ATNEL tech-forum
https://forum.atnel.pl/

Spokojnie to tylko awaria! czyli mały przeciek ;)
https://forum.atnel.pl/topic21826.html
Strona 1 z 1

Autor:  mirekk36 [ 4 sty 2019, o 23:07 ]
Tytuł:  Spokojnie to tylko awaria! czyli mały przeciek ;)

hmmm jak myślicie warto dalej nad tym pracować ? ;)

Obrazek

Autor:  foreste [ 5 sty 2019, o 00:22 ]
Tytuł:  Re: Spokojnie to tylko awaria! czyli mały przeciek ;)

Pomimo Ze nie pracuje na avr lecz na Arm to w tym kalkulatorze chętnie bym zobaczył obok dzielnika napięć kalkulator rezystorów do diod led i kodów paskowych i ew obliczanie czułości foto tranzystora i rezystora ;).

Autor:  wachcio [ 5 sty 2019, o 02:15 ]
Tytuł:  Re: Spokojnie to tylko awaria! czyli mały przeciek ;)

Mirek pytanie retoryczne... No chyba, że masz możliwość zlecenia tego zadania swoim klonom. :)

Wysłane z mojego Moto G (5S) przy użyciu Tapatalka

Autor:  Daro68 [ 5 sty 2019, o 02:23 ]
Tytuł:  Re: Spokojnie to tylko awaria! czyli mały przeciek ;)

Jeśli mogę sobie pomarzyć to fajnie by było połączyć mkAVR z MkCLIPSE tak w jednym programie pisać kod i zmieniac taktowanie w procesorze sprawdzać połączenie

Autor:  mario2015 [ 5 sty 2019, o 03:00 ]
Tytuł:  Re: Spokojnie to tylko awaria! czyli mały przeciek ;)

Oczywiście Mirku , że warto.

Do kolegi foreste:
Może moje programy, do których masz linki poniżej przypadną ci do gustu.
Tu program do obliczeń rezystorów dla diod led
download/file.php?id=2839
a tu dekoder kolorów rezystorów
download/file.php?id=2685
Jeśli tak to zasysaj i korzystaj.

Autor:  Misiek_86 [ 5 sty 2019, o 09:24 ]
Tytuł:  Re: Spokojnie to tylko awaria! czyli mały przeciek ;)

Jak najbardziej warto pracować, zgadzam się dodać opcję obliczanie kodów rezystora, obliczenie rezystora do diod, może też zakładkę pierwsze kroki, w niej odnośniki do podstawowych rzeczy z którymi początkujący powinien się zaznajomić, ilość pobrań w zakładce Ustawienia usunąć lub poprawić, bo coś nie działa mi

------------------------ [ Dodano po: 7 minutach ]

W ustawieniach mimo języka Polskiego kilka opcji angielskie ;)
Show "FTDI watcher" only if ATB programmer selected
Don't show FT232 CLKOUT help windows
Test ATB-USBASP on start
Przy nowszej wersji przydało by się poprawić

------------------------ [ Dodano po: 9 minutach ]

hmm... jak zmieniłem język na angielski, nie wykryło mi licencji, mam wersję Free, później gdy zmieniłem ponownie na język Polski też wykrywa darmową wersję.
//Edit:
Po każdej zmianie języka trzeba ponownie wrzucać plik z licencją, by wszystko dobrze działało

Autor:  mirekk36 [ 5 sty 2019, o 10:24 ]
Tytuł:  Re: Spokojnie to tylko awaria! czyli mały przeciek ;)

Cytuj:
hmm... jak zmieniłem język na angielski, nie wykryło mi licencji, mam wersję Free, później gdy zmieniłem ponownie na język Polski też wykrywa darmową wersję.
//Edit:
Po każdej zmianie języka trzeba ponownie wrzucać plik z licencją, by wszystko dobrze działało

Nawet nie mogę sobie wyobrazić ;) co ty wyrabiasz z tym programem, że tak ci się to zachowuje. Bo u każdego i u mnie działa normalnie w tym wypadku ;)

Autor:  gizmo5418 [ 5 sty 2019, o 10:36 ]
Tytuł:  Re: Spokojnie to tylko awaria! czyli mały przeciek ;)

Mirku, jak najbardziej warto nad nową wersją MkAVRCalculatora pracować, aby była jeszcze lepsza !!!

