ATNEL tech-forum
https://forum.atnel.pl/

MK_MULTIUART_20 + parsuj
https://forum.atnel.pl/topic24103.html
Strona 1 z 1

Autor:  Piotr123 [ 13 sty 2022, o 00:47 ]
Tytuł:  MK_MULTIUART_20 + parsuj

Witam wszystkich :)
Zakupiłem sobie bibliotkę MK_MULTIUART_20 i testuję ją sobie na Atmega128 i Atmega32. Obejrzałem filmiki instruktażowe.
Działa mi komunikacje w dwie strony, odbieram i wysyłam znaki itp. Testuje komunikację Atmega - laptop przez putty na win10. Biblioteką zakupioną nie modyfikowałem w żaden sposób poza ustawieniem prędkości transmisji.

Problem mam tylko z funkcją "parsuj itd"....Załączam kod programu. W funkcji "parsuj itd" umieściłem sobie tylko zgaszenie diody, którą zapalam przed main. Nie jestem w stanie w żaden sposób doprowadzić do wywołania parsuj (zgaszenia diody) przy próbach przesyłania czegoś przez putty.
Z tego co szperałem na forum to funkcja "parsuj itd" wszystkim działa tylko nie mi :)

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.


Czy może mnie ktoś jakoś naprowadzić co robię źle?
Pozdrawiam
Piotr

Autor:  mirekk36 [ 13 sty 2022, o 08:38 ]
Tytuł:  Re: MK_MULTIUART_20 + parsuj

Najpierw zadam proste pytanie - bo wraz z biblioteką dostałeś najprostszy przykład plik main.c - sprawdzałeś go bez dodawania żadnego kawałka swojego kodu ? Oczywiście ten przykład w main.c wykorzystuje byle wyświetlacz LCD ale jak go nie masz to można zakomentować wszystkie linie związane z LCD a do funkcji parsuj oczywiście wstaw sobie miganie diodą, czyli w main inicjalizację lcd zastąp inicjalizacją JEDNEJ diody - nic więcej nie dodawaj i najpierw to sprawdź.

jeśli nie będzie działać to pokaż wtedy swój kod z pliku main.c ale ten MINIMALNY jak mówię a do tego pokaż z dwóch plików *.h jaką masz konfigurację UART'a

Autor:  Piotr123 [ 14 sty 2022, o 17:12 ]
Tytuł:  Re: MK_MULTIUART_20 + parsuj + bluetooth z PC

Dzień dobry
Dziękuję bardzo kolejny raz Mirku za naprowadzenie mnie.
Ogólnie Twój kod oczywiście dział, mój też działał. Wyświetlacz miałem, sprawdziłem, wszystko chodziło.
Napiszę co nie działało, żeby inni wiedzieli, może się komuś przyda:

1)Nie wiem z jakiego powodu wbiłem sobie do głowy, że funkcja "parsuj" ma się wywoływać od razu po naciśnięciu jakiegokolwiek literki na w terminalu putty lub SSCOM. Tak jakby to była kopia komendy uart_getc(0). Jak zobaczyłem Twój kod jak użyłeś tego parsuj przykładowo, to od razu mi się rozjasniło. Wystarczyło naciśnąć ENTER....zamiast oczekiwać...teraz to wszystko jasne, ale czemu tak zrobiłem to nie mam pojęcia

2) Przy okazji miałem też ciekawy kłopot - mój moduł bluetooth podłączony do Atmega32 i skomunikowany z PC często nie mógł się położyć z putty za pierwszym razem po włączeniu komputera....Wywalało komunikat o błędzie portu. Okazało się to spowodowane, że atmega od włączenia wysyłała przez ten bluetooth co około 0.7s komunikat "Witam" i to zakłócało możliwość nawiązania połączenia za pierwszym razem od włączenia

Tak, że dziękuję bardzo, wszystko już działa.
Pozdrawiam
Piotr

Strona 1 z 1 Strefa czasowa: UTC + 1
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/