Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki



Teraz jest 6 paź 2022, o 12:05


Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 27 lis 2019, o 19:13 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 05 gru 2017
Posty: 401
Lokalizacja: Puck
Pomógł: 7

Witam

Mam mały problem po przeniesieniu biblioteki LCD z ćwiczenia LCD_I2C_PCF8574 zawartego w BB
do mojego projektu, pojawił się błąd w tej bibliotece, wygląda on następująco

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.


Nie wiem co z tym zrobić
tor I2C jest ok sprawdzony na programie LCD_I2C_PCF8574 zawartego w BB

Na pewno nie ma błędu w bibliotece ale coś nie chce razem działać z moim kodem i nie wiem co
Proszę o pomoc



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 27 lis 2019, o 19:16 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 05 sty 2015
Posty: 393
Lokalizacja: Mielec
Pomógł: 14

Wrzuć swój kod C, bo z fusów od kawy nic nie wychodzi hehehe, libsow Mirkowych oczywiście nie.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 27 lis 2019, o 20:27 
Offline
Nowy
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 05 lut 2015
Posty: 22
Pomógł: 1

Chyba w dyrektywie #include masz jakieś błędy.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 27 lis 2019, o 20:47 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 29 paź 2017
Posty: 227
Pomógł: 26

Dla porządku stworzyłem nowy projekt i skopiowałem katalogi z Mirkowego projektu. Skompilowałem - działa. Może za dużo od razu chciałeś zrobić.

_________________
Jestem na GG 31324
Nowy soft, nowa nadzieja.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 27 lis 2019, o 20:57 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 05 gru 2017
Posty: 401
Lokalizacja: Puck
Pomógł: 7

includy są chyba ok

inkludy z main.c
z mojego kodu
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.


inkludy z kodu z BB z ćwiczenia LCD_I2C_PCF8574

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.


includy z biblioteki LCD

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.



warningi z miejsc w bibliotece

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.


warning 2

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.


Jak przełączę bibliotekę na zwykłą pracę z LCD to jest ok
Ale jak włączę I2C to wtedy wyskakują te błędy



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 27 lis 2019, o 22:01 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 22 kwi 2017
Posty: 99
Lokalizacja: Piła
Pomógł: 4

USE_I2C masz na 1?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 28 lis 2019, o 07:54 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 05 gru 2017
Posty: 401
Lokalizacja: Puck
Pomógł: 7

Tak
USE_I2C=1
Ma pracować w trybie I2C



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 28 lis 2019, o 10:07 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 29 paź 2017
Posty: 227
Pomógł: 26

Czy jesteś pewny że wstawiłeś do pliku odpowiednią wersję biblioteki lcd44780.h
W liniach od 160 jest:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Może to po prostu stara biblioteka bez tych makr.
Zobacz na projekt z BB 04_LCD. Tam tego nie ma.

_________________
Jestem na GG 31324
Nowy soft, nowa nadzieja.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 28 lis 2019, o 13:39 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 05 gru 2017
Posty: 401
Lokalizacja: Puck
Pomógł: 7

Masz rację w ćwiczeniu 04_LCD. z BB nie ma obsługi magistrali I2C
i tego wpisu tam nie znajdziesz

JarekB napisał(a):
//Makra uproszczające obsługę magistralii I2C
#define SEND_I2C // tu rozwiniecie makra
#define RECEIVE_I2C // tu rozwiniecie makra


Ale budowałem sobie układ dla wyświetlacza LCD z scalakiem PCF8574A
pracujący na magistrali I2C, bo potrzebowałem zwolnić troszkę portów
Testowałem go z kodem LCD_I2C_PCF8574 z BB i działał super
dlatego wziąłem bibliotekę właśni z tego miejsca bo była sprawdzona i działała
tylko z moim kodem coś się nie lubi ;)



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 28 lis 2019, o 15:34 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 05 gru 2017
Posty: 401
Lokalizacja: Puck
Pomógł: 7

Co powoduje tego typu zgłoszenie błędu ?

error: ld returned 1 exit status



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 28 lis 2019, o 15:52 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 sty 2016
Posty: 1075
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 89

Ale to masz tylko podsumowanie. Błąd jest wcześniej opisany



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 28 lis 2019, o 17:54 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 05 gru 2017
Posty: 401
Lokalizacja: Puck
Pomógł: 7