Autor:  Jaglarz [ 5 sty 2019, o 10:39 ]
Tytuł:  Re: Spokojnie to tylko awaria! czyli mały przeciek ;)

mirekk36 napisał(a):

Nawet nie mogę sobie wyobrazić ;) co ty wyrabiasz z tym programem, że tak ci się to zachowuje. Bo u każdego i u mnie działa normalnie w tym wypadku ;)


Może coś ma z systemem skopane. :D

Autor:  gizmo5418 [ 5 sty 2019, o 11:55 ]
Tytuł:  Re: Spokojnie to tylko awaria! czyli mały przeciek ;)

mirekk36 napisał(a):
Cytuj:
Nawet nie mogę sobie wyobrazić ;) co ty wyrabiasz z tym programem, że tak ci się to zachowuje. Bo u każdego i u mnie działa normalnie w tym wypadku ;)


Nawet u mnie pod Linuksem działa normalnie, hi

Autor:  Rudy [ 5 sty 2019, o 13:14 ]
Tytuł:  Re: Spokojnie to tylko awaria! czyli mały przeciek ;)

gizmo5418 napisał(a):
mirekk36 napisał(a):
Cytuj:
Nawet nie mogę sobie wyobrazić ;) co ty wyrabiasz z tym programem, że tak ci się to zachowuje. Bo u każdego i u mnie działa normalnie w tym wypadku ;)


Nawet u mnie pod Linuksem działa normalnie, hi



Możesz mi powiedzieć jak uruchamiasz mkavrcalc pod linuxem ? Bo niestety ja nie potrafię a próbowałem już wine i nic :(

Autor:  Misiek_86 [ 5 sty 2019, o 14:00 ]
Tytuł:  Re: Spokojnie to tylko awaria! czyli mały przeciek ;)

Jaglarz napisał(a):
mirekk36 napisał(a):

Nawet nie mogę sobie wyobrazić ;) co ty wyrabiasz z tym programem, że tak ci się to zachowuje. Bo u każdego i u mnie działa normalnie w tym wypadku ;)


Może coś ma z systemem skopane. :D
Z systemem nic skopane nie mam, na kompach się trochę znam :), sprawdzę w innych miejscach czy taki problem jest, w razie co nagram filmik

Wysłane z mojego moto g(6) przy użyciu Tapatalka

Autor:  fobos [ 5 sty 2019, o 20:55 ]
Tytuł:  Re: Spokojnie to tylko awaria! czyli mały przeciek ;)

Mirek, n-te spojrzenie na zagadnienie, które już kiedyś było opracowywane przynosi zazwyczaj nowe lepsze rozwiązania, tym bardziej z perspektywy czasu, produkt będzie zawierał to czego się w między czasie nauczyłeś, dowiedziałeś, ktoś podpowiedział, + nowe funkcjonalności które warto dodać by "podnieść poprzeczkę",
Cytuj:
hmmm jak myślicie warto dalej nad tym pracować ?

zawsze warto.

Autor:  fobos [ 9 sty 2019, o 13:22 ]
Tytuł:  Re: Spokojnie to tylko awaria! czyli mały przeciek ;)

Może dodać kalkulator wyznaczania optymalnej częstotliwości (Devision Factor) dla ADC w zależności od f.CPU ? sprawa może nie do końca opiera się o matematykę, ale zawsze może być wskazówką jakiej f. nie przekraczać.

Autor:  RadekB86 [ 9 sty 2019, o 16:02 ]
Tytuł:  Re: Spokojnie to tylko awaria! czyli mały przeciek ;)

Oczywiście że warto chciałbym aby tam były jakieś nowe funkcję np:
-pin-out mikro-kontrolerów aby nie trzeba stale szukać not PDF na dysku

-ulepszenie rysowania pikseli dla LCD (HD44780) (aby przelatując nad inną matrycą kursorem nie ustawiać jej w oknie definicji znaku)

-myślę że udogodnieniem byłoby również dodanie szybkiego podglądu do schematów zestawu ATB i nie szukać ich znowu na
dysku...przykładem takiego dobrego udogodnienia jest np. "standard KANDA koniec pomyłek"- z którego często korzystam

-jak kolega wyżej chyba napisał kody paskowe rezystorów :)

-nowe i baardzo "stare" AVRki ;)

Autor:  rskup [ 9 sty 2019, o 17:30 ]
Tytuł:  Re: Spokojnie to tylko awaria! czyli mały przeciek ;)

RadekB86 napisał(a):
-pin-out mikro-kontrolerów aby nie trzeba stale szukać not PDF na dysku
A to by się przydało :). Także u mnie jedną z częstszych rzeczy jest sprawdzanie w pdf-ach który pin jest na której nodze.
Może to być jako obrazek - wycięty z pdfa. Możemy także Mirku dostarczyć Ci taki wsad do dorzucenia, byś miał mnie roboty :D
Ale w plikach xml opisujących układy są dokładne informacje o przypisywaniach PINów, więc można ewentualnie stamtąd wyciągnąć :).

