przecież. Więc ten ostatni przykład gdzie niby zrozumiałeś - to jednak jest najgorszy.

uuuff ale się rozpisałem - sprawdź sobie dwa pierwsze tak jak opisałem i wszystko będzie ci działać ;) i jeśli piszesz w AVR Studio to szybko zamień to na Eclipse ;)

PostNapisane: 15 kwi 2013, o 10:55 
Użytkownik

Dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Nie mniej jednak nie mogę sobie poradzić z tym problemem, próbuje na wszystkie strony i nic.
Co do main();, While(1), tak pisałem z pamięci (w pracy ), stąd te błędy ;)
Co do problemu:
Przycisk mam podłączony do nóżki procesora i masy układu.
język c

Plik przyciski.c
język c

Plik przysiski.h
język c

W while(1) nie ma nic więcej oprócz obsługi przycisku i LCD. Układ (jak jest to zakomentowane) działa poprawnie dla poprzedniej wersji obsługi przycisku.

Cytuj:
za to ten przykład na końcu gdzie dałeś key_lock=254; to szok - to by oznaczało jednak że nie zrozumiałeś jak działa ten przykład :( ... przecież w tym przypadku W OGÓLE ale to w NAJMNIEJSZYM stopniu nie reagujesz na DRGANIA STYKÓW przecież. Więc ten ostatni przykład gdzie niby zrozumiałeś - to jednak jest najgorszy.

Tak też myślę, bo to są zaledwie 2 takty procesora do przepełnienia. Tylko jak to pogodzić z faktem, że dla key_lock=254; układ działa. Zmienna d się zwiększa.

A najgorsze jest to, że okaże się, że to jakaś pierdółka jest źle zadeklarowana (np. nie w ty miejscu co potrzeba). Ale tak to jest, że jak się patrzy cały czas na swój kod, to ciężko dostrzec błąd.

Ostatnio edytowano 15 kwi 2013, o 11:10 przez qutrit, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 15 kwi 2013, o 11:10 
Moderator

ja bym się nie skupiał na tym że akurat działa dla key_lock=254 bo to może być czysty przypadek , musi działać tak samo dla key_lock=1 albo i key_lock=50000. I w tym kierunku bym to sprawdzał - bo jak może nie działać skoro poprzedni warunek (funkcja działa)

ale zaraz zaraz co ty robisz ? no sam zobacz - skoro u ciebie przyciski to PD7, PD6 i PD5 to po jakiego grzyba w ogóle ustawiasz kierunki tych pinów i to jeszcze jako WYJŚCIA ??? ;)

DDRD |= 0b11100000;

ja proponuję może wklejaj to co masz w kodzie i co testujesz a nie pisz z pamięci ;) bo wtedy to ciężko się dogadać ....

skasuj tą linię w ogóle - (o ile ją masz) .... przecież po resecie o tak te piny klawiszy są wejściami a na drugi raz jak chcesz uniknąć takich MEGA CZESKICH błędów - to jednak postaraj się działać z techniką dobrego programowania czyli tak

PORTD |= enter|minus|plus;

albo

PORTD |= (1<<PD7)|(1<<PD6)|(1<<PD5);

albo

DDRD &= ~( (1<<PD7)|(1<<PD6)|(1<<PD5) );

a nie jakieś tam

DDRD |= 0b11100000;

to sam zaczniesz popełniać mniej błędów

PostNapisane: 8 wrz 2013, o 18:17 
Użytkownik

Witam
Sprawa dotyczy przycisków, więc piszę tutaj :-) Mam funkcję obsługi przycisku i zdefiniowaną:
język c

Jak widać krótkie wciśnięcie powoduje zmiane stanu diody przy porcie PB1, dłuższe wciśnięcie zmianę stanu diody na porcie PB2
Funkcja main()
język c

Gdy zakomentowana jest jedna to druga działa wyśmienicie :-)
Gdy klawisz(plus) i klawisz(minus) są odkomentowane (_delay_ms(1); zakomentowany) to nie działają - dioda przygasa tak jakby b.szybko migała. Po zwolnieniu przycisku ustala się stan przypadkowy.
Gdy _delay_ms(1); jest odkomentowany i klawisz(plus) i klawisz(minus) są odkomentowane to dioda PB1(gdy obojętnie który przycisk wciśnięty i trzymany) miga w sposób zauważalny ( na oko z częstotliwością 0,3Hz)???? Kombinuję z czasami i nic to nie pomaga.
Co może być przyczyną takiego zachowania ?

