Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki



Teraz jest 17 lut 2019, o 12:52


Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 30 mar 2018, o 23:09 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 24059
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 908

Co Wy na to ? ;)

Obrazek

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 1 kwi 2018, o 17:21 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 25 wrz 2015
Posty: 361
Lokalizacja: Rypin/Flekkefjord
Pomógł: 5

mirekk36 napisał(a):
Co Wy na to ? ;)

...
A ja mówię super poradnik. W szufladzie leżą u mnie dwie takie i w końcu może odkurzę je i użyje do czegoś pożytecznego. Poproszę o kontynuację

Wysłane z mojego Moto G (5S) przy użyciu Tapatalka



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 1 kwi 2018, o 17:54 
Offline
Tech-support
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17 sie 2013
Posty: 3836
Lokalizacja: Grudziądz
Pomógł: 143

Witaj Mirku ja zaraz po opublikowaniu oglądałem i mimo iż jest to poradnik dla początkujących to uważam że super Tobie wyszedł.
Bardzo dobrze opisane są funkcję poruszasz w nim również kwestie timerów jak i bardziej zaawansowane tematy, dlatego też osoby, które już wykonały takie biblioteki mogą je odkurzyć i ulepszyć dzięki Twoim poradnikom.

_________________
Usługi druku przestrzennego - www.drumik.pl



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 5 kwi 2018, o 14:19 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 lut 2014
Posty: 189
Lokalizacja: Poznań
Pomógł: 11

A ja Mirku zapytam - kiedy w sklepie będą biblioteki.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 5 kwi 2018, o 14:23 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 24059
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 908

Jak dobrze pójdzie to pojawi się jutro w sklep.atnel.pl ... wynikła pewna zwłoka ale mam nadzieję, że wszyscy chętni się ucieszą - ponieważ pojawiło się dzięki temu w bibliotece kilka NOWYCH i MEGA Funkcjonalności ;) normalnie aż chyba przesadziłem - ale będzie niezła jazda bez trzymanki ;) ... a przy okazji usunąłem też pewnego BABOLA który nie dawał mi spokoju. Nakręcę jeszcze krótką prezentację WIDEO ostatecznej i najnowszej wersji tego LIB'sa - który (uchylając nieco rąbka tajemnicy) nie będzie już służył li tylko do klawiatur! ;)

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 5 kwi 2018, o 15:28 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 mar 2014
Posty: 1465
Pomógł: 166

mirekk36 napisał(a):
Nakręcę jeszcze krótką prezentację WIDEO ostatecznej i najnowszej wersji tego LIB'sa
Przez chwilę nie zaglądałem do wnętrza wątku na blogu a tam już nie dwie a cztery części poradnika ... :shock:
Trzeba się wziąć do roboty i obejrzeć kolejne części, bo szykuje się jeszcze jedna ;)

--
Pozdrawiam,
Robert



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 5 kwi 2018, o 15:48 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 lut 2014
Posty: 189
Lokalizacja: Poznań
Pomógł: 11

To czekam(y) z niecierpliwością za prezentacją i bibliotekami.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 5 kwi 2018, o 17:42 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 24059
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 908

czekam na dostawę różnych klawiaturek abym mógł pokazać Wam "na żywo" jak to działa i ... hmmm jak dobrze to działa ;) ... wiem wiem oglądalność moich poradników nie będzie taka jak:

https://youtu.be/oj9geBj1_kI?t=698

szczególnie wziąwszy pod uwagę KOMENTARZ autora tego filmiku który pada od tego momentu ;) ...

ale mam nadzieję, że jednak chociaż "parę" osób się zainteresuje tym co można TWORZYĆ a nie kąpać się w budyniu itp ;)

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 5 kwi 2018, o 18:28 
Offline
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 18 lip 2012
Posty: 3275
Lokalizacja: Kraków - obok FAB5 ATMEL'a
Pomógł: 85

Oj tam, przecież każdy wie że Mirek kąpie się w IPA. :lol:



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 5 kwi 2018, o 22:27 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 24059
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 908

Jaglarz napisał(a):
Oj tam, przecież każdy wie że Mirek kąpie się w IPA. :lol:

Jagi noo! :lol: :lol: wszystko musisz wygadać :lol:

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 20 kwi 2018, o 11:11 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 20 kwi 2018
Posty: 1
Pomógł: 0

Mirku, byłem na Twoim kanale na YT jestem początkujący i Twoje porady były dla mnie bardzo przydatne! dzięki!



