Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki
Teraz jest 5 gru 2019, o 16:50


Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 24 cze 2019, o 14:31 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 25 sie 2017
Posty: 62
Pomógł: 0

Witam, własnie jestem przy rodziale zaawansowane timery programowe z żóltej ksiązki no i chce aby diody migały co określony czas, 3 timery i każdy ma inny czas dla kazdej diody czyli pól sekundy, sekudna i dwie. Jednak nie działa mi to jak należy. Proszę o pomoc w znalezieniu błędu
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 24 cze 2019, o 14:48 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 13 paź 2015
Posty: 172
Lokalizacja: Rybnik
Pomógł: 5

Nagłówki funkcji sie nie zgadzają z definicjami funkcji i nie widzę ciała procedury obsługi przerwań, chyba ze jest w innym pliku.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 24 cze 2019, o 14:57 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 25 sie 2017
Posty: 62
Pomógł: 0

No właśnie reszta jest w pliku soft_timers.h i c , jednak prawdopodobnie nie będę mógł wkliec kodu bo to jest z płyty



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 24 cze 2019, o 15:09 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 24887
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 930

Tom92 napisał(a):
i nie widzę ciała procedury obsługi przerwań, chyba ze jest w innym pliku.

Bo w YB jest caaałkiem inne podejście

Eposas napisał(a):
jednak prawdopodobnie nie będę mógł wkliec kodu bo to jest z płyty

No i dobrze bo po co ... to działa

Za to nie wiem co ty porobiłeś z tymi diodami LED ? przecież w każdej funkcji migasz - jak mi się wydaje tą samą diodą LED - więc pewnie jest pomieszanie z poplątaniem

Zamiast bibliotek z książki - to pokaż lepiej tutaj - tzn wklej cały swój plik main.c - wtedy będzie można coś pomóc

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 24 cze 2019, o 15:14 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 25 sie 2017
Posty: 62
Pomógł: 0

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.


proszę tu jest cały kod :)



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 24 cze 2019, o 15:30 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 05 sty 2015
Posty: 244
Lokalizacja: Mielec
Pomógł: 10

W timer0
Tobisz led on i odrazu tog czyli ja wylaczasz i nie zdazysz zobaczyc ze sie zalaczyla
W timer1
Ta sama co w timer0 diode robicz off
W timer2 i tylko ona dziala tog-lujesz ledem 2 i ona dziala wedlug timera



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 24 cze 2019, o 15:32 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 25 sie 2017
Posty: 62
Pomógł: 0

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

sorki :D nie ten kod, teraz jest juz poprawiony



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 24 cze 2019, o 15:32 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 24887
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 930

Eposas napisał(a):
Jednak nie działa mi to jak należy.

eeeeeh panie panie .... a myślisz, że ktoś jest tu wróżką i domyśli się "jak należy?" ... toż przecież patrząc po kodzie TYLKO jedna dioda będzie migać LED_TOG2 a pozostałe będą wyłączone - jeśli tak należy no to tak działa .... i działa dobrze

Poza tym na przyszłość nie twórz takich POTWORKÓW

LED_TOG2

tylko

LED2_TOG

bo oczopląsu można dostać ;)

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 24 cze 2019, o 15:36 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 25 sie 2017
Posty: 62
Pomógł: 0

Chciałem zrobić aby każdy timer zmieniał stan diody na przeciwną co jakiś tam czas, timer0 timer 1 timer 2, jednak jak wgrywam prgram to dioda super szybko zaświeci się i gaśnie a potem już nie "wstaje"



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 24 cze 2019, o 15:42 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 05 sty 2015
Posty: 244
Lokalizacja: Mielec
Pomógł: 10

Jak masz ustawiony kwarc w uc i eclipsie? Wewnetrzny zewnwtrzny?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 24 cze 2019, o 15:44 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 25 sie 2017
Posty: 62
Pomógł: 0

No właśnie niby to robię na atb czyli tam mam zewnętrzny ~11mhz, a w projekcie z ksiązki było 18432000hz



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 24 cze 2019, o 16:14 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 05 sty 2015
Posty: 244
Lokalizacja: Mielec
Pomógł: 10

A uc masz przestawiony na zewnetrzny oscylator? pokasz fusebity
Ckdiv wylaczony itp?

