Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 13 lut 2026, o 01:38

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 17 maja 2013, o 11:55 
Nowy

Witam
Po przesiadce z windowsa i atmel studio na linux z eclipse, napotkałem problemy zaraz na błahych kodach z mruganiem diodą. Funkcja delay zachowuje się powiedzmy sobie grymaśnie. Ustawienie 1000ms skutkuje dobrym mruganiem, ale np ustawienie 500 powoduje brak jakiegokolwiek mrugania (funkcja się zawiesza??). Od razu uprzedzam, że definicja F_CPU jest w ustawiona w ustawieniach projektu, jak i optymalizacja jest włączona. Jestem w kropce, bo długi czas już programuje i pierwszy raz spotykam się z takimi problemami. Omawiany kod:
Kod:
#include <avr/io.h>
#include <util/delay.h>
int main(void)
{
   DDRC=0xFF;
    while(1)
    {
        PORTC^=0xFF;
      _delay_ms(300);
    }
}

Programowanie odbywa się po USBasp. Do tego walczę z takimi prostymi makrami jak PORTD czy DDRD niewiem gdzie szukać problemu, ale także nie chcą współpracować, za to portC działają w porządku. Atmega też musi być w porządku bo program skompilowany na windowsie o tym samym kodzie działa w jak największym porządku. Także czekam na sugestie co przeoczyłem przy konfiguracji tego środowiska??
Edit1: Ten sam hex wrzucony pod windowsem czy pod linuxem zachowuje się w identyczny zły sposób.
Pozdrawiam
CrazyBaran

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 17 maja 2013, o 12:13 
Moderator

A próbowałeś Eclipsa na Windowsie - tak dla porównania ? .... Bo ja akurat jeśli chodzi o Eclipsa pod Lunuxa to nic nie jestem w stanie pomóc :( w ogóle nie znam linuxa..... Ale właśnie mógłbyś być może przez porównanie z Eclipsem pod windowsem być może do jakichś wniosków dojść ... bo oczywiście pod Windą Eclipse śmiga ślicznie

------------------------ [ Dodano po: kilkunastu sekundach ]

chociaż przecież są ludzie i to sporo nawet na tym forum, co Eclipsa na linuxie używają bez kłopotów

PostNapisane: 17 maja 2013, o 12:35 
Nowy

Z repozytorium pobiera mi biblioteki avr_libc z tej strony http://savannah.nongnu.org/projects/avr-libc/ to są dobre biblioteki??

PostNapisane: 17 maja 2013, o 14:47 
Nowy

Problem rozwiązany, pomogła reinstalacja pakietów. Problem, który miałem jest chyba opisany pod tym linkiem https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?id=161922. Temat można zamknąć.

Strefa czasowa: UTC + 1