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 20 kwi 2018, o 12:19 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 24059
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 908

no to do dzieła ;)

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 gru 2018, o 08:47 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 15 lip 2012
Posty: 199
Lokalizacja: Sosnowiec
Pomógł: 2

Gdyby ktoś projektował urządzenie z klawiaturką to wstawiam link do klawiaturki którą narysowałem w 3d:
https://grabcad.com/library/ak-1604-n-bwb-1
Model popularny więc może się przydać ;)

_________________
sig on ;)



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 15 sty 2019, o 23:19 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 14 sty 2018
Posty: 58
Pomógł: 0

W jaki sposób zrobić warunek dla wciśnięcia konkretnego przycisku? Kombinuję ale nie mogę tego załapać. Potrzebuję coś w stylu - jeśli wciśnięty przycisk (on key down) nr 1 to wykonaj X.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 15 sty 2019, o 23:59 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 24059
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 908

felinutti napisał(a):
W jaki sposób zrobić warunek dla wciśnięcia konkretnego przycisku? Kombinuję ale nie mogę tego załapać. Potrzebuję coś w stylu - jeśli wciśnięty przycisk (on key down) nr 1 to wykonaj X.

A może kolega rozwinie swoją myśl ? o co chodzi ? bo troszkę łapię się za głowę czytając ten post i zastanawiam się:

1. czy w ogóle w dobrym wątku go umieściłeś ?

2. jeśli w dobrym to czy wiesz jak działa obsługa klawiatury w tej bibliotece ? tzn jak się z niej korzysta? oglądałeś poradnik wideo ?

---------------------------------------------

Zakładając, że pkt.1 to, można zrobić to tak:

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.


Zakładając, że pkt.2 to o jakim ty w ogóle warunku mówisz - toż biblioteka o której mowa w tym wątku działa w oparciu o zdarzenia i nie trzeba robić żadnych warunków - wystarczy zarejestrować własną funkcję, która zostanie wywołana przez bibliotekę i zostanie do tej twojej funkcji przekazany numer klawisza który został wciśnięty, albo zwolniony ... albo który jest wciąż wciśnięty

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 16 sty 2019, o 08:18 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 14 sty 2018
Posty: 58
Pomógł: 0

1. w dobrym wątku, pytanie dotyczy klawiatury z biblioteki pisanej w poradniku.
2. wiem w jaki sposób działa ta klawiatura, ale tak jak napisałem, nie wiem w jak przypisać zadania do konkretnych klawiszy (być może źle zadałem pytanie)

Cytuj:
wystarczy zarejestrować własną funkcję, która zostanie wywołana przez bibliotekę i zostanie do tej twojej funkcji przekazany numer klawisza który został wciśnięty, albo zwolniony ... albo który jest wciąż wciśnięty


i właśnie z tym mam problem. Nie wiem jak powinna wyglądać ta funkcja żeby np. po wciśnięciu konkretnego przycisku wysłać coś po SPI lub zwiększyć jakiś licznik o 1.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 16 sty 2019, o 10:19 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 sty 2016
Posty: 437
Pomógł: 23

Myślę że ten wątek https://forum.atnel.pl/topic2783.html Ci pomoże

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

A tutaj solidna dawka wiedzy http://mirekk36.blogspot.com/2012/12/wskazniki-struktury-callbacki-jazda-bez.html



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 16 sty 2019, o 10:22 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 24059
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 908

felinutti napisał(a):
. Nie wiem jak powinna wyglądać ta funkcja żeby np. po wciśnięciu konkretnego przycisku wysłać coś po SPI lub zwiększyć jakiś licznik o 1.


No ale poczekaj - oglądałeś poradnik ?

Toż omawiałem konfiguracyjny plik nagłówkowy:

masz tam:


Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.


i tymi dwoma liniami decydujesz jak ma się zachwoywać biblioteka.

------------------------ [ Dodano po: 2 minutach ]

czyli albo dajesz KBD_4X3 albo KBD_4X4 albo ROW_KEYS

jeśli ROW_KEYS to wtedy za pomocą ROW_KEYS_MASK ustalasz na którym pinie portu masz pojedyncze klawisze

---------------------------------------------------------------

robiłeś to ????

i teraz jeśli odpaliłeś zdarzenie w pętli WHILE() i silnik klawiatury w przerwaniu timera - to biblioteka gdy wykryje klawisz sama wywoła twoją funkcję, którą zarejestrujesz ....

no ale mówię - najpierw to trzeba jednak poradnik wideo obejrzeć do tej biblioteki

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 16 sty 2019, o 19:30 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 14 sty 2018
Posty: 58
Pomógł: 0

zubik - chyba właśnie o to mi chodzi, jak będę miał chwilę to się dokładniej zapoznam, dzięki!

