Witam
Mam problem z uruchomieniem wyświetlacza OLED 0.96".
Przepisałem kod z poradnika Mirka, to jest ten pierwszy oradnik o wyświetlaczach oled, który się ukazał kilka lat temu. Chciałbym dokończyć zmagania z tym właśnie poradnikiem, ale nie mogę nic uzyskać.
Wyświetlacz podłączony jest do płytki Arduino Uno, jako platformy sprzętowej, sprawdziłem podłączenie oraz działanie, programując procesor programem Arduino, wyświetlacz działa oprawnie. Niestety po wgraniu kodu przepisanego z Mirka poradnika na wyświetlaczu nic się nie pokazuje. Wgrywam więc ponownie kod Arduino i jest ok. Tak więc zarówno połączenia są ok jak i sam wyświetlacz.
Wyświetlacz jest I2C, procesor Atmega 328p 16MHz. Poniżej wklejam cały kod, który jest dostępny na YouTube wiec chyba mogę.
Kod ograniczyłem tylko do inicjalizacji, ale nawet żadnych śmieci nie ma.
Podobny eksperyment zrobiłem z kodem Arduino, czyli jedynie inicjalizacja i w tym przypadku uzyskuję "śnieg" na ekranie, a w C i "moim" kodzie nie.
Piny I2C w programie C zmienione na SCL PC5, SDA PC4 (Atmega328p)
Zmieniłem też adres, mój wyświetlacz ma 0x3C.
Nie mam żadnych błędów kompilacji.
Proszę o podpowiedź, co jest nie tak?
Main
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
k_ssd1306.c
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
k_ssd1306.h
język c