Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki



Teraz jest 19 kwi 2024, o 05:21


Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 1 gru 2023, o 10:57 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 cze 2014
Posty: 820
Lokalizacja: Tam gdzie PYRY są
Pomógł: 64

Cześć kochani, nie było mnie tu ładnych kilka lat. Duże zmiany, brak czau itp.. Ale ostatnio mam więcej czasu więc wracam do zabawek.
Wstyd, bo okazuje się że po takim czasie trzeba wszystkiego się uczyć od nowa. Więc BB znow mocno w akcji. ale do rzeczy...

Mam dziwny problem z uartami w m2560.
Próbuję pobrać czas z serwera NTP. Procek wysyła dane normalnie, ESP01 ładnie odbiera AT+CIPNTP? i odpowiada, co widzę na terminalu. Ale do procka trafiają już niestety chyba śmieci. Program wchodzi w obsługę odebranych danych ale nie znajduje tam ciągu "Time:"
Już podejrzewam uszkodzony procek bo na m32 działało bez zarzutu. Ale bardziej prawdopodobne, że gdzięś mam jakiegoś babolka, którego od 3 dni znaleźć nie umiem.
Chociaż nie wiem czy jest możliwa zła konfiguracja tak, że wysyła dane poprawnie a odbiera krzaki?

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.




Okeej Panowie, jakieś postępy. Podłączyłem RX i TX procka pod terminal i ... działa na parametrach 115200, 8,n,2 a chcę 115200,8,n,1

tu potrzebuję pomocy ;(
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.


Co dziwne i jak na razie dla mnie niezrozumiałe, że dane wysyłane są idealnie niezależnie czy jest 8,n,1 czy 8,n,2.

_________________
IntegraMETEO
WordCLOCK
IntegraTOUCH



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 1 gru 2023, o 13:07 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 cze 2014
Posty: 820
Lokalizacja: Tam gdzie PYRY są
Pomógł: 64

Nic nie rozumiem już. Co bym nie wpisał w rejestr UCSR2C to uparcie odbiera tylko jak mam 2 bity stopu. Ktoś podpowie? Robię wg PDFa i nie umiem

_________________
IntegraMETEO
WordCLOCK
IntegraTOUCH



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 1 gru 2023, o 13:07 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 27224
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 1041

zwykle tak jest że nie ma dużej różnicy w odbiorze ramek z 1 albo 2 bitami stopu - szczególnie jeśli nie obsługuje się błędów hardłerowych UARTA. Nie wiem po co się nad tym zatrzymywać i rozważać zamiast używać normalnie 8,n,1 i już

------------------------ [ Dodano po: kilkunastu sekundach ]

skalarro napisał(a):
Nic nie rozumiem już. Co bym nie wpisał w rejestr UCSR2C to uparcie odbiera tylko jak mam 2 bity stopu. Ktoś podpowie? Robię wg PDFa i nie umiem

Do rejestru UCSRC nic nie musisz wpisywać on domyślnie ma bity ustawione właśnie poprawnie dla 8,n,1 zajrzyj do noty i sprawdź jak są w nim ustawione bity po restarcie

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 1 gru 2023, o 13:19 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 cze 2014
Posty: 820
Lokalizacja: Tam gdzie PYRY są
Pomógł: 64

Wiem właśnie! Zaraz bęedę na pamięć te noty znał :P
Właśnie zależy mi na używaniu 8,n,1 ale wtedy procek olewa całe przychodzące stringi. Jak wyrzucę na terminal to co otrzymał to widzę krzaki. Jak wrzucę taką samą ramkę z terminala to grzecznie na nią reaguje, odczytuje co trzeba i krzaków nie ma. Ale odkryłem, że działa tylko na 8,n,2. Jak ustawię terminal w 8,n,1, to krzaki wracają. Stąd wnioski, że uparcie chce 2 bitów stopu.

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

mirekk36 napisał(a):
Do rejestru UCSRC nic nie musisz wpisywać on domyślnie ma bity ustawione właśnie poprawnie dla 8,n,1

Zauważyłem, ale to też nie pomaga niestety

_________________
IntegraMETEO
WordCLOCK
IntegraTOUCH



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 1 gru 2023, o 13:33 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 27224
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 1041

skalarro napisał(a):
ale wtedy procek olewa całe przychodzące stringi.

Tak mi się wydaje że dokąd w ten sposób będziesz sobie tłumaczył zachowania programu który piszesz, na zasadzie że to "procek sobie coś tam robi", że procek coś tam chce albo olewa to uwierz mi długo będziesz szukał rozwiązania problemu.

