Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 20 sie 2026, o 16:12

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 24 maja 2013, o 10:27 
Użytkownik

Witam .

Mam takie małe pytanko odnośnie 'volatile' . Po przeczytaniu wyjaśnienia w niebieskiej książce Mirka i uzupełnieniu ewentualnych braków tutaj byłem przekonany , że wiem wszystko o tym specyfikatorze .

Przeglądając jednak sieć parę dni temu natknąłem się na prezentowany poniżej fragment dokumentu

Cytuj:
Obsługa przerwań (3)
Nieco wydumana procedura obsługi przerwania INT0 zmienia
stan wyjścia co drugi raz:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Aktywne czekanie w procedurze obsługi przerwania jest
wyjątkowo złym rozwiązaniem!
Zostało użyte, aby uniknąć problemu drgania styków klawisza
i zademonstrować użycie słowa kluczowego volatile.

Zdecydowanie demonstruje użycie 'volatile' lecz nie wyjaśnia jego zastosowania .

O ile definiowanie wewnątrz przerwania zmiennej ze specyfikatorem 'static' jest dla mnie oczywiste ,nie bardzo jakoś jest dla mnie zrozumiałe , dlaczego zmienna definiowana wewnątrz przerwania opatrzona jest specyfikatorem 'volatile' ? Jaki ma to wpływ na zachowanie się programu po kompilacji ?

Szukałem odpowiedzi w sieci ale nie udało mi się znaleźć nic konkretnego co by mogło wyjaśnić powyższe zastosowanie 'volatile' , poza umieszczoną na wielu stronach regułą , że :

Cytuj:
ZAWSZE ale to ZAWSZE - jeśli korzystamy ze zmiennej zarówno w przerwaniu jaki i w dowolnej funkcji programu - TRZEBA użyć specyfikatora volatile.

Wydaje mi się jednak , że to bardziej odnosi się do zmiennej definiowanej w funkcji ,w czasie działania której przerwanie może być wywołane i dokonywać zmian na tej zmiennej a nie do zmiennej definiowanej w przerwaniu , która poza nim nie jest widoczna dla innych funkcji .

Tak więc nie wiem czy autorzy tego opracowania wzięli sobie tę regułę zbyt mocno do serca i wszędzie definiują zmienne 'volatile' czy jednak jak zwykle czegoś nie wiem i patrzę na to w zły sposób.

Dziękuję za jakiekolwiek wyjaśnienie i pozdrawiam .

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 24 maja 2013, o 11:17 
Użytkownik

Według mnie powinna być tam zmienna lokalna. Chyba że komuś zależało, żeby po zakończeniu przerwania t widoczne na zewnątrz miało wartość 2000. Choć i tak trzeba by ją gdzieś wcześniej zadeklarować.

PostNapisane: 24 maja 2013, o 11:40 

#ciamciak# napisał(a):
Według mnie powinna być tam zmienna lokalna.
Według mnie jest tam zmienna lokalna :) A definiowanie jej jako ulotnej nie ma chyba większego sensu.

PostNapisane: 24 maja 2013, o 11:55 
Moderator

wwojtek napisał(a):
Według mnie jest tam zmienna lokalna A definiowanie jej jako ulotnej nie ma chyba większego sensu.

w tym przypadku może mieć sens i ma - chociaż przykład jest hmmm powiedziałbym że nie wydumany ale ..... hmm hmmm - no dobra

w przerwaniu użyto pętli opóźniającej:

for (t = 0; t < 2000; ++t);

spróbuj sobie skompilować ten przykład bez volatile i z volatile i zobacz że kod raz będzie mniejszy (gdy nie ma volatile) a raz będzie większy gdy jest volatile ... a wiesz dlaczego ?

ano dlatego że gdy nie dasz volatile dla zmiennej t to kompilator z uwagi na włączoną optymalizację -Os usunie z kodu całą tą pętlę uznając że ona nic nie robi i do niczego nie jest potrzebna. (nie będzie opóźnienia)

jeśli zaś dasz volatile - to NAKAZUJESZ kompilatorowi BEZWZGLĘDNIE aby pod żadnym pozorem nie optymalizował działań ze zmienną t i wtedy taka pętla zostanie skompilowana i zadziała (będzie opóźnienie)

reasumując - przykład ten pokazuje inny sposób wykorzystania specyfikatora volatile - chociaż jest nieszczęśliwy - tyle że autor opracowania napisał wyraźnie że to wydumany przykład - tylko po to aby zaprezentować sposób wykorzystania volatile.

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 24 maja 2013, o 12:13 
Użytkownik

pagosa747 napisał(a):
Zdecydowanie demonstruje użycie 'volatile' lecz nie wyjaśnia jego zastosowania .

mirekk36 napisał(a):
ano dlatego że gdy nie dasz volatile dla zmiennej t to kompilator z uwagi na włączoną optymalizację -Os usunie z kodu całą tą pętlę uznając że ona nic nie robi i do niczego nie jest potrzebna. (nie będzie opóźnienia)

jeśli zaś dasz volatile - to NAKAZUJESZ kompilatorowi BEZWZGLĘDNIE aby pod żadnym pozorem nie optymalizował działań ze zmienną t i wtedy taka pętla zostanie skompilowana i zadziała (będzie opóźnienie)

I to jest właśnie to czego mi brakowało , jak zwykle proste i zrozumiałe wytłumaczenie problemu .

Dziękuję bardzo i pozdrawiam .

Teraz widzę jak niewiele jeszcze wiem :)

PostNapisane: 24 maja 2013, o 13:35 

Ajjjj mea maxima culpa :? Przez "nieblokujące" podejście do programowania tak się odzwyczaiłem od wszelkich pętelek opóźniających, że w ogóle o tym nie pomyślałem :roll: A sam niedawno dopisywałem "volatile" w identycznej sytuacji, bo mi "profesjonalna i firmowa" biblioteka durniała po włączeniu optymalizacji :lol:

Strefa czasowa: UTC + 1