--
Pozdrawiam,
Robert

Autor:  mirekk36 [ 9 sty 2019, o 22:12 ]
Tytuł:  Re: Spokojnie to tylko awaria! czyli mały przeciek ;)

rskup napisał(a):
RadekB86 napisał(a):
-pin-out mikro-kontrolerów aby nie trzeba stale szukać not PDF na dysku
A to by się przydało :). Także u mnie jedną z częstszych rzeczy jest sprawdzanie w pdf-ach który pin jest na której nodze......


eeeeeś panowie panowie, no normalnie masakra z Wami ;) A zaglądaliście że do MkClipse???? ;) nie dość, że macie tam PDF do każdego procka z listy i to w e-inteligientny" sposób czyli jeśli nie mieliście na HDD to zostanie pobrany a jeśli już był pobrany to zostanie otwarty ale to nie wszystko

Jak zostanie otwarty to od razu NA STRONIE z pinoutem procka ;)

No sprawdźcie ;)

Autor:  Marhef [ 10 sty 2019, o 08:57 ]
Tytuł:  Re: Spokojnie to tylko awaria! czyli mały przeciek ;)

Oj, Mirku, marudzisz ;-) Może ktoś pisze programy w notatniku, kompiluje z linii komend. Ale chce wgrać mkavrcalculatorem. Ma już otwarty program, to dlaczego nie miałoby być pinoutu procków?

Autor:  mirekk36 [ 10 sty 2019, o 09:09 ]
Tytuł:  Re: Spokojnie to tylko awaria! czyli mały przeciek ;)

ale czy MkClipsa można otwierać tylko po to żeby pisać kod ? ;) można dla PDF'ków .... oczywiście teraz i przedtem tylko żartuję - a nie żebym kogoś chciał połajać czy zmuszać, namawiać, nagabywać do użycia MkClipsa. Dałem tylko znać, że tam jest taki mechanizm już wszczepiony.

Autor:  Marhef [ 10 sty 2019, o 10:00 ]
Tytuł:  Re: Spokojnie to tylko awaria! czyli mały przeciek ;)

No jest. I działa super. To teraz coś podobnego w mkavrcalculator (wybierasz procka, albo sprawdzasz podłączony i masz od razu odnośnik do pdf'a na stronie z rozpisem wyprowadzeń).
Myślę, że taki dodatek byłby fajnym uzupełnieniem funkcjonalności.

Autor:  mirekk36 [ 10 sty 2019, o 12:10 ]
Tytuł:  Re: Spokojnie to tylko awaria! czyli mały przeciek ;)

no tak może w nowej wersji będzie to dobry pomysł ;) ok

Autor:  zubik [ 11 sty 2019, o 15:05 ]
Tytuł:  Re: Spokojnie to tylko awaria! czyli mały przeciek ;)

Być może już ktoś sugerował... Proponuję dodanie opcji uruchamiania dodatkowych programów przy otwieraniu MkCalculatora np eclipsa, putty czy co tam komu potrzeba.

Autor:  mirekk36 [ 11 sty 2019, o 16:40 ]
Tytuł:  Re: Spokojnie to tylko awaria! czyli mały przeciek ;)

to już nawet jest w obecnej wersji ale KOMPLETNIE nikt z tego nie korzysta, więc będzie wręcz odwrotnie - zniknie ta funkcjonalność

Autor:  RadekB86 [ 11 sty 2019, o 18:57 ]
Tytuł:  Re: Spokojnie to tylko awaria! czyli mały przeciek ;)

o jeszcze mi przyszedł do głowy bardziej rozbudowany generator do wyświetlaczy LED na więcej segmentów ;) bo takie też istnieją ;)

Autor:  raczyk [ 12 sty 2019, o 14:05 ]
Tytuł:  Re: Spokojnie to tylko awaria! czyli mały przeciek ;)

Dlaczego 3.0? Czy ja przegapiłem 2.0 :)
1. Czy będzie w nowej wersji możliwość aktualizacji wsadu do USBasp 4.2?

Autor:  mirekk36 [ 12 sty 2019, o 14:25 ]
Tytuł:  Re: Spokojnie to tylko awaria! czyli mały przeciek ;)

Cytuj:
Dlaczego 3.0?

Bo tak :D

Cytuj:
1. Czy będzie w nowej wersji możliwość aktualizacji wsadu do USBasp 4.2?

do tego była jest i będzie oddzielna aplikacja - tego nie może być w MkAvrCalculatorze

Strona 1 z 1 Strefa czasowa: UTC + 1
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/