Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 14 kwi 2026, o 11:13

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 9 kwi 2026, o 20:56 
Użytkownik

Hej, ostatnio dłubałem sobie coś na 328pb (używając Atmel Studio) i w którymś momencie chciałem przygotować projekt tak, żeby również kompilował się poprawnie pod Eclipse. Ale okazało się, że jedna rzecz mi nie chciała się skompilować - chodzi o wykorzystanie funkcji boot_signature_byte_get(addr) (chciałem użyć jako identyfikatora procka). Wywalał błąd braku definicji SIGRD. Sprawdziłem co jest w plikach iom328pb.h po stronie Atmel Studio i Eclipse w katalogach
C:\Users\<user>\Documents\MkClipse\AVR Toolchain\avr\include\avr
oraz
C:\Program Files (x86)\Atmel\Studio\7.0\packs\atmel\ATmega_DFP\1.6.364\include\avr

okazało się, że plik w MKClipse jest z sygnaturą z 2015 roku a ten z Atmel Studio z 2020

różnią się w tej okolicy - linia numer 9 (#define SIGRD 5) jest w tym nowszym pliku z Atmel Studio
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Na tą chwilę poradziłem sobie w ten sposób

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Ale to trochę mało eleganckie rozwiązanie - dlatego chciałem podpytać, czy jest szansa na uatkutalnienie toolchaina dla MKClipse/Eclipse do nowszej wersji?

Pozdrowienia,
Krzysiek

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 kwi 2026, o 15:36 
Moderator

moscow napisał(a):
dlatego chciałem podpytać, czy jest szansa na uatkutalnienie toolchaina dla MKClipse/Eclipse do nowszej wersji?

Wbrew pozorom to nie takie proste - ale jeśli już a zależy ci na tym to podaj jakiś konkretny link do nowszego toolchaina, podaj te różnice z sigdr bo pokazałeś tylko w jednym miejscu - i żeby coś zrobić to musiałbym wszystkiego sam od początku szukać - wtedy niestety odłożę to na dużo później bo nie mam za bardzo czasu ale jeśli podałbyś komplet informacji to może byłoby mi łatwiej opracować poprawkę ? Później też trzeba byłoby przetestować czy działa na innych prockach - bo po takich podmianach to zwykle zaraz losowo wybuchają różne inne rzeczy w kompilacjach - a tego nikt by pewnie nie chciał tym bardziej , że obecny tollchain może i stary ale jary i ładnie działa na co dzień a tu zdarzył się jak widzę mega nietypowy i jednostkowy przypadek - więc no sam zobacz.
Ale tak masz rację pewnie warto to zaktualizować

cytowanie selektywne  Cytuj  

Strefa czasowa: UTC + 1