Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 8 mar 2026, o 01:00

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Nauka języka c
PostNapisane: 17 lut 2013, o 21:44 
Nowy

Witam
Witam wszystkich jako nowy użytkownik tego forum. Jest to mój pierwszy post i mam nadzieję że nie ostatni.
Nie jestem elektronikiem, ba nie jestem nawet amatorem. Jednak trafiłem na stronę Pana Mirka. Genialna sprawa, to znaczy na moje stare lata.. zrobić coś czego wcześniej nie robiłem i jednocześnie się przy tym doskonale bawić. Zatem co następuje.
Dzięki lekcjom video, potrafię zgrabnie zrobić PCB (fachowo się wyrażam jak nie to przepraszam i proszę o poprawę :D )
Potrafię nawet narysować schemat (poprawnie) również dzięki poradnikowi. Żelazka używam a jakże:) i dzięki temu systematycznie i z premedytacją klonuję różne układy z paru portali:)

Chylę czoła za trud i upór Panie Mirku:)

Przyszedł czas na programowanie AVR. A co tam. skoro inni mogą ja też. Aż taki stary nie jestem:) W dotychczasowej walce z elektroniką mam już dokonania:) zbudowałem kilka układów, nawet przeszedłem proces parowania tranzystorów ( w temacie mojego hobby jakim jest muzyka) i nawet dla wnuczka zbudowałem piękny skaner laserowy ( znaczy on mówi że jest piękny a jego słowa są jak wyrocznia). Wszystko zaprojektowałem sam, co nie było znów aż tak potwornie trudne. Dla wyjaśnienia dodam iż chodzi o sterowanie obrotami zwykłych silników etc.

No ale oczywiście mnie jest mało. trzeba iść z duchem czasu i dzięki czytaniu portalu Pana Mirka, zdecydowałem się na...

Własnie programowanie w C...
Przeczytałem cała książkę Pana Mirosława... i za cholerę nic nie rozumiem:) to znaczy nie do końca, ale mam wrażenie że nie nadążam za tematem. Mam płytę testową, mam w szafie pół tony AVRów i co... okazuje się że nie potrafię złapać tematu.
Mam zatem pytanie, czy nauka języka c jest aż tak trudna czy po prostu trzeba zabrać się do tego inaczej?

Proszą o sugestie nic innego, może wybór tego języka jest po prostu niewłaściwym wyborem...

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 17 lut 2013, o 21:48 
Użytkownik

Mobius , witamy. Zacznij od najprostrzego. Zamrygaj dioda. Potem dodaj klawisz . Natespnie jakies przerwanie itd ...
Jak masz pytania zadawaj , jest tez czat na ktorym zawsze ktos jest i pomoze. Nie lam sie kazdy kiedys zaczyna :)

PostNapisane: 17 lut 2013, o 22:15 
Użytkownik

Ja proponowałbym zaopatrzyć się w książkę do nauki samego języka C, a mianowicie Język C. Szkoła programowania. Wydanie V, autor: Stephen Prata. Możesz ją nabyć przykładowo tutaj: http://helion.pl/ksiazki/jezyk-c-szkola ... jcszpr.htm. I zacząć bardzo powoli i uważnie ją czytać czyt. nie przechodzić do kolejnego rozdziału bez 100% zrozumienia poprzedniego. Uważam od niedawna, że popełniłem błąd startując zupełnie od zera z Mirka książką. Moim zdaniem warto jednak zawczasu poznać dokładnie składnię języka, a dopiero potem siadać do mikroprocesorów.
Myślę, że jeżeli przerobisz połowę książki Praty, to w zasadzie kody Mirka nie sprawią większej trudności (mam na myśli oprócz samego czytania, wykonywanie ćwiczeń na końcu każdego rozdziału Praty). Zaczniesz myśleć już w "C", zaczniesz czuć po prostu ten język, a chyba to jest najważniejsze.
Trudność jaką możesz jedynie napotkać, to niezrozumienie kodu wyłącznie pod kątem elektronicznym, czyli dlaczego akurat tak Mirek zaimplementował to i owo.
Gdybym zaczął moją przygodę z prockami odwrotnie, czyli najpierw książka Praty, a potem Mirka, to na pewno zaoszczędziłbym znacznie więcej czasu. M.in. dlatego proponuję koledze zacząć właśnie nieco odwrotnie niż dotychczas - może również w Twoim przypadku ta metoda się sprawdzi.

PostNapisane: 17 lut 2013, o 22:19 
Użytkownik

Witamy...

