Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 15 sty 2026, o 21:01

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 19 sie 2013, o 22:36 
Nowy

Witam
Męczę si z transmisją danych z PC do ATmegi16. Założenie jest takie ,że chcę wysyłać algorytm funkcjonowania programu w procesorze w postaci procedur. Pisałem wcześniej przy okazji innego problemu. Teraz z PC-ta chciałbym wysłać konfigurację. Ta konfiguracja zapisze się w EEPromie i oczywiście w pamięci RAM. Cały problem polega na tym ,że brakuje mi wiedzy na temat odbioru danych przez USART. Oczywiście USART działa , jest zainicjowany, mogę wysyłać do PC-ta jakieś napisy ale nie za bardzo rozumiem jak odbierać dane i jak je obrobić. Chodzi o to ,że doszedłem do tego ,żę rejestr UDR "trzyma" sobie odebraną daną w postaci chara.
No i oczywiście brnę dalej. Zainicjowałem przerwania i jak wyślę sobie z terminala literkę to dalej na wyświetlaczu wyświetla mi się literka. No wszystko OK tylko co dalej ? Jakbym chciał wysłać np. liczbę 1000000 ? Pewnie od strony PC zostanie to pokrojone na bajty i w postaci 0F 42 40 po kolei wysłane. No i tu kapota. Powinienem stworzyć jakiś bufor gdzie gromadziłbym te dane ? Jak ten bufor później przerobić ,żebym dostał tą liczbę 1000000 w postaci np. ulong ? Na początku jeszcze wymyśliłem ,że żeby urządzenie odbierało musi dostać znak "<" jako początek transmisji a potem ">" jako koniec
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Potem
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Następnie w PC wysyłam ">120<" wrzucam to na wyświetlacz i otrzymuję .... <<<<< ( na forum nie ma emotikona główki walącej w ścianę ale właśnie to wtedy czuję)

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 19 sie 2013, o 23:12 
Moderator

Masz Bluebooka ?

http://atnel.pl/mikrokontrolery-avr-jezyk-c.html

zajrzyj sobie do rozdziału o UDP przy Ethernecie. Nie przerażaj się - nie musisz czytać o ethernecie i UDP ale tam jest pokazane jak parsować stringi i dlaczego przesyłać wszystko jako ASCII a nie kombinacje dziwne z binarką. A jeśli miałbyś przypadkiem Greenbooka

http://atnel.pl/jezyk-c-pasja-programowania.html

to ostatni rozdział bardzo miło by cię zaskoczył ....

ale ok do rzeczy - jak masz przesłać liczbę to zamieniaj ją na kody ASCII i wysyłaj w ten sposób a linię kończ znakiem ENTER - to jedynie słuszna droga a szczególnie na początek - gdy zaczynasz

PostNapisane: 20 sie 2013, o 16:24 
Nowy

Nie mam "Bluebooka" ani "Greenbooka".
Ja się zastanawiam jak odebrać większą daną , kiedy na co poczekać itd.
Z tego co się orientuję to i tak z komputera czy to będzie PuTTy czy nawet mój program na kompie to i tak wysyłane dane są podzielone na "paczki" w ASCII. I tak dla przykładu w VB jest serialport.write(text as String) - czyli wszystko co wpiszę i tak zostaje potraktowane jako zbiór charów i wysyłanych pojedynczo. Ten znak odbieram w buforze UDR i on tam siedzi dopóki go nie zabiorę albo nie zostanie nadpisany przez kolejny znak. Teraz mam zagwozdkę jak zbudować bufor ,który złapie mi wszystkie dane i poskleja je do kupy.

PostNapisane: 20 sie 2013, o 16:46 
Moderator

No właśnie czyli dobrze myślisz - wszystko ładnie opisałeś -

RobertM napisał(a):
Teraz mam zagwozdkę jak zbudować bufor ,który złapie mi wszystkie dane i poskleja je do kupy.

teraz zostaje tylko zaimplementować w procku jakiś bufor cykliczny i z niego odebrać taki string a następnie go parsować (czyt. analizować) - czyli np jak nadleci ci "255" to zamienić to już w C wbudowanymi funkcjami na liczbę

PostNapisane: 21 sie 2013, o 19:38 
Nowy

Naprowadzisz trochę jak zrealizować bufor, a potem jak tablicę charów przerobić na "ulong" i skasować tablicę ?
Bo tak wydaje mi się ,że trzeba to zrobić

PostNapisane: 21 sie 2013, o 20:31 
Uzytkownik zasłużony dla forum.atnel.pl

Komunikacją szeregową na forum zajmował się kolega Antystatyczny Nieco inne spojrzenie na RS232, a do zamiany łańcucha znaków na liczbę są funkcje z biblioteki <stdlib.h> a w twoim przypadku potrzeba użyć strtoul. Tablicę "skasujesz" jak wpiszesz '\0' do 0 komórki tablicy.

PostNapisane: 23 sie 2013, o 10:01 
Nowy

Dzięki za podpowiedzi. Zrobione

Strefa czasowa: UTC + 1