mikel66 napisał(a):
1. Podłączając LCD do portu B jest problem z wgraniem pliku do mikrokontrolera, wiem, że wystarczy zamienić port B na A albo odłączać wyświetlacz w czasie zgrywania, ale ciekawi mnie dlaczego tak się dzieje?? wiem, że niektóre piny portu B są podłączone do programatora, ale jeśli podłączy się diodę to ten problem nie występuje. Czy to zależy od ustawienia pinu jako wejście/wyjście??
Pomyśl sobie - jeśli sterujesz diodą LED z pinu ISP (mosi, miso lub SCK) i dioda LED podłączona katodą do pinu to tak samo jakbyś sterował z Wyjścia jakieś WEJŚCIE np innej bramki .... tak można bez problemu łączyć inne układy do pinów ISP ... czyli podawać sygnały na WEJŚCIA ale ....
ale jeśli do pinów ISP podłączysz jakieś WYJŚCIA innych układów ( a szyna danych LCD może pracować w trybie I/O czyli we/wy) to wtedy zastanów się co będzie ???? Wyobraź sobie że programator wystawia na tą linię ZERO a na WYJŚCIU LCD wystawiona jest JEDYNKA ??? i co ? i kicha - konflikt .... zwarcie i tak na prawdę programator często nie może w takim wypadku wymusić stanów w trakcie programowania....
WNOSEK? do pinów ISP można podłączać jakieś WEJŚCIA (innych układów) ale nie można za bardzo podłączać WEJŚĆ - rozumiesz teraz?
------------------------ [ Dodano po: kilkunastu sekundach ]mikel66 napisał(a):
2. Chciałem uruchomić program z PWM na 644, więc zmieniłem nazwy rejestrów i wydawałoby się, że jest dobrze, ale wyświetlało błędy; szukałem błędów, ale nie znalazłem, więc skopiowałem plik do nowego projektu i już błędów nie było. Wiem, że to jakieś rozwiązanie (nawet na forum je spotkałem), ale dlaczego tak się dzieje??
pooglądaj troszkę moich różnych poradników VIDEO w tym także tych w książce na DVD to zrozumiesz i dojdziesz co i jak

spokojnie
------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]mikel66 napisał(a):
3. Odnośnie artykułu "Eclipse - kłopot z PSTR() ? - przeczytaj "
Rozumiem, że flash jest pamięcią tylko do odczytu, więc trzeba zrobić const, ale dlaczego nie należałoby tak zrobić również z pamięcią EEPROM, przecież też jest do odczytu??
A EEPROM jak myślisz po co jest ? tylko do odczytu ?

chyba żartujesz ? - no przecież po to jest żeby do niej zapisywać - więc tu coś ci się ewidentnie pomyliło - zweryfikuj swoją wiedzę n/t eeprom ok?
------------------------ [ Dodano po: 3 minutach ]mikel66 napisał(a):
4. Odnośnie artykuły "domyślna promocja do INT" i ogólnie pracy na liczbach zmiennoprzecinkowych co pomocą liczb całkowitych.
Wydaje mi się, że trochę źle to będzie działało; gdy chcemy wyświetlić dwie liczby po przecinku to wyświetla, np.: ,99 ; ,84 ; ,11 zgodnie z oczekiwaniami, ale jeśli chce się wyświetlić 1 to nie będzie tak: ,01 tylko ,1;liczba całkowita pomija zera przed sobą, ale rozwiązałem to za pomocą if.
No właśnie "wydaje" ci się - może zamiast gdybać - zrób trochę ćwiczeń - zobaczysz wtedy o co chodzi .... to co tu piszesz masz załatwione np w funkcji IntToStr() w ćwiczeniu o ADC na płycie DVD dołączonej do książki i w książce też jest to opisane ... to nie ŻADEN problem i to się programowo normalnie załatwia
------------------------ [ Dodano po: 7 minutach ]Cytuj:
5. Powinno być "TIMSK0=" czy "TIMSK0|=", tzn która forma jest poprawna?? Wiem, że jeśli TIMSKO jest równe 0 to przypisując liczbę oba zapisy pokażą to samo, ale jeśli nie jest równe zero to TIMSKO byłoby równe tylko tej liczbie. A jeśli używa się przesunięć bitowych to tylko druga forma jest poprawna??
podawałem przykłady WYRAŹNIE ale ok jeszcze raz zobacz załóżmy że robisz tak (czysto wydumany przykład)
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
to wg ciebie co na końcu będzie w TIMSK - dwa bity ustawione ? tylko jeden ? a jeśli jeden to który?
a tymczasem można to zrobić tak:
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
i wtedy będzie wszystko dobrze, więc dlatego ja polecam żeby nawet i w pierwszej linii korzystać z OR
język c
ale to trzeba pisać świadomie - wcześniej trzeba poczytać dokładniej o przesunięciach - zadajesz pytania jakbyś dobiegł za daleko a początki (podstawy) zostawiłeś w tyle. Na prawdę skup się na jednym problemie i po kolei rozwiązuj problemy a nie wszystko naraz hurtem bo potem masz takie skutki
------------------------ [ Dodano po: 9 minutach ]Cytuj:
6. Nie działa mi przycisk INFO w mkBoot LOADERze ver 1.0.0 build 5
Gdy go wciskam wyskakuje:
"Naciśnij RESET przy procesorze...",
więc wciskam reset na płytce ATB i po pewnym czasie:
"Brak odpowiedzi procesora - Time OUT !!!"
Z czego to może wynikać??
to znaczy że coś źle robisz - ale co? nie wiem czy przestawiałeś ? bawiłeś się jumperkami na zestawie ATB, co i jak połączyłeś ? .... nie wiem bo nic nie piszesz ... a to akurat musi działać - bo przed wysyłką uruchamiam i w ten sposób testuję każdy zestaw. Czy zmieniałeś np taktowanie procka ?
------------------------ [ Dodano po: 10 minutach ]Cytuj:
7. Uruchomiłem program z niebieskiej książki odnośnie ADC, podłączyłem POT1 do kanału 5 (PA5) i VOLT do VCC i załączyłem jeszcze wymienny rezystor (dławik z zestawu) (
http://atnel.pl/Upload/image/atb104/ins ... 04_ADC.jpg) układ działa, ale przekręcając potencjometrem pokazują się wartości od 0 do 750 zamiast 1023; czy to bierze się z tego, że napięcie odkłada się jeszcze na dławiku? Jeśli tak to jak podłączyć ten układ, żeby pokazał pełen zakres 0-1023??
na prawdę - zacznij czytać instrukcję OnLine do zestawu a szczególnie odnośnie ADC - widziałeś to?
http://atnel.pl/atb-pomiar-napiecia-adc.html------------------------ [ Dodano po: 13 minutach ]mikel66 napisał(a):
8. Chciałem wyświetlić kropkę na wyświetlaczu LED, ale nie podłączyłem nawet pinu DP, z racji, że nie ma nóżki. Czy tak powinno być i źle piszę program, czy po prostu nie mam nóżki DP i nie wyświetlę kropki??
O kurczę! ... wygląda na to że pomylili się w fabryce i nie wlutowali jednego pinu

sorki - nie zauważyłem tego - skontaktuj się ze mną w tej sprawie albo:
1. telefonicznie
2. przez Skype
3. mailowo
w celu ustalenia jak pomóc najlepiej w takiej sytuacji ....
a od razu podpowiem że te wyświetlacze nie mają dwukropka po środku - tzn widać tam jakby otworki na diody ale one nie działają. W tych wyświetlaczach działają tylko kropki dziesiętne - no ale musi być wlutowany ten pin oczywiście