PostNapisane: 8 wrz 2013, o 19:32 
Uzytkownik zasłużony dla forum.atnel.pl

Twoja funkcja ma wspólne zmienne dla obu przycisków. Przeanalizuj sobie co się stanie jak jeden jest wciśnięty a drugi puszczony. Można temu zaradzić:
język c

i używać w funkcji
język c

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 8 wrz 2013, o 21:30 
Użytkownik

Działa SUPER :-)
Nigdy bym na to nie wpadł. Szczerze mówiąc to za bardzo nie wiem , jak to działa.
Mamy zamiast zmiennych
język c

tablice zmiennych
język c

których argumentem jest w moim przypadku zmienna 'key'. I teraz jeżeli przycisk podłączony jest do PD6 czyli binarnie 0b01000000; to odpowiada to liczbie dziesiętnej chyba 64. No i tutaj już nie ogarniam :-(..............
Mógłby kolega troszeczkę przybliżyć, co się z tym dzieje. Nawet gdy się przyjmie
język c

to też pięknie działa :-)

PostNapisane: 8 wrz 2013, o 22:52 

Jest źle i przypadkiem zadziałało :| . Tak byłoby dobrze:
język c

I wymaga to niestety jeszcze zmian w konfiguracji i zmiany zdefiniowanych symboli plus i minus.
W C nie ma kontroli nad przekroczeniem indeksu tablicy i można sobie zrobić w programie niezły bigos. W oparciu o adres tablicy były zmieniane komórki pamięci inne niż przynależne do tej zmiennej.

PostNapisane: 9 wrz 2013, o 08:00 
Użytkownik

Oczywiście, że tak zrobiłem jak kolega wyżej napisał, wszędzie pozmieniałem na key_lock[8], flag[8];. Tylko nijak nie wiem jak to ma działać, tzn. dlaczego to działa. Jak 'wartość portu' (zmienna key) indeksuje tablice, tzn. jak np PD6 przeliczane jest na zmienną key;, która występuje chociażby w key_lock[key] ??
Nawet jak przyjmę:
język c
to też b. dobrze działają obydwa przyciski; chociaż tutaj jak kolega wspomniał może odgrywać rolę brak kontroli nad rozmiarem tablicy.
W sumie najważniejsze że działa, ale gdyby kolega coś więcej napisał, to byłoby super.
Dzięki.

Aaaaa chyba zrozumiałem. Chodzi oto żeby najpierw gdzieś poza funkcją klawisz(uint8_t key) powołać jakąś funkcję która będzie mi zamieniała wciśnięty przycisk na odpowiednią cyfrę z przedziału 0-7 :-) To znaczy odpowiednim portom od PD0 do PD7 przypisać cyfry od 0 do 7. I dopiero te cyfry używać jako zmienną 'key;' w funkcji klawisz(); :?: :?: :?:

Natomiast samo przypisanie np. do PD0 cyfry 0 to chyba trzeba jakieś maskowanie zrobić ?
lub np. za pomocą funkcji typu:
język c
.
Chyba że jest prostszy sposób :?: :?: I wogóle czy dobrze rozumuję :?: :?:

PostNapisane: 9 wrz 2013, o 18:02 

Jak sobie zaznaczysz PD6 i klikniesz prawym klawiszem to masz taką opcję jak Open Declaration (lub klawisz F3 w Eclipse), która pokaże co kryje się za tym symbolem:
język c

Inny przykład. Poniższe 2 linie robią dokładnie to samo, chociaż druga jest błędna, ale tylko dlatego, że utrudnia analizę programu.
język c

PostNapisane: 10 wrz 2013, o 00:03 
Użytkownik

I nastała jasność dzięki podglądowi Open Declaration .......chyba że nie.
Teraz wiem dlaczego PB2 = PA2 = PC2 = PD2, ponieważ wyrażenia sprowadzają się do wartości 2 :) O wiele ważniejsze jest to wyrażenie:
język c
ponieważ ono odwołuje się do 'szufladki' gdzie jest rejestr stanu całego (w tym przypadku) portu D :)
Więc poprawne mój kod wygląda tak:
język c

Jak rozumiem gdybym miał przyciski podłączone do portu 0 i 1 to tablice 'key_lock[8], flag[8];' mogłyby być dwuelementowe czyli 'key_lock[2], flag[2];' :?: Pytam bo nie mam jak sprawdzić bo akurat te porty mam zajęte przez LCD. Zresztą jak wstawię '2' to nie funkcja klawisz(...); nie działa prawidłowo.
Dzięki serdeczne jeszcze raz :) (szkoda, że nie ma emotki z piwem ;) )
--------------- dodano-----------
Ale można zrobić w taki sposób:
język c

:)

Strefa czasowa: UTC + 1