Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 13 sty 2026, o 01:44

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 9 cze 2013, o 14:52 
Nowy

Witam wszystkich na forum.
Jestem już tutaj ponad miesiąc, ale narazie czytałem blog, forum i niebieską książkę + wypróbowywanie ich na zestawie ATB, ale widząc jaka miła atmosfera tutaj panuje postanowiłem napisać zważywszy, że nazbierało się trochę pytań odnośnie kilku pierwszych programów z pierwszej książki. Posiadam zestaw ATB 1.04, Atmega 644PA.

1. Podłączając LCD do portu B jest problem z wgraniem pliku do mikrokontrolera, wiem, że wystarczy zamienić port B na A albo odłączać wyświetlacz w czasie zgrywania, ale ciekawi mnie dlaczego tak się dzieje?? wiem, że niektóre piny portu B są podłączone do programatora, ale jeśli podłączy się diodę to ten problem nie występuje. Czy to zależy od ustawienia pinu jako wejście/wyjście??

2. Chciałem uruchomić program z PWM na 644, więc zmieniłem nazwy rejestrów i wydawałoby się, że jest dobrze, ale wyświetlało błędy; szukałem błędów, ale nie znalazłem, więc skopiowałem plik do nowego projektu i już błędów nie było. Wiem, że to jakieś rozwiązanie (nawet na forum je spotkałem), ale dlaczego tak się dzieje??

3. Odnośnie artykułu "Eclipse - kłopot z PSTR() ? - przeczytaj ;) "
Rozumiem, że flash jest pamięcią tylko do odczytu, więc trzeba zrobić const, ale dlaczego nie należałoby tak zrobić również z pamięcią EEPROM, przecież też jest do odczytu??

4. Odnośnie artykuły "domyślna promocja do INT" i ogólnie pracy na liczbach zmiennoprzecinkowych co pomocą liczb całkowitych.
Wydaje mi się, że trochę źle to będzie działało; gdy chcemy wyświetlić dwie liczby po przecinku to wyświetla, np.: ,99 ; ,84 ; ,11 zgodnie z oczekiwaniami, ale jeśli chce się wyświetlić 1 to nie będzie tak: ,01 tylko ,1;liczba całkowita pomija zera przed sobą, ale rozwiązałem to za pomocą if.

5. Powinno być "TIMSK0=" czy "TIMSK0|=", tzn która forma jest poprawna?? Wiem, że jeśli TIMSKO jest równe 0 to przypisując liczbę oba zapisy pokażą to samo, ale jeśli nie jest równe zero to TIMSKO byłoby równe tylko tej liczbie. A jeśli używa się przesunięć bitowych to tylko druga forma jest poprawna??

6. Nie działa mi przycisk INFO w mkBoot LOADERze ver 1.0.0 build 5
Gdy go wciskam wyskakuje:
"Naciśnij RESET przy procesorze...",
więc wciskam reset na płytce ATB i po pewnym czasie:
"Brak odpowiedzi procesora - Time OUT !!!"
Z czego to może wynikać??

7. Uruchomiłem program z niebieskiej książki odnośnie ADC, podłączyłem POT1 do kanału 5 (PA5) i VOLT do VCC i załączyłem jeszcze wymienny rezystor (dławik z zestawu) (http://atnel.pl/Upload/image/atb104/ins ... 04_ADC.jpg) układ działa, ale przekręcając potencjometrem pokazują się wartości od 0 do 750 zamiast 1023; czy to bierze się z tego, że napięcie odkłada się jeszcze na dławiku? Jeśli tak to jak podłączyć ten układ, żeby pokazał pełen zakres 0-1023??

8. Chciałem wyświetlić kropkę na wyświetlaczu LED, ale nie podłączyłem nawet pinu DP, z racji, że nie ma nóżki. Czy tak powinno być i źle piszę program, czy po prostu nie mam nóżki DP i nie wyświetlę kropki??
Obrazek

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 cze 2013, o 15:52 
Użytkownik

mikel66 napisał(a):
8. Brak pinu może być podyktowany brakiem DP w wyświetlaczu lub drobnym niedopatrzeniem ze strony produkującej ATB. W tej kwestii popytaj Mirka

Jest DP (kropka) w tym LCD. Przecież widać ją na zdjęciu. :) Brak pinu to ewidentny błąd montażowy.

