Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 15 lip 2026, o 15:18

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 19 kwi 2013, o 20:01 
Użytkownik

Zastanawiam się jak najlepiej podejść do automatycznego rozpoznawania rodzaju układu zapłonowego.
Jak wiadomo mogą być następujące przypadki :
1) pełna sekwencja, w danym momencie tylko jeden wtryskiwacz dostaje sygnał sterujący
2) półsekwencja, dwa cylindry sa sterowane jednocześnie
3)wszystkie wtryski dostaja impulsy w tej samej chwili.

Jak do tego podejść. Logiczne wydaje się zastosowanie timerów do wykrywania impulsów i ich czasu trwania.
Tylko że, po zarejestrowaniu przerwania przez pierwszy timer tracę czas na obsługę przerwania i mogę mieć problem z wyznaczaniem rzeczywistego czasu trwania impusu na kolejnym wtryskiwaczu.

Kolejna sprawa to w przypadku powiedzmy półsekwencji jednocześnie podawane sa dwa impulsy. Mikrokontroler wykryje pierwsze zbocze i uruchomi przerwanie, ale będzie problem bo nie wykryje zbocza impulsu dla drugiego wtryskiwacza bo będzie w tym czasie zajęty obsługą przerwania wywołanego przez pierwszy wtryskiwacz.

Może ktoś podpowie jak zabrać się za to, najlepiej w taki sposób żeby mikrokontroler był jak najmniej zajęty ponieważ będzie musiał obsłużyć jeszcze kilka innych pomiarów.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 19 kwi 2013, o 20:39 
Użytkownik

Potrzebuję znać czas trwania czasu wtrysku dla każdego cylindra osobno.
W dodatku to wykrywanie rodzaju wtrysku jest mi potrzebne bo są samochody które
potrafią dynamicznie przechodzić w czasie jazdy z sekwencji na półsekwencję.

PostNapisane: 19 kwi 2013, o 21:09 
Użytkownik

Miałem w ręku kiedyś książkę boscha o wtryskiwaczach i tam były podane czasy wtrysków właściwie 3 bo każdy wtrysk ma 3 fazy wtryskiwania :) czy te czasy są stałe ?

Chyba nie jak tak to wyprowadźcie mnie z błędu :)

Pozdrawiam :)

PostNapisane: 20 kwi 2013, o 01:32 
Użytkownik

Czas wtrysku (otwarcia) jest w granicach 300 - 6000 mikrosekund.
Może być problem jak masz mały kwarc !

PostNapisane: 20 kwi 2013, o 07:58 
Użytkownik

Panowie mi chodzi o poradę jak zbrać się za wykrycie dwóch zboczy sygnałówych które pojawia się równocześnie i pomiar czasu trwania kazdego takiego sygnału.

PostNapisane: 20 kwi 2013, o 14:54 
Użytkownik

Nie wiem skąd masz takie przekonanie o identyczności czasu wtrysku na każdym cylindrze, ale jest on kompletnie błędne. Wystarczy zobaczyć jak zachowują się czasu benzyny w samochodzie z instalacja LPG.

To że czasy wtrysku są zawsze równe jest nieprawdą. Różnice mogą być od 0,1ms do wielu milisekund. To jest powód dla którego potrzebuję czytać każdy wtryskiwacz osobno.
Proście już zagadnienia nie potrfię opisać.

PostNapisane: 20 kwi 2013, o 21:07 
Użytkownik

A to dość dziwne bo przypadkiem wiem że jak się koryguje czasy wtrysku gazu (na sztywno) to ustawia się je tak by były jak najbardziej zbliżone do siebie.

PostNapisane: 21 kwi 2013, o 12:51 
Użytkownik

matrix napisał(a):
A to dość dziwne bo przypadkiem wiem że jak się koryguje czasy wtrysku gazu (na sztywno) to ustawia się je tak by były jak najbardziej zbliżone do siebie.

Drogi kolego, o to włąsnie chodzi, co innego jak się je ustawia a co innego co się dzieje w samochodzie powiedzmy 2000km później. Nie słyszaleś nigdy o "rozjazdach" czasu wtrysku?
Skoro wiesz jak wygląda instalacja gazowa to tam właśnie każdy wtrysk jest mierzony osobnym kanałem.
Z jakiegoś powodu firmy majace po 10-15 lat praktyki w elektronice gazowej mierzą każdy wtrysk osobno.

