Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki



Teraz jest 27 sty 2023, o 19:13


Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 4 maja 2022, o 13:11 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 paź 2013
Posty: 1906
Lokalizacja: Lipsko
Pomógł: 125

Czy ktoś z Was bawił się w rolowanie kilku różnych zmiennych (może to być też tablica z jeszcze większą ilością zmiennych), np. mamy:

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.



...i teraz chcę aby, np. logiczna jedynka krążyła sobie od zmiennej "a" z pozycji bitu nr 7 poprzez b,c,d aż do e na pozycję bitu nr 0 i później znowu do "a" i tak w kółko. Zadanie jest czysto teoretyczne i celowo użyłem 5 zmiennych. Miałem po prostu podobny problem z trzema zmiennymi i zacząłem coś kombinować, ale nie za bardzo to wychodziło objętościowo i docelowo z dużo lepszym skutkiem załatwiłem to na szybko dodatkową 32bitową pomocniczą. Ma ktoś pomysł jak to estetycznie i treściwie rozpisać?

_________________
http://www.sylwekkuna.com



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 4 maja 2022, o 13:55 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 26928
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 1030

tu uproszczony przykład ale może będzie jakimś natchnieniem ;)

http://mirekk36.blogspot.com/2012/10/ro ... skowa.html

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 4 maja 2022, o 14:21 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 15 lut 2017
Posty: 366
Lokalizacja: Gliwice
Pomógł: 34

mirekk36 napisał(a):
tu uproszczony przykład ale może będzie jakimś natchnieniem

Dla mnie jest. Nawet nie wiedziałem, że tak można. Pewnie wrzucałbym jakieś ify do tego :)
Natomiast przykład na blogu to nie za bardzo będzie działał.
Jeśli to będzie zmienna statyczna lub globalna to będziemy sobie ładnie rolować same zera, jeśli lokalna to jakieś randomy :)
Zmienną należy zainicjować tym co chcemy rolować. Dla 1 oczywiście będzie 1, a dla 3 będą aż dwie jedynki i tak dalej.
Niemniej jednak to bardzo sprytny zapis i już go "anektuję" do własnych zastosowań.
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 4 maja 2022, o 14:27 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 paź 2013
Posty: 1906
Lokalizacja: Lipsko
Pomógł: 125

Haha, Mirek to z Twojego bloga już dawno poznałem i już nie raz się przydało, a właśnie na tej podstawie zacząłem kombinować z problematycznym tematem :) ...i nie wychodziło zgodnie z założeniami :) Mimo, że obecnie nie jest mi już to niezbędne to jednak bardzo chętnie poznał bym różne rozwiązania tego problemu. Często różne fragmenty kodu pisze na dwa sposoby i sprawdzam po kompilacji co mniej zajmuje :)

_________________
http://www.sylwekkuna.com



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 4 maja 2022, o 14:51 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 26928
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 1030

Zealota napisał(a):
Natomiast przykład na blogu to nie za bardzo będzie działał.

to był tylko przykład i pseudokod żeby wiadomo było że działamy na zmiennej albo 8-bit albo 16-bit. A to że napełnić ją można czym chcesz - to już wydawało mi się zbyt oczywiste żeby pisać ;) Mogą to być same jedynki z jednym zerem albo dowolne łańcuszki ;)

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot] i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Sitemap
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group phpBB3.PL
phpBB SEO