No a jak może nie być warninga skoro argument funkcji jest taki
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
a ty przekazujesz taki
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
PRZEDE WSZYSTKIM zauważ, że to u Sun'a jest funkcja do wyświetlania stringów z pamięci FLASH a nie z RAM (dlatego ja - jak widzisz w książce do takich funkcji, zgodnie ze standardem
AVR GCC dodaję końcówkę
_P żeby od razu po nagłówku funkcji było widać do czego ona jest rozumiesz ? stąd masz w książce:
język c
a także
język c
i sam powiedz - od razu widać która do czego prawda ?
a ty zaglądasz do tej funkcji Suna i widzisz tam przecież
język c
to po tym też powinieneś się zorientować że chodzi o string z pamięci Flash, w związku z tym Sun zresztą bardzo słusznie (no ale wiadomo to Sun)

zastosował specyfikator const - bo dla zwykłego programu wszystko co we flash jest const.
Tyle że on jeszcze zastosował własny typ o nazwie byte
jak to obejść?
najprościej to poszukać w tej jego bibliotece funkcji do wyświetlania stringa z RAM, pewnie też jest tylko ty chwyciłeś za tą niewłaściwą

A gdyby nie było to co za problem sobie to przerobić ????? wystarczy pozbyć się dwóch rzeczy TYLKO, czyli const i pgm_readbyte()

z tym że ja bym sobie ją napisał tak bardziej pod AVR GCC
język c
www.youtube.com/mirekk36 ]