Odchodzimy od kwestii czysto technicznej która mnie interesuje a zaczynamy pokazywać który "mundrzejszy" w temacie instalacji gazowych.

PostNapisane: 22 kwi 2013, o 11:15 
Użytkownik

a gdybyś kasował flagę wystąpienia przerwania w obsłudze przerwania?
Może trochę składniej. W chwili wystąpienia przerwania ustawiana jest flaga która kasowana jest w momencie zakończenia obsługi przerwania. W momencie wystąpienia przerwania "pierwszego" kasujesz (czyli odblokowujesz przerwania) od razu flagę i realizujesz dalszą część przerwania. W chwili gdy nastąpi sygnał drugiego przerwania obsługa pierwszego przerwania zostanie przerwana i zacznie się realizować drugie. Tylko, że te realizacje obsługi przerwań muszą się kiedyś skończyć.

To tylko takie luźne przemyślenia.

PostNapisane: 22 kwi 2013, o 14:26 
Użytkownik

A gdyby tak użyć ARM-owego DMA ? :)

PostNapisane: 22 kwi 2013, o 17:23 
Użytkownik

Zostawmy może tło samochodowe. Od strony czysto elektronicznej sprawa wygląda następująco :

Trzeba wykryć że na porcie mikrokontolera w tej samej chwili pojawiły się 1, 2 lub 4 sygnały i pomierzyć czas trwania każdego z nich z osobna.

Projekt robię na układzie Silabs 8051F580, DMA tam niestety nie ma, za to jest masa innych bajerów.
Najprościej byłoby użyć zewnętrzną bramkę AND, wolałbym jednak zrobić to bez dodatkowych scalaków.

PostNapisane: 22 kwi 2013, o 18:36 
Użytkownik

afrikanerhart napisał(a):
Drogi kolego, o to włąsnie chodzi, co innego jak się je ustawia a co innego co się dzieje w samochodzie powiedzmy 2000km później. Nie słyszaleś nigdy o "rozjazdach" czasu wtrysku?

Może i się rozjeżdżają, choć przyznam że ja nie mam z tym kłopotów.

afrikanerhart napisał(a):
Skoro wiesz jak wygląda instalacja gazowa to tam właśnie każdy wtrysk jest mierzony osobnym kanałem.
Z jakiegoś powodu firmy majace po 10-15 lat praktyki w elektronice gazowej mierzą każdy wtrysk osobno. (...)

Wiem że ustawiając na sztywno czasy wtrysków gazu powinny być one zbliżone do siebie ale wiem też że faktem jest że sterownik od gazu mierzy wszystkie wtryski od benzyny (tylko przy sekwencji) by obliczyć indywidualne obciążenie dla każdego cylindra i dobrać dawkę gazu, która notabene jest większa niż dawka benzyny.

Jeszcze nie miałem potrzeby pomiaru czasów które występują niemalże równocześnie, ale powiedzmy że to samo wejście wyzwalasz z każdym rozpoczęciem się wtrysku z któregoś cylindra i liczysz zmienną póki trwa dany stan na danym pinie. Reasumując wejście przerwania podłączasz do wszystkich cylindrów a dodatkowo kilka innych pinów tylko do poszczególnych cylindrów i na pinach sprawdzany jest czas danego stanu.

PostNapisane: 23 kwi 2013, o 08:12 
Użytkownik

A Ja sobie tak myślę że można użyć szybkie diody przez które podłącz wszytsko do któregoś INTa a dodatkowo każdy sygnał pod oddzielny port. W momencie wykrycia przerwania badasz na któym pinie coś się dzieje i po sprawie ;) . Warunkiem jest tylko to żeby przychodzące impulsy nie nakładały się na siebie.
A druga możliwość to jest taka że odpalasz timer i sprawdzasz z odpowiednią częstotliwością czy gdzieś nie wystąpiło przerwanie.

Strefa czasowa: UTC + 1