Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 14 lut 2026, o 13:17

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 13 maja 2013, o 18:00 
Użytkownik

Witam !

(Chciałbym na wstępie zaznaczyć że jestem początkującym jeśli chodzi o programowanie pod AVR)

Mam małe pytanie odnośnie składni programu zawartego w książce Pana Mirosława "... Podstawy programowania".

Jak mamy np. to drugie ćwiczenie z zmienianiem stanu diody LED:

Kod:
uint8_t klawisz_wcisniety (uint8_t klawisz)
{
   if( !(PINC & klawisz))
   {
      _delay_ms(80);
      if( !(PINC & klawisz))   return 1;
   }
   return 0;
}

Czemu używamy " !(PINC & klawisz) " , wiem już że samo " !(klawisz) " nie wystarczy. Tylko nie potrafię zrozumieć dlaczego.

I jeszcze jak mamy deklaracje i definicje funkcji , oraz zmienną klawisz to są one typu " uint8_t " , a nie po prostu "int" ?

P.s. Proszę o wyrozumiałość :)

Ostatnio edytowano 14 maja 2013, o 07:47 przez TomTea, łącznie edytowano 1 raz

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 13 maja 2013, o 18:16 
Moderator

TomTea napisał(a):
Czemu używamy " !(PINC & klawisz) " , wiem już że samo " !(klawisz) " nie wystarczy. Tylko nie potrafię zrozumieć dlaczego

Przede wszystkim bardzo przepraszam bo rzeczywiście dziwnym trafem losu zapomniałem jakoś napisać w książce o kierunkach pinów/portów i o podstawowych rejestrach portów w prockach .... ale za to być może nie odwiedzasz mojego bloga, na którym staram się uzupełniać takie informacje - zobacz:

http://mirekk36.blogspot.com/2012/01/av ... stawy.html

a także tworzyć sporo różnych poradników do książek - sprawdź proszę ten link ok ?

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

TomTea napisał(a):
I jeszcze jak mamy deklaracje i definicje funkcji , oraz zmienną klawisz to są one typu " uint8_t " , a nie po prostu "int" ?

po pierwsze co ma wspólnego deklaracja i definicja funkcji z typem uint8_t albo int ??? tu może coś ci się pokręciło - więc postaraj się dalej dokładniej dopytać - to chętnie pomogę ok ?

a zmienne oczywiście mogą być typu uint8_t lub int ... ale jak mówię sprecyzuj lepiej pytanie.

PostNapisane: 13 maja 2013, o 18:30 
Użytkownik

Bloga od Pana jeszcze całego nie przejrzałem bo sporo na nim materiałów jest , a jak już pisałem jestem nowy w tym wszystkim i czasem nie wiem gdzie szukać. Ten link dziś poczytam wieczorem.

mirekk36 napisał(a):
zmienne oczywiście mogą być typu uint8_t lub int ... ale jak mówię sprecyzuj lepiej pytanie.

Tak tylko co to jest to "uint8_t" ? Czy to jest to samo jak napisze " uint8_t klawisz_wcisniety (uint8_t klawisz) " lub "int klawisz_wcisniety (int klawisz)"?

PostNapisane: 13 maja 2013, o 18:43 
Użytkownik

strona 73 bluebook.

PostNapisane: 13 maja 2013, o 19:21 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
Przede wszystkim bardzo przepraszam bo rzeczywiście dziwnym trafem losu zapomniałem jakoś napisać w książce o kierunkach pinów/portów

Akurat to bardzo ładnie wytłumaczyłeś na stronie 26 (6 linijka od dołu).

Znam na pamięć już prawie każdą stronę. :D

PostNapisane: 13 maja 2013, o 19:50 
Moderator

TomTea napisał(a):
mirekk36 napisał(a):
zmienne oczywiście mogą być typu uint8_t lub int ... ale jak mówię sprecyzuj lepiej pytanie.

Tak tylko co to jest to "uint8_t" ? Czy to jest to samo jak napisze " uint8_t klawisz_wcisniety (uint8_t klawisz) " lub "int klawisz_wcisniety (int klawisz)"?