mirekk36 - nie zrozumiał mnie Pan chyba ;) Mam skonfigurowaną klawiaturę 4x6 na podstawie tej z poradnika (oglądałem 4 części kilka razy), rozumiem na jakiej zasadzie to działa. Tam w kodzie jest linijka lcd_init (key_nr), która wyświetla numer wybranego klawisza klawisza, a ja potrzebuję tak jakby przypisać temu wybranemu klawiszowi jakieś zadanie, np "a++" do licznika, ale nie wiem jak to ugryźć. ;)



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 16 sty 2019, o 23:28 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 24059
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 908

felinutti napisał(a):
mirekk36 - nie zrozumiał mnie Pan chyba

No to rzeczywiście kompletnie nie wiem o co tobie chodzi - może zubik coś pomoże skoro wie o czym mowa

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 17 sty 2019, o 22:01 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 sty 2016
Posty: 437
Pomógł: 23

mirekk36 napisał(a):
No to rzeczywiście kompletnie nie wiem o co tobie chodzi - może zubik coś pomoże skoro wie o czym mowa
po prostu widzę że kolega nie ogarnia zdarzeń i funkcji zwrotnych.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 18 sty 2019, o 20:50 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 14 sty 2018
Posty: 58
Pomógł: 0

Cytuj:
po prostu widzę że kolega nie ogarnia zdarzeń i funkcji zwrotnych.

Na to wygląda. Siedzę nad tym, ale kompletnie nie mam pojęcia jak to ugryźć :(



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 18 sty 2019, o 21:52 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 24059
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 908

Najpierw to trzeba zacząć o porządnego opisania własnego problemu bo inaczej to nikt ci nie pomoże, bo jak ?

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 18 sty 2019, o 22:11 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 14 sty 2018
Posty: 58
Pomógł: 0

No to spróbuję jeszcze raz. Klawiatura ma powiedzmy 16 przycisków. Potrzebuję, żeby jeden z nich po wciśnięciu zwiększał zmienną "a" o jeden. W przypadku bezpośredniego podłączenia przycisku wyglądałoby to tak:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.


A ja nie rozumiem, w jaki sposób przypisać do konkretnego klawisza takie właśnie zadanie, korzystając z biblioteki MK_KBD_MATRIX



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 19 sty 2019, o 10:24 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 25 wrz 2015
Posty: 361
Lokalizacja: Rypin/Flekkefjord
Pomógł: 5

Proponuję obejrzeć https://youtu.be/vvlNF2RYBP0
Większość bibliotek Mirka opiera się na callbackach czyli funkcjach zwrotnych które trzeba zarejestrować. Również dotyczy to jak pamiętam mk_kbd

Wysłane z mojego Moto G (5S) przy użyciu Tapatalka



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 19 sty 2019, o 21:05 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 14 sty 2018
Posty: 58
Pomógł: 0

wachcio - dzięki, już to wcześniej kilka razy oglądałem, ale dalej nie rozumiem jak mam to ogarnąć



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 19 sty 2019, o 22:31 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 25 wrz 2015
Posty: 361
Lokalizacja: Rypin/Flekkefjord
Pomógł: 5

Nie pamiętam jak konkretnie nazywają się funkcje w tej bibliotece ale przeważnie jest mniej więcej tak:
Szukasz w bibliotece funkcji mających w nazwie EVENT oraz REGISTER_CALLBACK,
EVENT() umieszczasz w pętli while, przed nią REGISTER_CALLBACK(nazwa_twojej_funkcji)
Następnie tworzysz funkcję "nazwa_twojej_funkcji" a w niej to co ma się wykonać po naciśnięciu przycisku. Twoja funkcja będzie pewnie miała dostęp do parametrów dzięki którym będziesz mógł rozpoznać który przycisk został wciśnięty. Pisze na komórce więc nie mam kodu przed oczami i mogłem coś namieszać ;)

Wysłane z mojego Moto G (5S) przy użyciu Tapatalka



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 19 sty 2019, o 23:26 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 14 sty 2018
Posty: 58
Pomógł: 0

register_on_key_down_callback( key_down ) - to mam przed pętlą while
MK_KBD_EVENT() - to mam w pętli while

A problem polega właśnie na tym, że nie wiem jak taką funkcję mam stworzyć. Jest już podstawa, czyli void key_down( uint8_t key_nr ) i void key_long_press( uint8_t key_nr ), ale nie wiem jak zrobić, żeby po wciśnięciu konkretnego przycisku wykonywało się konkretne zadanie. Nie rozumiem skąd program wie, że to jest np pierwszy a nie szósty przycisk.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Sitemap
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group phpBB3.PL
phpBB SEO