Cześć wszystkim, jestem tu nowy więc przede na wstępie chciałbym wszystkich serdecznie pozdrowić.
Piszę do Was z problemem, który mam nadzieje uda mi się dzięki wam rozwiązać - mianowicie:
Piszę procedurę obsługi pilota RC5 opartego o przerwanie zewnętrzne. Rozrysowałem sobie wszystko pięknie, algorytm, maszyna stanów itp. ale poległem już na samym początku implementacji.
Odbiornik IR podłączony do pinu INT0. Obsługa przerwania wygląda tak:
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
Powyższy kod po naciśnięciu przycisku pilota generuje na konsoli takiego:
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
czyli powiedzmy, że OK, 24 przerwania, ale gdy zmienię kod na
język c
to w wyniku dostaję:
język c
tym razem 30 przerwań na naciśnięcie TEGO SAMEGO przycisku.
Teraz jeszcze ciekawiej:
język c
skutkuje:
język c
każda liczba pomnożona razy 32 powinna dać liczbę mikrosekund jaka minęła od ostatniego przerwania. Pierwsza może być dowolna, ale już każda kolejna powinna zawierać się w przedziale <13-69> (kwarc 8MHz, przescaler 256 -> tick zegara co 32 us), tymczasem dostaję jakieś losowe śmieci.
Kod programu jest prawie pusty. Jest tylko inicjacja timera0 i UART.
Podpowiedzcie mi proszę, co mogę robić nie tak?

PS. Dodam jeszcze, że zachowania te są całkowicie powtarzalne. Na początku podejrzewałem zakłócenia na linii odbiornik-uC, ale za każdym razem kod #1 generuje 24 przerwania, kod #2 30 przerwań, a kod #3 śmieci. Odbiornik podłączony poprawnie - zasilanie odfiltrowane.