PostNapisane: 9 cze 2013, o 16:35 

Ledes napisał(a):
mikel66 napisał(a):
8. Brak pinu może być podyktowany brakiem DP w wyświetlaczu lub drobnym niedopatrzeniem ze strony produkującej ATB. W tej kwestii popytaj Mirka

Jest DP (kropka) w tym LCD. Przecież widać ją na zdjęciu. :) Brak pinu to ewidentny błąd montażowy.

Jeżeli model wyświetlacza jest taki jak u mnie w ATB tj. CA56-12SRWA to kropki DP5 i DP6 nie są podłączone na zewnątrz, dopiero w modelu CA56-21(SRWA) są, ale wtedy nie ma Kropek DP1 DP2 DP3 i DP4 podłączonych.
Zacznijcie zaglądać w dokumentacje, a nie wypisywać bzdury wyssane z palca ;).

PostNapisane: 9 cze 2013, o 17:16 
Moderator

mikel66 napisał(a):
1. Podłączając LCD do portu B jest problem z wgraniem pliku do mikrokontrolera, wiem, że wystarczy zamienić port B na A albo odłączać wyświetlacz w czasie zgrywania, ale ciekawi mnie dlaczego tak się dzieje?? wiem, że niektóre piny portu B są podłączone do programatora, ale jeśli podłączy się diodę to ten problem nie występuje. Czy to zależy od ustawienia pinu jako wejście/wyjście??

Pomyśl sobie - jeśli sterujesz diodą LED z pinu ISP (mosi, miso lub SCK) i dioda LED podłączona katodą do pinu to tak samo jakbyś sterował z Wyjścia jakieś WEJŚCIE np innej bramki .... tak można bez problemu łączyć inne układy do pinów ISP ... czyli podawać sygnały na WEJŚCIA ale ....

ale jeśli do pinów ISP podłączysz jakieś WYJŚCIA innych układów ( a szyna danych LCD może pracować w trybie I/O czyli we/wy) to wtedy zastanów się co będzie ???? Wyobraź sobie że programator wystawia na tą linię ZERO a na WYJŚCIU LCD wystawiona jest JEDYNKA ??? i co ? i kicha - konflikt .... zwarcie i tak na prawdę programator często nie może w takim wypadku wymusić stanów w trakcie programowania....

WNOSEK? do pinów ISP można podłączać jakieś WEJŚCIA (innych układów) ale nie można za bardzo podłączać WEJŚĆ - rozumiesz teraz?

------------------------ [ Dodano po: kilkunastu sekundach ]

mikel66 napisał(a):
2. Chciałem uruchomić program z PWM na 644, więc zmieniłem nazwy rejestrów i wydawałoby się, że jest dobrze, ale wyświetlało błędy; szukałem błędów, ale nie znalazłem, więc skopiowałem plik do nowego projektu i już błędów nie było. Wiem, że to jakieś rozwiązanie (nawet na forum je spotkałem), ale dlaczego tak się dzieje??

pooglądaj troszkę moich różnych poradników VIDEO w tym także tych w książce na DVD to zrozumiesz i dojdziesz co i jak ;) spokojnie

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

mikel66 napisał(a):
3. Odnośnie artykułu "Eclipse - kłopot z PSTR() ? - przeczytaj "
Rozumiem, że flash jest pamięcią tylko do odczytu, więc trzeba zrobić const, ale dlaczego nie należałoby tak zrobić również z pamięcią EEPROM, przecież też jest do odczytu??

A EEPROM jak myślisz po co jest ? tylko do odczytu ? ;) chyba żartujesz ? - no przecież po to jest żeby do niej zapisywać - więc tu coś ci się ewidentnie pomyliło - zweryfikuj swoją wiedzę n/t eeprom ok?