Procek sam nic nie robi - i jeśli masz nadawane do niego dane z 1 bitem stopu i w terminalu też tak masz ustawione i ładnie je odbiera, to czy tego chcesz czy nie - to coś rąbiesz w kodzie swojego programu, a nie że procek coś źle robi. Więc zamiast skupiać się na tym, że odbiera jak mu ustawisz 2 bity stopu. to ZAPOMNIJ o tym zostaw te 2 bity stopu nie zmieniaj tego na zasadzie .... "a może zmienię tu albo tam coś i może zadziała" Tylko na spokojnie przeanalizuj całą inicjalizację no i przede wszystkim kod który masz do odbierania stringów

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

Cytuj:
Zauważyłem, ale to też nie pomaga niestety
\to się wiąże z tym co napisałem wyżej - to nie ma być tak "że to nie pomaga" .... jak widać problem masz gdzie indziej albo kilka problemów nakładających się na siebie. Więc jak pisałem wyżej zostaw te 8,n,1 i z uporem sprawdzaj dalej

------------------------ [ Dodano po: 2 minutach ]

pewnie masz baudrate źle ustawiony - tak tylko strzelam

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 1 gru 2023, o 13:40 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 cze 2014
Posty: 820
Lokalizacja: Tam gdzie PYRY są
Pomógł: 64

Mirku wszystko rozumiem, próbuje tak do tego podejść. ale jak to wytłumaczyć sobie i znaleźc babola nie mam pojęcia
Program działał idealnie na m32, po przesiadce na m2560 już nie chce. i to za żadnym z 4 uartów. Jak mogę szukać błędu kiedy:
ustawiam terminal na 115,8,n,1 - wysyłam ramkę do procka i odsyłam to co otrzymał - mam krzaki, procek nie parsuje stringa
ustawiam terminal na 115,8,n,2 - wysyłam ramkę do procka i odsyłam to co otrzymał - idealna rameczka, dane idealnie wczytane i też odesłane wartości.
Stąd takie podejrzenia,
Nawet już wyrzuciłem n uart wartość rejestru UCSR2C i ma wartość jak w nocie więc tu ok.

_________________
IntegraMETEO
WordCLOCK
IntegraTOUCH



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 1 gru 2023, o 14:02 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 27224
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 1041

Troszkę dziwnie podchodzisz do testowania

1. skoro masz rzekomo babola z parsowaniem to po co wyrzucać na uart to co odebrał?

2. przede wszystkim na początek to SPRAWDŹ czy wysyłany z pętli głównej string czy stringi do terminala z 8n1 lecą dobrze - no od tego to trzeba zacząć

------------------------ [ Dodano po: kilkunastu sekundach ]

jeśli w kompie w terminalu dostaniesz prawidłowe stringi z procka - to wtedy nie masz co się czepiać w ogóle inicjalizacji bo będzie to znaczyło że już dobrze ustawiłeś procka - czy to czujesz?

------------------------ [ Dodano po: 3 minutach ]

Jeśli będą dobre dane w terminalu to wtedy włącz na początek w swoim programie odbierającym dane przez uart proste echo

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.


no prostszych testów to już nie ma - i po tym od razu zobaczysz czy to co wysyłasz to rzeczywiście jest ok? Do tego jeszcze analizator stanów logicznych i podsłuchanie linii Rx i Tx procka

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 1 gru 2023, o 14:38 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 cze 2014
Posty: 820
Lokalizacja: Tam gdzie PYRY są
Pomógł: 64

mirekk36 napisał(a):
przede wszystkim na początek to SPRAWDŹ czy wysyłany z pętli głównej string czy stringi do terminala z 8n1 lecą dobrze - no od tego to trzeba zacząć
to sprawdziłem na dzień dobry. Lecą bardzo dobrze i do terminala i także esp odbiera je prawidłowo, odpowadając na nie

mirekk36 napisał(a):
jeśli w kompie w terminalu dostaniesz prawidłowe stringi z procka - to wtedy nie masz co się czepiać w ogóle inicjalizacji bo będzie to znaczyło że już dobrze ustawiłeś procka - czy to czujesz?

Tak, procek wysyła prawidłowe stringi, terminal odbiera je prawidłowo zarówno na ust 8n1 jak i 8n2

mirekk36 napisał(a):
początek w swoim programie odbierającym dane przez uart proste echo

echo też już sprawdziłem wcześniej. wracają krzaki. Jak zmienię w terminalu na 8n2 jest cud, miód.