Zrob prosty program z delayem co 1s i czy mryga z tym 1s

While
Led on
delay 1s
Led off
delay 1s

Sprawdź.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 24 cze 2019, o 16:27 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 25 sie 2017
Posty: 62
Pomógł: 0

mam ustawiony na zewnętrzny kwarc >8Mhz oraz opcje oscylatora CKOPT, a ckdiv nie mam takiej opcji zeby wybrać



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 24 cze 2019, o 16:34 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 05 sty 2015
Posty: 244
Lokalizacja: Mielec
Pomógł: 10

A zmieniles w projekcie z książki na ten swoj w target hardwer?

Spróbuj jak miga z delayem na nowym projekcie czy 1s to 1s to tak się debuguje np właśnie ustawienia kwarca czy czasy delay ów czy timerow jest taki jaki chcemy aby był, bo z twojego opisu wynika że miga szybko to tak mozna wywnioskować, że cos nie tak jest z ustawieniem kwarca albo timerów

A procek jaki masz? ten sam co Mirek w projekcie czy inny?

Bo napisałeś ze nie masz opcji ckdiv w mkavrkalkulator



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 24 cze 2019, o 16:44 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 25 sie 2017
Posty: 62
Pomógł: 0

inny procek ja mam 32 a Mirek 328



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 24 cze 2019, o 16:57 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 05 sty 2015
Posty: 244
Lokalizacja: Mielec
Pomógł: 10

A przeportowałes timery na m32 i dziwi mnie fakt ze nie masz ckdiv w mkavrcalculator w fusach uproszczonych, jtag wylaczyles? Pokasz skriny jak co skonfigutowane w mkavrkalkulator i eclipse
Bo jak wróżenie z fusów teraz



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 24 cze 2019, o 17:05 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 25 sie 2017
Posty: 62
Pomógł: 0

ObrazekObrazekObrazek


przesyłam załączniki



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 24 cze 2019, o 17:11 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 24887
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 930

Eposas napisał(a):
                timer_init( 0, 500, 1, timer0_tick ); // zmień stan diody co 5 sekund !
                timer_init( 1, 1000, 1, timer1_tick ); // zmień stan diody co 10 sekund !!
                timer_init( 2, 2000, 1, timer2_tick ); // zmień stan diody co 20 sekund !!!

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 24 cze 2019, o 17:17 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 25 sie 2017
Posty: 62
Pomógł: 0

Panie Mirku czemu pan napisał co 5 sekund jeśli tam czas jest wyrażany w milisekundach?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 24 cze 2019, o 18:30 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 25 lip 2013
Posty: 1930
Pomógł: 90

A co ile tick zegara? Nie co dziesięć ms *500 = 5s?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 24 cze 2019, o 18:44 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 25 sie 2017
Posty: 62
Pomógł: 0

Zmieniłem i dalej to samo bardzo szybko gaśnie, widać tylko na początki kiedy wgra się program krótki błysk na tych 3 diodach

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

może jednak wina to jest tego kwarca że mam inny oraz inny procek niz w projekcie z yellowbooka, dlatego jakby mi ktoś to wytłumaczył i pomógl jak przerobic na to an atmegę 32 z kwarcem 11Mhz



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 24 cze 2019, o 19:37 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 05 sty 2015
Posty: 244
Lokalizacja: Mielec
Pomógł: 10

Datasheet i do dzieła, w necie też jest mnóstwo info jak ustawić timer taki czy taki, na taki czy inny popularny procek, ale jak się masz nauczyć czytać datasheeta jak dostaniesz gotowca?

Zacznij może najpierw jeden timer ustawiać z datasheetem i nim sie pobawić, zrozumieć jak to dział, itp...



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 24 cze 2019, o 19:42 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 25 sie 2017
Posty: 62
Pomógł: 0

Kiedy timery zwykłe umiem ustawiać 8bit czy 16, a ja chce użyc w własnym celu "bibliotekę" timerów P. Mirka z yellowbooka



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 24 cze 2019, o 20:56 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 05 sty 2015
Posty: 244
Lokalizacja: Mielec
Pomógł: 10

To zostaje jedynie poradniki i yellowbooka studiować i ogarnac ta bibliotekę.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 14 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Sitemap
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group phpBB3.PL
phpBB SEO