------------------------ [ Dodano po: 3 minutach ]

mikel66 napisał(a):
4. Odnośnie artykuły "domyślna promocja do INT" i ogólnie pracy na liczbach zmiennoprzecinkowych co pomocą liczb całkowitych.
Wydaje mi się, że trochę źle to będzie działało; gdy chcemy wyświetlić dwie liczby po przecinku to wyświetla, np.: ,99 ; ,84 ; ,11 zgodnie z oczekiwaniami, ale jeśli chce się wyświetlić 1 to nie będzie tak: ,01 tylko ,1;liczba całkowita pomija zera przed sobą, ale rozwiązałem to za pomocą if.

No właśnie "wydaje" ci się - może zamiast gdybać - zrób trochę ćwiczeń - zobaczysz wtedy o co chodzi .... to co tu piszesz masz załatwione np w funkcji IntToStr() w ćwiczeniu o ADC na płycie DVD dołączonej do książki i w książce też jest to opisane ... to nie ŻADEN problem i to się programowo normalnie załatwia

------------------------ [ Dodano po: 7 minutach ]

Cytuj:
5. Powinno być "TIMSK0=" czy "TIMSK0|=", tzn która forma jest poprawna?? Wiem, że jeśli TIMSKO jest równe 0 to przypisując liczbę oba zapisy pokażą to samo, ale jeśli nie jest równe zero to TIMSKO byłoby równe tylko tej liczbie. A jeśli używa się przesunięć bitowych to tylko druga forma jest poprawna??

podawałem przykłady WYRAŹNIE ale ok jeszcze raz zobacz załóżmy że robisz tak (czysto wydumany przykład)

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

to wg ciebie co na końcu będzie w TIMSK - dwa bity ustawione ? tylko jeden ? a jeśli jeden to który?

a tymczasem można to zrobić tak:

język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

i wtedy będzie wszystko dobrze, więc dlatego ja polecam żeby nawet i w pierwszej linii korzystać z OR

język c

ale to trzeba pisać świadomie - wcześniej trzeba poczytać dokładniej o przesunięciach - zadajesz pytania jakbyś dobiegł za daleko a początki (podstawy) zostawiłeś w tyle. Na prawdę skup się na jednym problemie i po kolei rozwiązuj problemy a nie wszystko naraz hurtem bo potem masz takie skutki

------------------------ [ Dodano po: 9 minutach ]

Cytuj:

to znaczy że coś źle robisz - ale co? nie wiem czy przestawiałeś ? bawiłeś się jumperkami na zestawie ATB, co i jak połączyłeś ? .... nie wiem bo nic nie piszesz ... a to akurat musi działać - bo przed wysyłką uruchamiam i w ten sposób testuję każdy zestaw. Czy zmieniałeś np taktowanie procka ?

------------------------ [ Dodano po: 10 minutach ]

Cytuj:
7. Uruchomiłem program z niebieskiej książki odnośnie ADC, podłączyłem POT1 do kanału 5 (PA5) i VOLT do VCC i załączyłem jeszcze wymienny rezystor (dławik z zestawu) (http://atnel.pl/Upload/image/atb104/ins ... 04_ADC.jpg) układ działa, ale przekręcając potencjometrem pokazują się wartości od 0 do 750 zamiast 1023; czy to bierze się z tego, że napięcie odkłada się jeszcze na dławiku? Jeśli tak to jak podłączyć ten układ, żeby pokazał pełen zakres 0-1023??

na prawdę - zacznij czytać instrukcję OnLine do zestawu a szczególnie odnośnie ADC - widziałeś to?

http://atnel.pl/atb-pomiar-napiecia-adc.html

------------------------ [ Dodano po: 13 minutach ]

mikel66 napisał(a):
8. Chciałem wyświetlić kropkę na wyświetlaczu LED, ale nie podłączyłem nawet pinu DP, z racji, że nie ma nóżki. Czy tak powinno być i źle piszę program, czy po prostu nie mam nóżki DP i nie wyświetlę kropki??