Co do samego parsowania - odbywa się prawidłowo ale tylko dla danych wysłanych z termiinala jako 8n2

Wiem, Mirku, że to są podstawy podstaw dla Ciebie ale już jestem powoli bezradny. zanim napisałem na forum ,to spędziłem 4 dni z blubukiem i datasheetem

------------------------ [ Dodano po: 20 minutach ]

Wyrzuciłem praktycznie wszystko, zostało tylko to w pętli

data = UDRx;//odbierasz bajt
UDRx = data;// odsyłasz go jako echo

jak wyślę tylko jeden znak to cały czas wraca na terminal na 8n1 i 8n2
jak wyślę krótki string i zakończę \r\n to ładnie wraca do mnie ładnie ale tylko na 8n2, w 8n1 krzaczorki

_________________
IntegraMETEO
WordCLOCK
IntegraTOUCH



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 1 gru 2023, o 21:09 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 27224
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 1041

weź analizator stanów logicznych w łapki i sprawdź

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 1 gru 2023, o 22:09 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 cze 2014
Posty: 820
Lokalizacja: Tam gdzie PYRY są
Pomógł: 64

Nie mam niestety. Wiem, że to błąd ale nie czułem nigdy potrzeby takiej. Widzę że jednak by się przydał.

Co do postępów - pewnie wyważam otwarte drwi lub bardziej krążę jak dziecko we mgle ale użyłem innego esp. Takiego z innym firmwareem, gdzie mogę zmienić parametry uarta na 8n2 i śmiga komunikacja w obie strony bez krzaków. Niestety ta wersja nie obsługuje NTP. A w tej pierwszej mam NTP ale nie idzie zmienić paramerów uarta.

Co do samego programu - ten sam wrzucony w atmegę32 śmiga aż miło na 8n1. Już się zastanawiam czy nie jest coś z prockiem? karcem? Pewiie nie ale sam juz nie wiem.

_________________
IntegraMETEO
WordCLOCK
IntegraTOUCH



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 2 gru 2023, o 07:31 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 27224
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 1041

Nigdy w życiu nic nie jest z prockiem i kwarcem - skoro udaje ci się wysyłać stringi normalnie do terminala

A co do analizatora to na prawdę wstyd ;) toż 30zł to nie majątek - a taki klonik zastępuje pracę z OSCYLOSKOPEM no i jest podstawowym narzędziem jakie tylko może być do pracy z prockami
Obrazek


------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

poza tym żeby coś ci pomóc to musiałbyś pokazać przynajmniej swój kod do inicjalizacji UART'a bo to co pokazałeś na górze to kompletnie nic nie mówi co ty dokładnie ustawiasz

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 2 gru 2023, o 11:11 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 cze 2014
Posty: 820
Lokalizacja: Tam gdzie PYRY są
Pomógł: 64

Już zamówiłem.
Kilka razy już lądował w moim koszyku ale jakoś nie kupiłem nigdy.

Co do kodu:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.


i wywołanie inita:

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

_________________
IntegraMETEO
WordCLOCK
IntegraTOUCH



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 2 gru 2023, o 11:20 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 27224
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 1041

no ale ja nadal nie wiem jaką ty prędkość ustawiasz z tego kodu - nie wiem jak u ciebie jest liczone / wyznaczane __UBRR

Poza tym mam nadzieję, że dla uproszczenia testujesz to na zwykłym RS232 a nie na RS485, więc wywal do testów wszystko co związane z RS485 narazie

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 2 gru 2023, o 11:36 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 cze 2014
Posty: 820
Lokalizacja: Tam gdzie PYRY są
Pomógł: 64

Tak Mirku, zwykłe 232, tak już pozostanie. Tym razem 485 tutaj nie będzie. Korzystam z Twojej MKUSART więc i wyliczenia żywcem z niej.
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.


kwarc 16000000

_________________
IntegraMETEO
WordCLOCK
IntegraTOUCH



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 2 gru 2023, o 13:06 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 27224
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 1041

ok teraz widzę co i jak więc przypomnij mi czy na tym kodzie odbiera ci normalnie dane z terminala na PC ?

------------------------ [ Dodano po: 13 minutach ]

aha i napisz i pokaż screenshot jak masz ustawiony ten terminal

------------------------ [ Dodano po: 13 minutach ]

i jeszcze jedno - jaką masz przejściówkę USB-RS232

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 2 gru 2023, o 14:31 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 cze 2014
Posty: 820
Lokalizacja: Tam gdzie PYRY są
Pomógł: 64

mirekk36 napisał(a):
ok teraz widzę co i jak więc przypomnij mi czy na tym kodzie odbiera ci normalnie dane z terminala na PC ?

