Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 4 wrz 2025, o 09:36

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 28 mar 2013, o 20:17 
Nowy

Witam wszystkich.
Pół dzisiejszego dnia nad tym spędziłem i nadal nie wiem o co chodzi.
Wiem że to działa bo w przykładach w niebieskiej księdze jest tego sporo.

Zrobiłem do tego testowy czysty projekt i problem jest ten sam.
Chodzi mianowicie:

Używam sobie makrodefinicji #define gdzie definiuje nazwę a potem jakąś literkę np.

#define test B

gdzie B chcę podstawić do:

DDR(test) = 0xFF;

I Eclipse zwraca błąd.
Dokładnie co krzyczy jest na rysunku poniżej:
Obrazek

Myślę że już wszystko sprawdzałem ale jednak nie skoro ten błąd wciąż wyskakuje. Więc się kieruję do Was! Pomocy!

PostNapisane: 28 mar 2013, o 20:24 
Użytkownik

Bo to tak nie działa ............

Polecam tutaj poczytać :) http://mirekk36.blogspot.com/2011/12/je ... ep-do.html
lub tutaj post974.html#p974

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 28 mar 2013, o 20:28 
Moderator

Po pierwsze wszędzie ale także w niebieskiej książce wciąż piszę żeby nie używać

#define F_CPU xxxxxx

a ty używasz jak widać w kodzie ;) .... szybko się pozbądź tego nawyku bo za chwilę będziesz generował kolejne pytania i się denerwował że coś ci nie wychodzi - a powody masz w książce opisane.

Druga sprawa - to co chcesz uzyskać też jest opisane w książce jak to uzyskać i dlaczego nie można tak prosto jak ty chcesz to zrobić .... na DVD dołączonym do książki masz nawet tzw makra upraszczające które pozwalają na taki manewr - ale na dzisiaj odradzam nawet stosowania takich zabiegów. Jednak w celach poznawczych warto się z tym zapoznać i lepiej zrozumieć preprocesor. Poszukaj w książce w rozdziale o dyrektywie preprocesora ## (sklejanie nazw) ok?

i na koniec - to nie jest błąd Eclipse tylko kompilatora to tak dla porządku

aha .... jeszcze jedno w Eclipse przełącz się na dole na zakładkę CONSOLE a nie na tą domyślną PROBLEMS

ale widzę że chyba może nie obejrzałeś lekcji VIDEO na DVD z książki ? czy obejrzałeś ?

PostNapisane: 28 mar 2013, o 20:57 
Nowy

Witam
Wszystko już jasne dzięki linkom od Malutki_27. :D

Tak w książce przerabiałem rozdział o sklejaniu nazw ale nie wiedziałem że jedno z drugim ma coś wspólnego. W przykładach z książki widziałem takie stosowanie lecz wyraźnie źle je zinterpretowałem. Filmy video oglądałem ale widocznie za mało uważnie. :oops:

Dzięki za błyskawiczne odpowiedzi, jeden post a tyle praktycznych rad.

Pozdrawiam! temat zamknięty!

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1