O kurczę! ... wygląda na to że pomylili się w fabryce i nie wlutowali jednego pinu :( sorki - nie zauważyłem tego - skontaktuj się ze mną w tej sprawie albo:

1. telefonicznie
2. przez Skype
3. mailowo

w celu ustalenia jak pomóc najlepiej w takiej sytuacji ....

a od razu podpowiem że te wyświetlacze nie mają dwukropka po środku - tzn widać tam jakby otworki na diody ale one nie działają. W tych wyświetlaczach działają tylko kropki dziesiętne - no ale musi być wlutowany ten pin oczywiście

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 9 cze 2013, o 20:21 

Antystatyczny napisał(a):
Nie chodzi o bzdury Rez. Zerknij na jego wyświetlacz... Widać wyraźnie jakby miał zarówno 4 sztuki DP oraz oraz dwukropek. Jeśli chodzi o dokumentację, to nie wiem, czy jest ona taka super jednoznaczna, bo odrobinkę jednak te wersje się mieszają na schemacie. Ja np. mam wersję 1.03 i dokumentacja nie do końca pasuje, są pewne drobne róznice. Nie żebym narzekał, bo kompletnie mi to nie przeszkadza, ale przez te ewentualne drobne róznice chciałem wyrazić swą niepewność co do obecności kropek lub dwukropka. Hmm, byłby to chyba pierwszy przypadek ATB bez kropek... :)

Nie chodziło Mi o twoją odpowiedź, mniejsza, po prostu wystarczy czasem zajrzeć w dokumentację, przecież na jego wyświetlaczu też jest podany dokładny model, a w dodatku na płycie DVD jest dokumentacja do każdego użytego elementu.
Wtedy samemu łatwiej zdiagnozować problem, nie chciałem tutaj (jak zwykle zresztą) urazić nikogo tylko zwrócić z przekąsem uwagę na nie czytanie datasheetow co w przypadku problemów jest absolutną podstawą ;). Po prostu nie rozumiem takiego gdybania bez powoływania się na konkrety! ;). Jak zwykle wasz bojowo nastawiony Rez :P.

Wysłane z mojego XT910 za pomocą Tapatalk 2

PostNapisane: 9 cze 2013, o 22:12 
Nowy

dziękuję za odpowiedzi;

mirekk36 napisał(a):
mikel66 napisał(a):

pooglądaj troszkę moich różnych poradników VIDEO w tym także tych w książce na DVD to zrozumiesz i dojdziesz co i jak ;) spokojnie

oglądam na kanale, czytam forum i blog, ale czasu mało, a materiału dużo, ale powoli będę uzupełniał wiedzę (chociaż sesja się zbliża:/)

mirekk36 napisał(a):
A EEPROM jak myślisz po co jest ? tylko do odczytu ? ;) chyba żartujesz ? - no przecież po to jest żeby do niej zapisywać - więc tu coś ci się ewidentnie pomyliło - zweryfikuj swoją wiedzę n/t eeprom ok?

mój błąd;

mirekk36 napisał(a):
ale to trzeba pisać świadomie - wcześniej trzeba poczytać dokładniej o przesunięciach - zadajesz pytania jakbyś dobiegł za daleko a początki (podstawy) zostawiłeś w tyle. Na prawdę skup się na jednym problemie i po kolei rozwiązuj problemy a nie wszystko naraz hurtem bo potem masz takie skutki

rozumiem przesunięcia, rozumiem or, and itd, ale chciałem się upewnić (może pytanie błahe, ale wolę być na 100% pewnym niż na 99%:))

mirekk36 napisał(a):
Cytuj:

to znaczy że coś źle robisz - ale co? nie wiem czy przestawiałeś ? bawiłeś się jumperkami na zestawie ATB, co i jak połączyłeś ? .... nie wiem bo nic nie piszesz ... a to akurat musi działać - bo przed wysyłką uruchamiam i w ten sposób testuję każdy zestaw. Czy zmieniałeś np taktowanie procka ?

taktowania nie zmieniałem (11059200), fusebitów i lockbitów nie ruszałem, zasilania nie ruszałem (jest z USB), programator ten co na płytce, podłączenie tak jak mkAVR Calculator pokazuje dla FT232R (w Calculatorze ładnie wykrywa), żadnych innych nóżek nie podłączałem kabelkami;
jedyną zworkę, którą przestawiłem to ta od odbierania podczerwieni

mirekk36 napisał(a):
na prawdę - zacznij czytać instrukcję OnLine do zestawu a szczególnie odnośnie ADC - widziałeś to?