Odbiera ale tylko kiedy ustawię terminal na 8,n,2, inaczej krzaki
mirekk36 napisał(a):
i jeszcze jedno - jaką masz przejściówkę USB-RS232

Niestety nie jest to atnelański sprzęt a zwyczajny chińczyk
ObrazekObrazek

_________________
IntegraMETEO
WordCLOCK
IntegraTOUCH



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 2 gru 2023, o 15:06 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 27224
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 1041

skalarro napisał(a):
ale tylko kiedy ustawię terminal na 8,n,2, inaczej krzaki

Wiesz co - bardzo ale to bardzo ciebie proszę, nie pisz mi tu więcej o tym 8,n,2 bo naprawdę no nie mogę już tego czytać ;) ok .... proszę cię. Skupiamy się i rozwiązujemy problem i ma i MUSI działać 8,n,1 a ty wciąż i wciąż o tym 8,n,2 - więc po raz ostatni - nie pisz więcej o tym i nie testuj mi tu tego kociego 8,n,2 bo to nic nie wnosi do tematu. Nie żebym się tu denerwował czy coś ;) .... no może troszeczkę :lol: Ja nigdy ale to nigdy nie wracam do jakichś innych ustawień gdy rozkminiam problem. Ty już wiesz że masz ustawienia poprawne. Więc zrób to co niżej ...

a teraz to odstaw na chwilę tę przejściówkę do kosza na śmieci bo coś czuję że to z nią problem, choć może się mylę ale już widziałem u ludzi takie przypadki. Wcale nie musisz mieć atnelańskiej - weź byle pierwszą lepszą inną - niech będzie na scalaku CH340 albo najlepiej na jakimś FT232xxx - bo już ludzie rwali sobie włosy przez takie kocie przejściówki na CP

ale też wymień przewody bo może któryś nie styka

Do tego weź że użyj "normalnego" terminala" :) czyli ATB ESP Terminal, do pobrania za FREE z naszej strony:

https://atnel.pl/atb-esp-terminal.html

nie jest on wbrew temu co w nazwie tylko do ESP

i jak zrobisz te kroki to daj znać ;)

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 2 gru 2023, o 15:17 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 25 lip 2013
Posty: 2561
Pomógł: 126

A wg noty jaki poziom błędów jest przy kwarcu 16MHz i 115k2?


Autor postu otrzymał pochwałę


Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 2 gru 2023, o 16:19 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 cze 2014
Posty: 820
Lokalizacja: Tam gdzie PYRY są
Pomógł: 64

mirekk36 napisał(a):
nie pisz mi tu więcej o tym 8,n,2 bo naprawdę no nie mogę już tego czytać

ok, obiecuję, że już nie będę :)

mirekk36 napisał(a):
Nie żebym się tu denerwował czy coś

dobra, dobra haha... wiem, wiem jestem tutaj już parę lat więc wiem jak jest

mirekk36 napisał(a):
bo coś czuję że to z nią problem, choć może się mylę ale już widziałem u ludzi takie przypadki

myślęż że to nie ona winna. zestaw samo esp + atmega bez udziału przejsciówki i trminala też nie działa. ale ok, robie grzecznie, co proponujesz. Wjechała przejścióweczka na ft232, sprawdzona, śmiga pięknie. Komunikacja na 2 terminale między FT232 i CP też śmiga aż miło.

mirekk36 napisał(a):
ale też wymień przewody bo może któryś nie styka

wjechał cały komplecik prosto z szuflady

mirekk36 napisał(a):
Do tego weź że użyj "normalnego" terminala" czyli ATB ESP Terminal

mam, używam też.
mirekk36 napisał(a):
i jak zrobisz te kroki to daj znać

Chyba możemy iść dalej. Wszystkie kroki wykonane :)

_________________
IntegraMETEO
WordCLOCK
IntegraTOUCH



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 2 gru 2023, o 20:45 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 cze 2014
Posty: 820
Lokalizacja: Tam gdzie PYRY są
Pomógł: 64

micky napisał(a):
A wg noty jaki poziom błędów jest przy kwarcu 16MHz i 115k2?


