Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 19 lut 2025, o 15:19

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 10 lut 2025, o 07:55 
Użytkownik

Cześć, pisząc program na mikrokontroler AVR zauważyłem ciekawą rzecz.
Mam pewną funkcję o nazwie LCD_refresh, która realizuje operacje odświeżania wyświetlacza LCD,
po czym zwraca rezultat - zawsze 0 (tylko taki rezultat na ten moment jest obsłużony - nic innego nie może być zwrócone).

W funkcji lcdRun wywoływana jest LCD_refresh - w wyrażeniu warunkowym sprawdzam rezultat, jeśli jest inny niż 0, to ustawiam flagę lcdError na 1.

I ku mojemu zdziwieniu, po uruchmieniu programu zmienna lcdError przyjmuje wartość 1, pomimo że LCD_refresh "na sztywno" zwraca 0:

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Jeżeli jednak lekko zmodyfikuję program, przez wołanie funkcji LCD_refresh przed wyrażeniem warunkowym, zapisując rezultat do zmiennej pomocniczej a następnie dokonuję sprawdzenia,
wtedy wszystko działa zgodnie z założeniami, czyli zmienna lcdError jest równa 0.

język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Co o tym myślicie? Wygląda mi na to na niejednoznaczne zachowanie kompilatora. Nie sprawdzałem co by się stało po zmianie optymalizacji podczas kompilacji- mam ustawioną domyślną.

Dodam że program nie jest wielowątkowy, nie ma tu nawet żadnych przerwań, czysty bare metal.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 lut 2025, o 10:36 
Moderator

to wynik zbyt agresywnej optymalizacji AVR GCC ale też nie ma co się dziwić gdy stosuje się aż TAK dziwaczne przypadki kodu - sorki ale ta funkcja lcdrefresh twoja jest totalnie bez sensu - więc można się też spodziewać że szczególnie przy jej wykorzystaniu w IF albo w wyrażeniu warunkowym GCC zrobić coś głupiego. W drugim przypadku gdy dajesz jej wartość do zmiennej, wymusza to już na GCC inne wygenerowanie kodu ASM i przerzucenie właściwej wartości do zmiennej bez nadmiernej optymalizacji.

Mógłbyś sobie sprawdzić - bo pewnie masz (i dobrze) ustawioną opytmalizację na -Os bo tak się stosuje dla AVR ale jak byś zmienił na np -O2 to już mógłby inaczej się zachowywać kod w tym pierwszym przypadku.

Niestety - moim zdaniem nie ma co testować kodów na TAK aż tak akademickich i nielogicznych przykładach - bo wystarczy że rozbudujesz tę funkcję lcdrferesh o jakieś warunki, sprawdzania, wykonania czegoś i już będzie dobrze się zachowywało w wyrażeniu warunkowym.

PostNapisane: 10 lut 2025, o 12:24 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
to wynik zbyt agresywnej optymalizacji AVR GCC ale też nie ma co się dziwić gdy stosuje się aż TAK dziwaczne przypadki kodu - sorki ale ta funkcja lcdrefresh twoja jest totalnie bez sensu (...)

Niestety - moim zdaniem nie ma co testować kodów na TAK aż tak akademickich i nielogicznych przykładach - bo wystarczy że rozbudujesz tę funkcję lcdrferesh o jakieś warunki, sprawdzania, wykonania czegoś i już będzie dobrze się zachowywało w wyrażeniu warunkowym.

Funkcja nie jest pusta, jest tam obsługa LCD, ustawianie GPIO itd. ale nie umieszczałem tego wszystkiego bo jakby najważniejsza jest zwracana wartość, ale fakt, mogłem wpisać tam komentarz :)

Co ciekawe, gdy w późniejszym czasie rozbudowałem bardziej program, newralgiczny element
język c
zaczął działać znowu prawidło :)

Post dodałem bardziej jako ciekawostkę/przestrogę dla tych, którzy też tak upraszczają kod jak ja :)

PostNapisane: 17 lut 2025, o 21:18 
Nowy

Dodał bym jeszcze że volatile przy lcdError brakuje. Kompilator jeśli może zawsze stara się umieszczać dane i zmienne w rejestrach platformy jeśli ma do nich dostęp (czyli np. nie zostały wyczerpane w danym kontekście wykonania). Im bardziej rozbudowany program, tym więcej rejestrów konsumujesz i tym większa szansa że wszystko co konieczne, zostanie "zsynchronizowane". Specyfikator volatile, powoduje zapis do pamięci bez względu na bieżącą gospodarkę rejestrami.

Strefa czasowa: UTC + 1