http://atnel.pl/atb-pomiar-napiecia-adc.html

przeczytałem już wcześniej, na forum też patrzyłem, chciałem zrobić zwykły potencjometr, schemat jest prosty, ale nie wiem gdzie szukać na płytce odpowiednich pinów, a boję się za bardzo szarżować, żeby nic nie spalić

PostNapisane: 9 cze 2013, o 22:43 
Moderator

Cytuj:
taktowania nie zmieniałem (11059200), fusebitów i lockbitów nie ruszałem, zasilania nie ruszałem (jest z USB), programator ten co na płytce, podłączenie tak jak mkAVR Calculator pokazuje dla FT232R (w Calculatorze ładnie wykrywa), żadnych innych nóżek nie podłączałem kabelkami;
jedyną zworkę, którą przestawiłem to ta od odbierania podczerwieni

a wykrywa ci program ATB Manager zestaw ATB ? ... masz poprawnie zainstalowane sterowniki do FT232 - bo tu często leży problem.

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

mikel66 napisał(a):
przeczytałem już wcześniej, na forum też patrzyłem, chciałem zrobić zwykły potencjometr, schemat jest prosty, ale nie wiem gdzie szukać na płytce odpowiednich pinów, a boję się za bardzo szarżować, żeby nic nie spalić

ten układ dzielnika z potkiem który jest w tej wersji płytek nie nadaje się do takiego podłączenia jak opisane w książce jak to było w pierwszych zestawach ATB ... teraz jest dużo lepszy układ ale jak chcesz zwykły potek to co za problem podłączyć zewnętrzny sobie ?

PostNapisane: 10 cze 2013, o 21:39 
Nowy

mirekk36 napisał(a):
a wykrywa ci program ATB Manager zestaw ATB ? ... masz poprawnie zainstalowane sterowniki do FT232 - bo tu często leży problem.

ATB Manager wykrywa mi zestaw, MkAvrCalculator wykrywa, MkBootLoader potrafi rozpoznać pod jaki COM jest podpięty zestaw;
do końca nie pamiętam, ale wydaje mi się, że od razu po zakupie MkBootLoader wykrywał przyciskiem INFO, ale nie ze 100% pewnością;
kiedyś miałem przyjemność bawić się bardzo krótko zestawem 1.02, więc sterowniki instalowałem wtedy

PostNapisane: 10 cze 2013, o 21:53 
Nowy

Antystatyczny napisał(a):
ATBmanager wykrywa pod jakim comem jest nasze ulubione ATB, a nie MKbootloader....

wiem, ale w MKbootloaderze jest opcja: "Sprawdź porty COM podłączonych układówFTDI" i to wykrywa COM6 (w moim przypadku), na którym jest zestaw

PostNapisane: 10 cze 2013, o 21:54 
Moderator

mikel66 --> a nie wgrywałeś ty już jakiegoś wsadu do procka ? bo jak tak - no to skasowałeś sobie BLS z procka i teraz się nigdy nie odezwie ;) chyba że go sobie znowu wgrasz

PostNapisane: 10 cze 2013, o 22:03 
Nowy

wgrywałem programy przez Eclipse, przez MKbootloader nic nie wgrywałem;
a co to jest ten BLS??

PostNapisane: 10 cze 2013, o 22:15 
Moderator

mikel66 napisał(a):
a co to jest ten BLS??

a czytałeś i oglądałeś to?

http://atnel.pl/mkbootloader.html

to koniecznie zobacz

BLS (Boot Loader Section) - mały program bootloadera wgrany do procka. Ale jak mówię poczytaj bo masz tam wszystko, a na płytach DVD do książek masz różne wersje BLS'ów i sam możesz je jeszcze modyfikować na inne dowolne procki ATmega zgodnie z instrukcją.

PostNapisane: 10 cze 2013, o 22:23 
Nowy

teraz wszystko jasne, dzięki
nie widziałem tej strony, ale nadrobię to:)

Strefa czasowa: UTC + 1