Jeśli ja coś mogę zauważyć, to....
ale najpierw uprzedzam, że wcale mi nie chodzi o to aby forsować akurat rozwiązania, których ja używałem
Anty - chcesz zrobić super uniwersalną bibliotekę - powiedziałbym hermetyczną i czystą ... Super. Czyli na końcu może z niej powstać wręcz prawdziwa biblioteka - bo już kiedyś też gdzieś pisałem ale nie tylko ja, że to co my tu zwykle robimy i sobie używamy określenia że robimy LIB'sy to tak na prawdę nie są żadne lib'sy

. Prawdziwie biblioteki to te skompilowane do postaci (bodajże *.a) i można ich używać rzeczywiście tak jak
#include <avr/io.h>
później. W takim przypadku ja np też może i próbowałbym w tym co mówisz pójść drogą printf'a ... czyli podmianą strumienia itp bo wtedy mamy rzeczywiście pełną uniwersalność i praktycznie na każdy AVR
ale czy ty rzeczywiście chcesz taką bibliotekę *.a przygotować ?
Jeśli nie, a zależy ci na tym aby była ona np wygodna dla wszystkich to jednak warto pokusić się o dodanie nawet własnego LIB'sa do UART'a który poprzez kilka funkcji styka się z twoim UART'em. I to przecież przez kilka pewnie typowych funkcji takich jak do przesłania znaku, stringa, liczby itp bo czegóż więcej. A zatem na prawdę łatwo byłoby każdemu podłączyć w to miejsce jakąś inną 'ala' własną czy cudzą bibliotekę

natomiast podmiana strumienia i przystosowanie do printf'a może (ale to TYLKO moje nieobiektywne zdanie) raczej hmmm skomplikować całość do wykorzystania takiego LIB'sa dla przysłowiowego "jana kowalskiego"
Jeśli zaś zależy ci na tym aby kod był mega uniwersalny i przenośny między platformami to już można to zrozumieć - chociaż i tu będzie potworny haczyk. Bo czy tak czy siak przeniesienie takiej biblioteki np na PIC'a będzie i tak wymagało ogromnej ingerencji i przeróbek
z TRZECIEJ zaś strony - jeśli potraktować to jako samo szkolenie się w opracowywaniu bibliotek *.a - to bardzo fajna okazja

zresztą jak znam życie to nie ważne jakim sposobem to zrobisz i tak pewnie jak to zwykle u ciebie bywa niesamowicie zaskoczysz wszystkich pozytywnie i tego ci życzę

www.youtube.com/mirekk36 ]