Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 23 lip 2026, o 07:57

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 31 lip 2013, o 10:03 
Użytkownik

Witam,
w celu uproszczenia urządzenia (termostatu) chciałem zrezygnować z jednego przycisku. Z dwóch miałby pozostać jeden. Za pomocą tego jednego przycisku chciałem zmieniać dwie wartości powiedzmy a i b. Przyszło mi to do głowy po przeczytaniu na blogu p. Mirka artykułu nt. drgań styków w przyciskach. Na końcu artykułu przedstawiony jest fragment kodu który wykonuje dwie różne funkcje w zależności czy przycisk jest wciśnięty krótko czy długo. Kod ten uprościłem i uruchomiłem. Realizuje swoje zadania tzn. zmienia wartości a i b ale sposób w jaki to zrobiłem mnie nie zadowala :-( Na pewno można to zrobić w zgrabniejszy sposób.
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Eventy, callbacki, wskaźniki na funkcje mam ogarnięte, tylko jakoś nie mogę tego zebrać i zastosować :roll:
Może jakieś pomysły ? Nie chodzi mi o gotowe kody, tylko o sam pomysł realizacji, tak aby ten kod wyglądał przyzwoicie, bo na ten EVENT_LED(); w fun_B(); to patrzeć nie mogę :o

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 31 lip 2013, o 14:13 
Użytkownik

Noo przy funkcji fun_b() to raczej przestaje mieć cokolwiek wspólnego z EVENT ;)

Ponieważ te dwie zmienne inkrementujesz tylko w górę ( rozumiem że tak ma być ) to wprowadź sobie dodatkową zmienną np. statyczną albo i nie ( zależy od tego gdzie ją będziesz chciał mieć dostępną :) , długim wciśnięciem zmieniaj jej stan i wykorzystaj jej wartość plus krótkie wciśniecie do inkrementacji odpowiedniej zmiennej a lub b.
Mam nadzieję że w miarę jasno opisałem o co mi chodzi bo ostatnio jakoś mam problemy z wyrażaniem swoich myśli ;)

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 3 sie 2013, o 06:33 
Użytkownik

Malutki_27 napisał(a):
Noo przy funkcji fun_b() to raczej przestaje mieć cokolwiek wspólnego z EVENT ;)

Na tyle właśnie byłem przytomny, żeby zapytać ;)

Dzięki koledzy za pomoc, działa super. Oto chodziło. Byłem blisko samodzielnego rozwiązania problemu. Utworzyłem sobie funkcje zmien_a, zmien_b i wskaźnik na nie. Pogubiłem się z funkcją zamien_dzialanie, chociaż teraz jak patrzę na jej prostotę to....

Strefa czasowa: UTC + 1