Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 2 mar 2025, o 22:12

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 7 mar 2013, o 21:51 
Użytkownik

Witam wszystkich, to mój pierwszy post na forum :)

Mam pytanie odnośnie bibliotek Mirka z niebieskiej książeczki.
Przy kilku podłączonych czujnikach DS18x20 denerwuje mnie, że są losowo przypisywane podczas detekcji na różne pozycje gSensorIDs[x], można temu jakoś zaradzić ?
Nie mogę też dojść jak wyświetlić numer seryjny czujnika aktualnie przydzielony przez biblioteki - czyli powiązać gSensorIDs[0], gSensorIDs[1]... z konkretnym czujnikiem i jego numerem seryjnym.
Jakaś podpowiedź ?

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 7 mar 2013, o 22:18 
Użytkownik

fredek napisał(a):
Witam wszystkich, to mój pierwszy post na forum :)

Mam pytanie odnośnie bibliotek Mirka z niebieskiej książeczki.
Przy kilku podłączonych czujnikach DS18x20 denerwuje mnie, że są losowo przypisywane podczas detekcji na różne pozycje gSensorIDs[x], można temu jakoś zaradzić ?
Nie mogę też dojść jak wyświetlić numer seryjny czujnika aktualnie przydzielony przez biblioteki - czyli powiązać gSensorIDs[0], gSensorIDs[1]... z konkretnym czujnikiem i jego numerem seryjnym.
Jakaś podpowiedź ?

Luzik jest na to sposob :) Poczytaj min tu : topic2333.html i tu topic2118.html i tu topic1767.html

PostNapisane: 7 mar 2013, o 22:42 
Moderator

dokładnie bo biblioteki nie zawierają i ba! w ogóle nie mają zawierać sposobów na organizację sobie czujników. Dorzucenie tego do nich byłoby wręcz zepsuciem idei bibliotek ;) .... dlatego że to już jest operacja wyższa (nie trudniejsza) tylko do rozwiązania na wyższym poziomie czyli użytkownika bibliotek, który dopasowuje rozwiązania do swoich potrzeb ....

Dlatego też jeśli ktoś podchodzi do tablicy gSensorIDs[1] jako tej, która w jakiś magiczny sposób przechowuje w jakiejś kolejności adresy czujników to popełnia podstawowy błąd w założeniach ... ale spokojnie - tak zwykle wygląda pierwsze zderzenie z czujnikami tego typu ....

kolega wyżej podał kilka już ciekawych tematów na naszym forum

a ja też za jakiś czas pokażę jeszcze w tym zakresie spory i mam nadzieję bardzo ciekawy poradnik ;) video

PostNapisane: 7 mar 2013, o 22:59 
Użytkownik

Dzięki za odpowiedzi, wygląda na to, że trzeba się będzie jeszcze trochę podszkolić, bo nie jest to takie proste jak myślałem ;)
Będzie zatem co robić w weekend :)

PostNapisane: 9 mar 2013, o 09:38 
Użytkownik

Czekam Mirku na ten poradnik.

Ja jednak jak do tej pory obstaję przy wykorzystaniu dwóch portów i stworzeniu dwóch bibliotek do obsługi dwóch szyn 1W. Wiem, że Mirek nie lubi tego rozwiązania, ale jak dla mnie jest najbardziej czytelny. Wiem, że można kombinować z rejestrowaniem adresów do eeprom ale kiedy chcę wykorzystywać tylko dwa czujniki to moje rozwiązanie wydaje się być prostsze.

Chciałbym tylko zapytać, czy i jak można rozwiązać problem wykorzystując struktury Mam po prostu stworzone dwie biblioteki do 1w, w jednej jest zdefiniowany jeden pin portu w drugiej drugi. Teraz muszę stworzyć dwie funkcje a w niej dwie serie zmiennych odczytu DSa z indeksem 1 i 2. Widziałem w poradniku Mirka że używając struktury można to sobie ułatwić Ja jednak nie mam jeszcze tyle wiedzy, żeby poprawnie to zaimplementować.

PostNapisane: 9 mar 2013, o 09:51 
Moderator

No więc dlatego ja mówię że nawet przy dwóch czujnikach - ich obsługa na jednym pinie - jest o wiele prostsza. Ale wiem że nie przekonam nikogo samym takim gadaniem czy pisaniem ;) ..... dlatego ci którzy są nie przekonani i dla nich wiąże się to z jakimś karkołomnym kombinowaniem z EEPROMem - no muszą poczekać na poradnik ... mam nadzieję, że wtedy wszystko się wyjaśni.

Strefa czasowa: UTC + 1