Problem rozwiązany

Zrobiłem kopię całego swojego programu i zacząłem wywalać całe biblioteki
zaczynając od zegara ,menu , i ustawień portów , błąd pojawiał się nadal
więc podmieniłem bibliotekę I2C_TWI z kodu LCD_I2C_PCF8574 i problem zniknął
Porównałem obie biblioteki I2C_TWI którą używałem w swoim projekcie z tą z BB
LCD_I2C_PCF8574 i okazało się że w mojej brakowało
funkcji do odczytu z EXPANDERA PCF8574

Wniosek z tego taki, mimo że biblioteki mają takie same nazwy I2C_TWI to nie są takie same
zależnie od ćwiczenia w BB

Po przeniesieniu obu bibliotek I2C_TWI oraz LCD ( bo też się różni od innych ) z LCD_I2C_PCF8574
do mojego projektu wszystko elegancko ruszyło

Dzięki kolegom za poświęcony mi czas i chęć pomocy :D



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 28 cze 2021, o 20:13 
Offline
Nowy
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 06 kwi 2021
Posty: 15
Pomógł: 0

Cześć.
Próbuję uruchomić LCD po magistrali I2C, mam LCD 2x16 z ekspanderem PCF8574T z pinami A0, A1, A2 podciągniętymi do VCC (addr = 0x4E) i program wiesza się podczas wykonywania lcd_init w linii 624 czyli wysyłanie komend do LCD (nie wiem czy mogę wkleić tu kod).
Po I2C scanner ekspander się pokazuje, (jako NAJLEPSZY CZUJNIK WILGOTNOŚCI :-)) a podczas odpalania lcd_init zwiecha.
Ktoś miał taki problem?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 28 cze 2021, o 21:56 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 26864
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 1027

Przede wszystkim wklej kod z pliku *.h gdzie widać jak skonfigurowałeś w bibliotece ten wyświetlacz. I jaki masz ten konwerterek ? ten chiński ?

Poza tym oczywiście możesz wkleić ale ten fragment kodu w którym uważasz, że się wiesza i opisz jak to zbadałeś

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 28 cze 2021, o 22:20 
Offline
Nowy
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 06 kwi 2021
Posty: 15
Pomógł: 0

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.


ten konwerterek mam kupiony z wyświetlaczem w Botlandzie, nie wiem czy Chiński, pewnie tak... z andruino, zanim trafiłem na Twoje produkty, działał, więc zakładam, że sprawny... w I2C scanner się pokazuje... i zmiany adresu tez wykazuje... (jak zwieram A0, A1, A2 dp GND).

...a debugowałem LEDem... przeklejałem led_on(1) i w chwili, kiedy już się nie zaświeciła przyjąłem, że to tu program nie idzie dalej...



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 28 cze 2021, o 23:35 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 26864
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 1027

Ok czyli pewnie masz ten sam chiński co ja. (nie ma innych niż chińskie tych konwerterków na rynku) czyli ten który ja miałem w poradniku. Ale nie pokazałeś konfiguracji pinów przecież ;) a zrobiłeś tą konfigurację pinów ? trzeba je koniecznie i poprawnie przypisać - może tam ci się wkradł jakiś błąd albo może masz jednak inaczej w nim coś podłączone

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 29 cze 2021, o 04:51 
Offline
Nowy
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 06 kwi 2021
Posty: 15
Pomógł: 0

Tak jest... problemem było połączenie ekspandera z LCD, a konkretnie...

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.


...a w ekspanderze jest:

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.


Dzięki za naprowadzenie.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 6 sty 2022, o 18:06 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 06 sty 2022
Posty: 6
Pomógł: 0

Witam, nie chciałem zakładać nowego tematu, więc podpiąłem się tutaj. Przesiadam się z Arduino na C, buduję sobie stację meteo, czujnik DHT11 odpowiada, natomiast mam problem ze skompilowaniem całości z czujnikiem ciśnienia BMP180. Kompilator ma problem z biblioteką I2C. Czy ktoś wie w czym rzecz?

Obrazek



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 6 sty 2022, o 18:14 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 sty 2016
Posty: 1075
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 89

Trzeba było założyć nowy wątek ;)
W Twoim przypadku odwołujesz się do pliku i2cmaster.h w folderze i2chw.
A, z tego, co widzę, plik masz w innym folderze.
Zmień w pliku bmp085.c
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
na
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.


