Witam,
tak dla rozruszania kilku głów mam ostatnio taki problem,
chciałbym stworzyć sobie listę dwukierunkową typu słownik tak jakby to powiedzieli ci z C++.
Aby nie wywarzać otwartych drzwi zajrzałem, co mówi google.
Oczywiście jest wiele gotowców.
I np coś takiego:
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
oraz np.
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
czyli wskaźnik do wskaźnika
Na innej stronie mamy inny przykład:
język c
Oraz dalej:
język c
Czyli referencję do wskaźnika.
Oczywiście są też normalni, którzy nie korzystają ze wskaźników do wskaźników czy referencji:
język c
Pytanie może moje jest głupie jak but, ale nie mogę zrozumieć tych autorów (powyżej przytaczanych), dlaczego, a może jest jakiś powód, że te wskaźniki do wskaźników czy referencja do wskaźników, a nie prościej.
Zaznaczam, że węzły są tworzone dynamicznie.
Czy ktoś umiałby mi to wytłumaczyć.
Pytanie drugie do Mirka, jak nas słucha. Nigdy nie robiłeś ** czy *&, ani nie korzystałeś z malloc().Dlaczego, rozumiem tych z C++, bo mają new?
------------------------ [ Dodano po: 17 minutach ]P.S. przykłady były z listy jednokierunkowej, ale tym się nie sugerować proszę.
------------------------ [ Dodano po: 30 minutach ]Jutro przeproszę Pana Grębosza Jerzego i zajrzę do jego książki Pasja C++.
------------------------ [ Dodano po: 36 minutach ]To co napisane w C można przenieść do C++, ale odwrotnie to chyba nie.