Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki



Teraz jest 22 wrz 2021, o 22:42


Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 4 cze 2021, o 18:48 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 05 gru 2017
Posty: 393
Lokalizacja: Puck
Pomógł: 7

Witam
Chciałbym przedstawić
szanownym kolegom końcowy efekt mojej walki
z przeróbką zegara MATRIX polegającej na zamianie
układów RTC PCF8583 na DS3231




Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 4 cze 2021, o 19:16 
Online
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 26662
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 1016

Jaaaa pierdziu ! ALE FAJNA OBUDOWA !!!! - reelacja - powinieneś to dać w dziale DIY na forum ;)

A co to za wyświetlacz ? sam lutowałeś diody ?

Poleciłbym tobie tylko dać jakąś przesłonę z przodu z przyciemnianej plexi albo folii przyciemnianej z szyb do samochodów - żeby był lepszy kontrast - wtedy to już w ogóle byłby KOSMOS !

ale i tak mi się podoba !

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 4 cze 2021, o 20:12 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 27 lut 2013
Posty: 225
Pomógł: 4

Super to wygląda ! :) Jest moc, szczególnie obudowa :) Dawaj z tym do DIY ;)



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 4 cze 2021, o 20:26 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 05 gru 2017
Posty: 393
Lokalizacja: Puck
Pomógł: 7

Na wyświetlacz poszły trzy zestawy choinkowe
po przeliczeniach wyszły mi taniej niż bym miał kupić
diody luzem

Wyświetlacz jest lutowany samodzielnie
gdyby to kolegów interesowało to wstawię fotki z prac nad tym zegarem



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 4 cze 2021, o 21:28 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 14 lut 2014
Posty: 274
Lokalizacja: Jaskółowo k. Warszawy
Pomógł: 8

Cześć.
Oczywiście jestem zainteresowany pełną dokumentacją.

Świetna robota. BRAWO !!!

_________________
POZDROWIONKA



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 4 cze 2021, o 21:32 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 01 lis 2015
Posty: 13
Pomógł: 0

Wstaw dokumentację z produkcji, wszyscy chętnie się z nią zapoznają :)
Bardzo fajny efekt. Obudowa - ukłony, pełna profeska. Świetna robota! :)



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 5 cze 2021, o 06:41 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 13 paź 2015
Posty: 277
Lokalizacja: Rybnik
Pomógł: 10

Udało się dokończyć ! Elegancko wygląda efekt końcowy. A satysfakcja z samodzielnej pracy na pewno duża co? ;)



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 5 cze 2021, o 07:11 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 05 gru 2017
Posty: 393
Lokalizacja: Puck
Pomógł: 7

Budowa wyświetlacza

Obrazek


Obrazek


Obrazek

Testy wyświetlacza
Obrazek

Wersja pierwotna z układem PCF8583
Obrazek


Obrazek



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 5 cze 2021, o 09:47 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 25 lip 2013
Posty: 2426
Pomógł: 118

Fajny projekcik. Miałeś trochę lutowania :)



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 5 cze 2021, o 10:20 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 05 gru 2017
Posty: 393
Lokalizacja: Puck
Pomógł: 7

Tu wprowadziłem parę zmian w module DS3231
Została zrobiona zworka między 3 pinem układu a wyjściem NC
po to aby mieć na wtyczce wyprowadzenie IN

Ponadto wy lutowałem akumulatorek z tego modułu i zrobiłem wtyczkę
z diodą zabezpieczającą na wypadek pomyłki w podłączeniu
do bateryjki od PCFa

Oryginalny akumulatorek padał po 15 min. bez napięcia i zegar tracił
ustawienia czasu i daty

Obrazek

Obrazek


Tak to miejsce na płytce wyglądało przed przeróbką

Obrazek

Tak wygląda po zmianie

Obrazek

Płytka prototypowa ma jedną zaletę można w każdej chwili dokonać zmian
w prowadzeniu połączeń bez większego uszczerbku na jej wygląd :)

Tu mam wyprowadzony moduł BMP180 na zewnątrz zegara
w tym celu aby nie mierzył mi temperatury w zegarze i jej nie fałszował
przez nagrzewające się elementy
Tylko podawał faktyczną temperaturę w pomieszczeniu

Obrazek



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 8 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Sitemap
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group phpBB3.PL
phpBB SEO