Zacznij po prostu od początku , najpierw obeznaj się z terminologią i składnią, następnie poznaj podstawy
funkcjonowania mikroklocka poprzez proste i hm... nudne miganie 1 dioda , potem 2 ma , z przyciskiem , całym portem na przerwaniach ... po prostu powoli. C nie jest trudny , ale potrafi byc zamotany

dlatego też życzę przede wszystkim cierpliwości i spokoju... bo przecież nic nie musi się udać od razu:)

PostNapisane: 17 lut 2013, o 23:29 
Moderator

Ja też witam na forum kolegę Mobius'a ;) który jak widzę ma fajne samozaparcie i dążenie do celu

Koledzy wyżej mają rację ale ja dodam jeszcze coś od siebie.

Programowanie w C nie jest trudne - ale ....

.... ale jasne że tego się nie opanuje w jedną chwile, po jednym przeczytaniu książki i co najważniejsze bez drobnych ćwiczeń. Ja ze swojej strony dodałbym taką poradę żeby:

1. czytać teraz po kolei książkę począwszy od początku teorii języka C

2. jak się kolega złapie że coś niejasne to od razu PYTANIE

3. a dostępnych masz pan tyle kanałów

forum, czat .... ale też ja chętnie oferuję swoją pomoc na Skype tak on Line w jakichś kluczowych kwestiach - czasem wystarczy lekko tylko dopytać - i już człowiek zaskakuje i sam leci znowu dalej. W przeciwnym wypadku następuje zaciach i zniechęcenie nawet :(

tylko właśnie - proszę zobaczyć są ludzie którzy np nie lubią się dopytać i się wolą męczyć sami :( szkoda - skoro jest tyle możliwości a dzięki wielu wspaniałym ludziom na tym forum - przecież nawet ja nie zdążę nawet nieraz na forum pomóc a już ktoś kto zada pytanie dostaje sporo odpowiedzi - więc dlaczego nie czerpać garściami hę ? ;)

tak samo ja mówię - łapać mnie jak jestem dostępny na skype - ale aż się dziwię, że tylu ludzi hmmm już sam nie wiem boi się mnie ? czy jak ? ... że może ja gryzę? kąsam albo jad wpuszczam ? ;) hmmmm tzn mnie nic o tym nie wiadomo - ale może ? kto wie ... może sam siebie nie znam ;)

więc zapraszam do końtaktu ;)

PostNapisane: 18 lut 2013, o 06:51 
Nowy

Panowie wszyscy macie rację, obiecuję że będę pytał i już zabieram się do lektury i praktyki. Tak czy inaczej dziękuje za odpowiedzi. Teraz wiem że to nie jest wina mojego "słabego umysłu" :) ale metody przyswajania wiedzy:)
Dziękuję i jeszcze raz pozdrawiam.

PostNapisane: 18 lut 2013, o 10:10 
Użytkownik

Mobius napisał(a):
Nie jestem elektronikiem, ba nie jestem nawet amatorem.
Mobius, jesteś trochę kokiet. Jak już robisz PCB i inne to jesteś dobry. Co do wieku, to nie martw się. Jestem chyba od Ciebie lepszy. A teraz porady.
1. Chyba masz rację, że możesz niezależnie od książki uczyć się C i C++. C i C++ to prawie to samo. Tu proponuję http://www.cpp0x.pl Przejrzyj kilka początkowych lekcji. Tam jest napisane jak ściągnąć oprogramowanie dla C,C++ tzw Codeblocks. Potem przykładowe programy z kolejnych lekcji kopiujesz metodą cntrlc, cntrlv. I testujesz to sobie. Byłem dumny jak paw jak program napisał mi "Dzien Dobry".
2. Najważniejsze, to uruchomić pierwszy program z migającą diodą. Tu musisz znać tylko kilka chwytów z Eclipse. Niech Cię nie porazi mnogość możliwości tego programu.
Tu będzie Ci pomocna lekcjavideo.http://mirekk36.blogspot.com/2012/12/av ... aczac.html Nie chciałbym wrabiać Mirka, ale to jest dobra chłopina. Jak będziesz miał kłopoty, to pomoże Ci na Skypie. On może np dokładnie widzieć co ty robisz na swoim komputerze (w czasie sesji Skype'a oczywiście). Tylko najpierw trochę powalcz sam, ew. korzystaj z forum. Bo wiesz p. Mirek też ma swoje życie.
3. Musisz powoli czytać książkę Mirka. Jak nie rozumiesz, to wracasz do początku. Broń Boże nie czytaj zwłaszcza warsztatów, jak nie wykonałeś poprzedniego ćwiczenia. Począwszy od migającego LED-a. Uwaga. Programy Mirka wymagają niedużej modyfikacji. Jedna, może dwie linijki. Książka oparta jest na Atmega32, Ty prawdopodobnie masz Atmega644p. Gdybyś miał problemy pisz na Forum.

Strefa czasowa: UTC + 1