Dokładnie jak napisali koledzy wyżej - ja też zapytam czy czytałeś może już raz na spokojnie całą książkę ? czy może czytasz ją na wyrywki ? .... bo niestety czytanie na wyrywki to błąd - i prowadzi do takiej czkawki troszkę ...

przeczytaj zatem rozdział o typach zmiennych, o samych zmiennych o ich DEFINICJACH i DEKLARACJACH a jak czegoś nie zrozumiesz - to wtedy napisz dobrze ? bo teraz właśnie zadajesz pytanie gdzie brak ci TOTALNYCH podstaw - tak jakbyś zupełnie POMINĄŁ podstawowe rozdziały w książce :(

------------------------ [ Dodano po: kilkunastu sekundach ]

Wrangler napisał(a):
Akurat to bardzo ładnie wytłumaczyłeś na stronie 26 (6 linijka od dołu).

no fakt - zobacz - chociaż troszkę ale wspomniałem coś tam ;) skleroza ze mnie .... no ale faktem jest że powinienem był to nieco poszerzyć jak w tym artykule na blogu

PostNapisane: 13 maja 2013, o 20:22 
Użytkownik

Czytam książkę strona po stronie, i to dopiero pierwszy raz , tak wiec niczego nie omijam , ale niestety nie mam tak że jak coś przeczytam to od razu zapamiętuje i wiem jak to wykorzystać:/

Dziękuje też za pomoc w znalezieniu gdzie o tym mogę przeczytać :)

PostNapisane: 13 maja 2013, o 21:03 
Użytkownik

TomTea długo tak jeszcze będzie, ale nie przejmuj się. Za pół roku, może szybciej, gdy kolejny raz (4,5,6,7,..10) zaczniesz sobie czytać książkę Mirka, to w podświadomości będziesz już wiedział, o czym zaraz powie w następnych liniach. :) Grunt, to nie tracić motywacji jak coś nie idzie. Zaskoczysz prędzej niż później. Sam zresztą zobaczysz..

PostNapisane: 13 maja 2013, o 21:17 
Moderator

TomTea napisał(a):
ale niestety nie mam tak że jak coś przeczytam to od razu zapamiętuje

ho hooo ja też chciałbym tak mieć ;) ale coś ty - książki tego typu to ja muszę wertować wiele razy ;) zapamiętać od razu NIE DA SIĘ - no chyba że się jest jakimś ponad przeciętnym geniuszem .... Teraz uczę się np Java dla Androida i tak jak ty czytam i czytam i czytam książkę a w zasadzie kilka - i ćwiczę i czytam i ćwiczę - no i dopiero wtedy powoli coś wchodzi do głowy

tak więc spokojnie - dasz radę

------------------------ [ Dodano po: kilkunastu sekundach ]

Wrangler napisał(a):
to w podświadomości będziesz już wiedział, o czym zaraz powie w następnych liniach

hahaha no popatrz pan ;) kolega to ma pomysły

PostNapisane: 14 maja 2013, o 07:21 
Użytkownik

Dziękuję wszystkim za zrozumienie , myślę że o motywacje nie będzie trudno :)

Temat chyba do zamknięcia ( tylko nie wiem czy na tym forum coś takiego jest :)).

PostNapisane: 14 maja 2013, o 09:56 
Moderator

TomTea napisał(a):
tylko nie wiem czy na tym forum coś takiego jest

nie ma ;) bo to forum jak zauważyłeś jest nietypowe ;) a poza tym gdzie indziej znajdziesz np DZIAŁ RYBNY ? ;)

PostNapisane: 14 maja 2013, o 10:11 

mirekk36 napisał(a):
nie ma ;) bo to forum jak zauważyłeś jest nietypowe ;) a poza tym gdzie indziej znajdziesz np DZIAŁ RYBNY ? ;)

A kosz na elce ;) przecież to taka wersja działu rybnego tylko w wersji czarnej dziury :P.

Z swojej strony jako nadal bardzo początkującego, polecam ci jednak być bardzo systematycznym i zaczynać po woli, bez rzucania się na głęboką wodę. Zresztą wystarczy zobaczyć drogę jaką przeszedł Kolega Antystatyczny na tym forum.

PostNapisane: 14 maja 2013, o 10:39 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
bo to forum jak zauważyłeś jest nietypowe ;) a poza tym gdzie indziej znajdziesz np DZIAŁ RYBNY ? ;)

Widzę dokładnie dlatego bardzo mi się podoba :)

rezasurmar napisał(a):
Z swojej strony jako nadal bardzo początkującego, polecam ci jednak być bardzo systematycznym i zaczynać po woli, bez rzucania się na głęboką wodę. Zresztą wystarczy zobaczyć drogę jaką przeszedł Kolega Antystatyczny na tym forum.

Dlatego sobie powoli robię ćwiczenia z Niebieskiej książki i do póki nie zrozumiem do końca jakiegoś ćwiczenia , to nie przechodzę dalej :)
I tak sobie siedzę ... i myślę o nim ... aż potem nagle błysk i wszystko jasne :)

Strefa czasowa: UTC + 1