Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 20 sie 2026, o 08:08

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 22 maja 2013, o 00:15 
Nowy

Witam!
Kupiłem książkę pana Mirka pod tytułem "Mikrokontrolery AVR. Język C. Podstawy programowania", aby nauczyć się obsługi karty sieciowej Ethernet ENC28J60. Chciałbym poprzez stronę Internetową sterować silnikiem krokowym na odległość z użyciem mikrokontrolera ATmega16 oraz ENC28J60. Udało mi się przebrnąć przez rozdział 8.5.2 "Serwer HTTP". Kolejny rozdział (8.5.3 "Sterownik urządzeń - protokół UDP") opisuje możliwości sterowania mikrokontrolerem z wykorzystaniem komunikacji UDP poprzez sieć Ethernet jednakże za pomocą aplikacji na Windowsa napisanej w Delphi (TestyUDP). Chciałbym zrobić coś, co będzie połączeniem jakby tych dwóch rozdziałów, czyli postawić serwer HTTP na ATmedze i sterować jej wyjściami za pomocą tej strony internetowej. Jak wspomniałem udało mi się już postawić serwer na ATmedze (z wykorzystaniem programów z płyty DVD) i uzyskać stabilne połączenie (pingowanie daje czas połączenia rzędu 7 ms). W celu wykonania na stronie internetowej przełączników do zapalania diod udałem się (zgodnie z poleceniem w książce) na stronę http://www.tuxgraphics.org/ a konkretniej do artykułu: http://www.tuxgraphics.org/electronics/ ... rver.shtml W tym artykule jest opisane dokładnie to, co chcę zrobić. Pobrałem kody źródłowe ze strony i zacząłem je analizować. Wiem, że goście z tuxgraphics korzystają z ATmegi88 oraz wyjścia CLKOUT układu ENC28J60, więc pozmieniałem kod w "main.c", czyli wykomentowałem linie dotyczące zegara:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

oraz
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Nie jestem pewien co jeszcze powinienem zmienić w pliku "main.c", oczywiście poza adresem diody, którą chcę zaświecić (tutaj program: http://www.tuxgraphics.org/common/src2/ ... .17.tar.gz). Stwierdziłem, że skoro działa mi serwer HTTP oparty o biblioteki pana Mirka oraz "basic_web_server_example.c" to wkleję do niego zawartość "main.c" (oczywiście po zmianach). Spróbowałem skompilować program i pojawił się problem: funkcja "make_tcp_ack_from_any" ma za mało argumentów. Szybkie spojrzenie w biblioteki i okazuje się, że funkcja "make_tcp_ack_from_any" w plikach pana Mirka "ip_arp_udp_tcp.h" oraz "ip_arp_udp_tcp.c" ma trzy argumenty, a w "main.c" z tuxgraphics.org jest jeden (buf). No to stwierdziłem, że spojrzę do bibliotek deklaracji stosu TCP ze strony tuxgraphics.org i tutaj wielkie zaskoczenie, ponieważ pliki tych gości bardzo różnią się od bibliotek pana Mirka. W takim razie stwierdziłem, że wrzucę oryginalne biblioteki "ip_arp_udp_tcp.h" oraz "ip_arp_udp_tcp.c" ze strony tuxgraphics.org zgodne z "main.c". Ufff, program się skompilował i wgrał na mikroprocesor. ALE strona nie działa oraz podczas pingowania dostaję komunikat, że urządzenie nie jest dostępne. Proszę o pomoc co robić? Jak zmienić program w "main.c", aby współpracował z ATmegą16 i się kompilował? Z jakich bibliotek korzystać? I jak zrobić włączanie diody za pomocą linka na stronie HTTP?

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 22 maja 2013, o 02:44 
Moderator

widzisz kłopot polega na tym że biblioteki z tuxgraphics rozwijają się wciąż i dlatego różnią się od tych z DVD z książki (to nie koje biblioteki). Dlatego jak zauważyłeś trzeba wprowadzać trochę zmian do kodu stosując ich nowsze wersje a co za tym idzie testować je we własnym zakresie. Ja już dawno ostatnio nic z nimi nie robiłem niestety żeby coś konkretnego ci podpowiedzieć dlaczego teraz cos twm nie działa :(

Musisz (chcąc korzystać z nowszych wersji stosu) oprzeć się na jakimś przykładzie serwera http od nich. Potem próbować wprowadzać swoje zmiany

PostNapisane: 22 maja 2013, o 08:37 
Nowy

Ściągnąłem pliki z tego artykułu z roku 2006 (najstarsze) oraz z 2009 (najnowsze) i są identyczne przy czym znacząco się różnią od tych z płyty. Pobierałem również pliki z wcześniejszego artykułu, który zaczyna jakby temat karty sieciowej ( http://www.tuxgraphics.org/electronics/ ... 6061.shtml) i jest to samo. Naprawdę nie wiem jak to ruszyć i potrzebuje pomocy. Zależy mi tylko na prostym przełączniku do diody na stronie w HTTP.

Chodzi o to, że plik ip_arp_udp_tcp.c na płycie jest znacznie bardziej rozbudowany niż ten na stronie.

Już próbowałem, zgodnie z tym co napisałem w poście wyżej, korzystać z ich przykładu na serwer http, ale jest problem z bibliotekami, ponieważ te z płyty z nim nie współpracują, a te ze strony są na ATmege88 oraz mają aktywne to wyjście CLKOUT z układu ENC28J60.
//Wysłane z Android za pomocą Tapatalk 2

PostNapisane: 22 maja 2013, o 10:35 
Moderator

No bo tak jak pisałem w książce ja sam przerabiałem nieco np biblioteki zdaje się driverów do ENC dlatego mogą się różnić. Ale bibliotek stosu nie przerabiałem - więc niestety oni mogli pozmieniać w międzyczasie coś ... dlatego sam widzisz że to nie jest ot tak .... z palca strzelić trzeba troszkę nad tym posiedzieć

ale jak piszesz że na ich stronie są przykłady na ATmega88 i działają - no to chyba mniejszy problem jest sobie je przerobić na inny procek ATmega niż grzebać się w bibliotekach stosu czy driverach jeśli się nie ma w tym jeszcze aż takiego doświadczenia....

przecież przeportowanie na inny procek to zmiana w ustawieniach projektu i zmiana pinów ew , zmiana konfiguracji timerów itp

a jeśli chodzi o CLKOUT to porównaj sobie to co masz w książce bo tam zdaje się opisałem co zmieniałem pod tym kątem - to też sam to zmienisz w tych ich nowszych czy starszych driverach do ENC

PostNapisane: 22 maja 2013, o 20:36 
Użytkownik

kiedyś odpalałem przykłady z tux i działały.
Zmieniłeś adres ip w bibliotekach z tux'a w pliku main odpowiedni dla twojej sieci?.
W pliku enc28j60.c za komentuj #define F_CPU 12500000UL, ustaw odpowiednio porty dla SPI dla swojego procesora.

PostNapisane: 23 maja 2013, o 15:44 
Nowy

IP mam dobre, bo postawiłem na nim serwer HTTP zgodnie z przykładem pana Mirka. Więc stwierdziłem, że skoro to działa to nie będę tego zmieniać. Na jaki mikroprocesorze to odpalałeś?

PostNapisane: 23 maja 2013, o 16:08 
Użytkownik

ATMEGA32 z zestaw atb

Strefa czasowa: UTC + 1