mirekk36 napisał(a):
a co to takiego ? możesz ze dwa słowa więcej ?
A to jeden z systemów dedykowanych do tworzenia inteligentynych domów. Bardzo rozpowszechniony w Niemczech, Francji, Austrji. W zasadzie tam chyba najbardziej popularny, u nas trochę mniej ze względu na cenę, oraz wymogi jeżeli chodzi o same programowanie. Trzeba posiadać oprócz wiedzy, również klucz licencyjny który dosyć słono kosztuje.
Można powiedzieć że w zasadzie to jest główną przyczyną że ten system jest mało popularny u nas w Polsce.
Jako że posiadam licencję programisty oraz klucz licencyjny, właśnie na takm systemie oparłem sterowanie w moim domu.
Na sam koniec dodam jakie zadanie pełni malina w takim systemie. Jako że tak jak pisałem KnX jest stosunkowo drogi to i wszystkiego rodzaju aplikacje oraz programy również nie są tanie. Dlatego jeżeli już ktoś się decyduje na KnX to na sam koniec aby wynieść swój system na smartfona lub tablet na ścianie. Kombinuje na wszystkie sposoby aby zrobić to w miarę w przystępnych cenach. Jedni korzystają z openhaba drudzy z home assistant a inni jeszcze z innych rozwiązań. Ale do tego wszystkiego potrzebny jest komputer i dlatego finalnie każdy robi to na malinie.
Mam zamiar kiedyś zmontować jakiś demonstracyjny filmik, jak można wszystko razem orzenić w jedną całość tak aby nauka i filmiki Mirka i Pawła nie poszły w las
Pozdrawiam!!!