Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 22 maja 2026, o 13:08

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 18 kwi 2013, o 10:43 
Użytkownik

Witam. Jestem początkujący i zastanawia mnie jeden problem. Załóżmy, że mamy program, który odbiera przez USART jakieś znaki używając przerwania. Po odbiorze każdego znaku jest wywoływane przerwanie i wykonywana jakaś funkcja, która obsługuje to przerwanie.

1. Czy podczas wykonywania tej funkcji przerwanie jest zablokowane ?
2. Jeżeli przerwanie jest zablokowane to co się dzieje ze znakami, które powinny być odebrane ?
3. Jeżeli przerwanie nie jest blokowane i znaki są dalej odbierane to czy jednocześnie wykonuje się ta sama funkcja dla różnych odebranych znaków ?
4. Jak długo może wykonywać się taka funkcja w przerwaniu ?

Pytania może banalne dla zaawansowanych programistów. A odpowiedzi bardzo by mi pomogły.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 18 kwi 2013, o 11:25 
Użytkownik

Przerwanie dla usarta jest generowane w zaleznosci od rodzaju wektora przerwan, ktore wybrales, np. kiedy czeka ona w resjestrze UDR, lub gdy zakonczono nadawnie bajtu albo gdy w buforze odbiorczym nie ma wiecej danych, gdy zawartosc rejestru UDR jest umieszczona w nadajniku. Skoro wiesz czym jest przerwanie, to wiesz, że ona zatrzyma się na ostatniej isntrukcji z programu glównego, odkładając adres na stosie i wykona instrukcje przerwania. Jeśli w przerwaniu masz jakas funckje to ona sie wykona, żeby przerwanie się wykonało.
Ziomek sam wybierasz, kiedy ma być generowane przerwanie, to chyba wiesz, co robisz w programie. No przyszly znaki, i masz wektor przerwan, że kiedy beda robisz przerwanie i zapisujesz je w w jakims buforze.
A jesli przerwanie bedzie zablokowane, to jak chcesz odebrac znak, albo cos innego. Tak jak z przyciskiem nie wcisniesz, nie bedzie przerwanie, przerwanie bedzie zablokowane, to nie odbierzesz sygnalu, ze wcisnales.
A ile razy sie wykona, tyle, az nie bedzie spelniony warunek z wektora przerwan, ktore ustawiles, co nie.

Dokładnie kup książki mirka i zobacz jakie to łatwe w obczjeniu i stosowaniu.

Ostatnio edytowano 18 kwi 2013, o 12:49 przez Paul Dirac, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 18 kwi 2013, o 12:16 
Moderator

Można by było bardzo dużo o tym pisać, każdy będzie jakoś tłumaczył i wszystko OK, tylko że nadal może być kłopot ....

dlatego ZDECYDOWANIE polecam książkę:

http://atnel.pl/mikrokontrolery-avr-jezyk-c.html

bo w niej skupiłem się właśnie od podstaw na opisaniu tego zagadnienia, a dodatkowo zaopatruję czytelnika w przykłady w kodach dla mikrokontrolera nie tylko jeśli chodzi o podstawową obsługę bez przerwań jak w nocie PDF, lecz także właśnie (bo tak się powinno robić) w oparciu o przerwania ale do tego BUFORY CYKLICZNE. Jeśli to przeczytasz to wtedy wszystko stanie się jasne.

A tymczasem odpowiadając szczątkowo na twoje pytania:

1. pewnie że jest zablokowane i to nie tylko to, wszystkie inne przerwania również
2. przerwanie odbiera jeden znak, pozostałe wpadają do bufora sprzętowego jeśli nadlecą w międzyczasie i zostaną obsłużone w kolejnym przerwaniu jak się dobrze program napisze ;)
3. tu już za daleko popłynąłeś w rozważaniach ... gdybyś tak zrobił a miałbyś zbyt szybką transmisję to stos by ci się przepełnił i ZONK. Tak się nigdy nie robi - nie ma takich potrzeb.
4. krótka odpowiedź - ma się wykonywać JAK NAJKRÓCEJ, a to zależy od programisty jak ją napisze i dlatego własnie ....

.... dlatego polecam książkę do której link podałem

PostNapisane: 18 kwi 2013, o 12:20 
Nowy

Przerwania są blokowane na czas obsługi. Można to obejść ale tylko wtedy gdy naprawdę wiesz po co.
Funkcja obsługująca przerwanie musi być możliwe krótka. Nie znaczy to, że ma mieć mało linii musi wykonać się szybko. Nie wstawiamy do obsługi przerwania funkcji _delay() i podobnych funkcji blokujących.
Jeżeli nie skończysz obsługi przerwania przed nadejściem nowego znaku to go stracisz. W przypadku USART'u łatwo to policzyć ile masz czasu.

PostNapisane: 18 kwi 2013, o 12:26 
Użytkownik

Wielkie dzięki za odpowiedzi. Teraz mi się wszystko rozjaśniło. Bufor cykliczny to rozumiem taki bufor z głową i ogonem ? Takie rozwiązanie mi się przyda. A książkę muszę sobie zdecydowanie sprawić :D

Strefa czasowa: UTC + 1