I, z tego, co pamiętam, pliki z projektu dołączamy, umieszczając je w "", a pliki biblioteczne umieszczamy w <>
Z tego, co pamiętam, linker (?) szuka plików umieszczonych w "" względem pliku, w którym są umieszczone, natomiast tych w <> w ścieżkach... systemowych (?) (Mirku, popraw nazewnictwo, zawsze mam z tym problem)



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 6 sty 2022, o 18:43 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 06 sty 2022
Posty: 6
Pomógł: 0

Zmieniałem, ale kompilator uparł się na ścieżkę ../i2chw/i2cmaster.h, mimo, że skasowałem ten folder, a pliki i2cmaster.h i .c umieściłem bezpośrednio w workspace_mars i w ogóle gdzie się dało... :?
"Clean" nie pomaga

Obrazek

Obrazek



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 6 sty 2022, o 19:51 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 sty 2016
Posty: 1075
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 89

Zapisz i wtedy kompiluj.
Strasznie dziwny ten wpis. Tak było w arduino?

EDYTOWANE:
Teraz widzę, że bmp085.h masz w folderze bmp085. Więc poprawny include będzie
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 6 sty 2022, o 20:39 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 06 sty 2022
Posty: 6
Pomógł: 0

Plik "i2cmaster.h" umieściłem w folderze "stacja METEO" tak jak wszystkie inne, które działają. Dlaczego kompilator uparł się na to "../i2chw/i2cmaster.h"? :(

Obrazek



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 6 sty 2022, o 23:08 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 sty 2016
Posty: 1075
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 89

Ech, arduino.
Źle dodajesz bibliotekę. Robi się to tak, jak masz wyżej.
Jeśli gdzieś dalej wykorzystujesz to I2CFLEURYPATH, to musisz użyć dyrektywy
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Jak wyglądał ten plik na arduino?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 6 sty 2022, o 23:47 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 06 sty 2022
Posty: 6
Pomógł: 0

Ale tu nie ma żadnego pliku z Arduino... Ja się przesiadam z Arduino, ale to nie ma wiele do rzeczy. Co do ścieżki, to wpisywałem tam już #define I2CFLEURYPATH "i2cmaster.h", podawałem pełną ścieżkę z C:, kombinowałem i nic



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 7 sty 2022, o 18:59 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 sty 2016
Posty: 1075
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 89

Pytałem o arduino, bo dziwny jest ten twór.
Bibliotekę do obsługi i2c dołącz tak, jak inne biblioteki:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Przed kompilacją zapisz zmiany! Bo wydaje mi się, że tego nie robisz



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 7 sty 2022, o 21:39 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 06 sty 2022
Posty: 6
Pomógł: 0

Jest postęp, jeszcze raz wkleiłem "bmp085.h" i ruszyło, ale teraz nie tworzy pliku hex. Zaznaczam, że pod młotkiem mam "release", a nie "debug"

Obrazek

Nie wiem o co chodzi z "wielokrotną definicją bmp085_init" z konsoli?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 8 sty 2022, o 20:49 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 sty 2016
Posty: 1075
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 89

Masz wielokrotnie definiowane funkcje. Zrób clean projektu, spakuj do .zip i wrzuć tu na forum jako załącznik.
Ze screenów nie da się znaleźć błędu. Jak złapię chwilę, to przejrzę, co tam masz.

A pliku .hex nie ma, bo nie zbudował Ci się projekt. Te właśnie wielokrotne definicje przeszkadzają.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 8 sty 2022, o 21:10 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 06 sty 2022
Posty: 6
Pomógł: 0

Dzięki za pomoc Marhef, nie będę ci już zawracał głowy. Pobawię się sam, nie będę robił bałaganu w czyimś temacie



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 8 sty 2022, o 23:06 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 sty 2016
Posty: 1075
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 89

Po to jest forum, żeby sobie pomagać. Każdy był kiedyś początkujący (nawet Mirek :-P)
Jeśli zdecydujesz się wrzucić projekt, usuń biblioteki od Mirka, tylko napisz, z jakuego projektu użyłeś.
Albo wrzuć tu tekst z konsoli, ale nie jako obrazek, może tak uda się pomóc.
Możesz też nowy temat założyć



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Sitemap
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group phpBB3.PL
phpBB SEO