Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 3 gru 2024, o 21:12

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 13 sie 2020, o 09:34 
Użytkownik

Witam wszystkich.

Borykam się z tematem głównie chodzi mi o zmianę Parity i Bits Stop w czasie trwania programu, zmiana samych rejestrow nie wystarcza, reset flagi error też nie pomaga, trzeba coś jeszcze zmienić?
Nie próbowałem jaszcze tylko z wyłączonymi przerwaniami globalnymi bo sen już mnie dziś zmorzył.

A może coś jeszcze potrzeba?

Dzieki za pomoc.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 13 sie 2020, o 10:24 
Moderator

Nic nie potrzeba - wystarczy zmienić ustawienia w rejestrach i już

PostNapisane: 13 sie 2020, o 14:26 
Użytkownik

Mirku robiłem tak I kurza twarz nie robi u mnie,
Dałem nawet delay coby uart niby za szybko nic nie wysłał, choć wiem że to nie ma znaczenia bo cykle muszą się zakończyć, rejestry przestawić, aby program poszedł dalej.

Mirku jeszcze jedno przy okazji, w libsie uart 2.0 AT obliczasz CZAS (us) jaki potrzeba na wysłanie bitu ale nie widze odniesienia, Poco to?

PostNapisane: 13 sie 2020, o 20:07 
Moderator

Szofer napisał(a):
Mirku robiłem tak I kurza twarz nie robi u mnie,
Dałem nawet delay coby uart niby za szybko nic nie wysłał, choć wiem że to nie ma znaczenia bo cykle muszą się zakończyć, rejestry przestawić, aby program poszedł dalej.

Zrób pan jakiś prosty test, wyizoluj problem. Toż można zrobić nowy MINI projekt i na nim przetestować - a jak znam życie to pewnie działasz na jakimś swoim całym projekcie i nie za bardzo nawet wiesz jak to przetestować albo źle testujesz .... toż to mega łatwo sprawdzić ... A jak już będziesz miał ten nowy projekt to i łatwiej ci będzie pokazać kod i jak to testujesz żeby można było pomóc - bo tak? to jak zwykle tylko gdybanie i wróżenie niestety.

Szofer napisał(a):
Mirku jeszcze jedno przy okazji, w libsie uart 2.0 AT obliczasz CZAS (us) jaki potrzeba na wysłanie bitu ale nie widze odniesienia, Poco to?

Jak to po co ? do transmisji binarnej i to jest mega podstawowy parametr dzięki któremu można śmigać z binarką. To dzięki temu można ustalać sobie precyzyjny odstęp między ramkami - czasy o wielkości np 1,2,3 lub 4 bajtów - przecież w zależności od użytej prędkości baudrate - będą one zawsze inne.

Piszesz, że nie widzisz odniesienia - ale nie za bardzo czuję o jakie odniesienie tobie chodzi.

PostNapisane: 13 sie 2020, o 23:18 
Użytkownik

Chodziło mi o ten zapis

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Ale już wyjaśniłeś, odniesienie nazwy UART_BYTE_TIME a dokładniej gdzie się ten czas wyliczony zapisuje, jako stała dosłowna?
taka pętelka do wysylania komend AT dla kazdego baud rate z tablicy, zmiana baud rate dziala, ale reszte ustawien bits stop i parity juz nie,

język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

sprawdzam to poprzez podpięcie przejściówki USB UART na FTDI ustawiając jakiś baud rate w putty stop bit i parity np na 19200,1,Even i z atmegi wysylam ASCII tak jak widać w kodzie,
delay dane tylko do testow,

przy kazdym baud rate z 1 stop bits i parity none działa dobrze.

pozdrawiam

PostNapisane: 14 sie 2020, o 06:04 
Użytkownik

Podepnij wyjście pod dowolny logic analizer i wtedy obserwuj czy się zmienia transmisja.

PostNapisane: 16 sie 2020, o 22:33 
Użytkownik

Witam

Temat rozwiązany, ale po kolei,
zapiąłem analizator do testów i USART wysyłał dane z jakimś baud rate, nie analizowałem jakim bo nie było to dla mnie istotne,
celem była właściwa prędkość z właściwymi ustawieniami, może problem jest gdzieś indziej bo do końca nie wiem czy atmega328p smd
jest oryginalna, wygląda na oryginał, wszystko działa jak trzeba, ale...

przepisanie 7 bitów rejestru UCSR0C przy każdej zmianie Stop Bit i Parity pomogło i działa, cel osiągnięty.

język c

pozdrawiam.

Strefa czasowa: UTC + 1