2,1% przy U2X=1, to nie to

_________________
IntegraMETEO
WordCLOCK
IntegraTOUCH



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 2 gru 2023, o 23:19 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 27224
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 1041

skalarro napisał(a):
przy U2X=1, to nie to

O matko ja wciąż jakoś myślałem o 9600 a tu 115200 - masakra - najczęściej powtarzany błąd dla kwarca 16 MHz - to właśnie PRZYNAJMNIEJ jedna z przyczyn dlaczego ci nie działa

kolega micky ma 10000% racji

Obrazek

nie żadne 2,1% tylko ponad 3% więc mega lipa niestety

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

tzn ja wiem że ty piszesz że ustawiasz U2Xn na 1 ale ustaw na 0 i daj mniejszą prędkość np 9600 albo 76800 i daj znać

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 3 gru 2023, o 10:27 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 cze 2014
Posty: 820
Lokalizacja: Tam gdzie PYRY są
Pomógł: 64

Panowieeeeeee,
Nie wiem co mam powiedzieć, czy się cieszyć, czy sobie karę jakąś wymyślić ale.... po kolei.

Chciałem na pisać, że nie, to nie to, że już przerabiałem na wsztstkie sposoby to.
Zmienić prędkość na 9600 czy inną to byłoby najprostsze rozwiązanie. Niestety nie mam możliwości zmiany. Jest 115200 i kuniec. Kwarca też nie wymienię. Używam arduinoMEGA2560 i tam kwarc ma obudowę chyba 0805. Dlatego tak męczę właśnie tą prędkość.

Misłem napisać właśnie, że moze te 3,5 to dużo ale sprawdziłem na tym co miałem czyli
atmega 32 i tam konumikacja smigała na 115200 też przy 16MHz i to zarówno z komputera jak i z wifi wszystkie rameczki odsyłał a terminal bezbłędnie. A z mega2560 nie chciała. ani z ESP ani terminala. Wysyła dobrze, odebrać nie chce!!!
Ale mówie - zrobię jeszcze jeden test - wyślę z terminala coś w 9600.. i co?? i poszło idealnie.
I teraz najlepsze - co naprowadziło mnie na jakiś tam zadowalający sukces
mirekk36 napisał(a):
tzn ja wiem że ty piszesz że ustawiasz U2Xn na 1

właśnie nie ustawiałem. ustawiłem U2X2 a cały czas sugerowałem się tym 2,1% jakbym ustawił.
Teraz ustawiłem, wpisałem na sztywno ubrr 207 i śmiga jak ta lala. Wiem, że na granicy błędu ale działa idealnie.

Dzięki ogromne Mirek, dzięki Micky

kurcze, kilka dni na to poszło

_________________
IntegraMETEO
WordCLOCK
IntegraTOUCH



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 3 gru 2023, o 18:21 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 27224
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 1041

no to teraz zapamiętaj tą szkołę jaką przeszedłeś ;) i na przyszłość TAK podchodź do rozwiązywania problemów zamiast obarczać winą procka itp ;)

Niestety my programiści na takich pierdółkach tracimy ostatnie włosy - ale nie można się poddawać i patrzeć wstecz ...

gratulacje

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 3 gru 2023, o 19:59 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 cze 2014
Posty: 820
Lokalizacja: Tam gdzie PYRY są
Pomógł: 64

Od obwiniania procka byłem daleki baaaardzo długo.. ale w końcu nic tu logiczne po kolei nie było. Dane wysyłane przez procka były rozumiane przez wszystko: dwa terminale, drugi procek, wifi... Inna atmega tez nie grymasiła i na tych samych ustawianiach łykała dane aż mlaskało. a ten nie chciał. Do tego sam myślałem, że mam ustawiony ten nieszczęsny U2Xn i brałem pod uwagę błąd 2,1%. Zresztą sądziłem, że jak wysyła prawidłowo to MUSI być inny problem.

Najwazniejsze, że można brnąć dalej. Jeszcze raz wielkie dziękuję

_________________
IntegraMETEO
WordCLOCK
IntegraTOUCH



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 4 gru 2023, o 06:26 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 25 lip 2013
Posty: 2561
Pomógł: 126

No i super! Można bawić się dalej.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 4 gru 2023, o 11:01 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 27224
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 1041

skalarro napisał(a):
Zresztą sądziłem, że jak wysyła prawidłowo

to jest transmisja asynchroniczna i nadawanie to mniejszy problem - ODBIERANIE to wyzwanie i zależy od częstotliwości próbkowania sygnału w odbiorniku. I dlatego odbiór w procku jest wrażliwszy - a z kolei w PC odbiorniki UART mają wyśrubowane próbkowanie i dają często radę

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Sitemap
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group phpBB3.PL
phpBB SEO