Witam.
Mam problem z wyświetlaniem na wyświetlaczach 14-segmentowych.
Posiadam 3x płytki (nie skończone jakieś dawne projekty z pracy) Pomyślałem ze wykorzystam je w przyszłości do zegara który będzie uruchamiał na zaprogramowany czas Analogowy piec Webasto (do ogrzewania garażu)
Płytka posiada:
Miktokontroler Atmega 64, kwarc zewnętrzny 12Mhz, 3 podwójne Wyświetlacze PDA54-11GWA, miejsce na DS1307 i baterie dla RTC, 3 przyciski i kilka We/Wy, dioda sygnalizacyjna.
Wyświetlacze ze wspólną Anodą, Sterowane "0" poprzez P-mosfety
Katody sterowane "1" poprzez ULN2803.
Problem (jak dla mnie) jest w tym ze anody mają różne porty (PE, PC) i katody też mają różne porty (PA, PC, PG, PF)
na początek wysterowałem na sztywno po kolei katody i anody żeby mieć pewność ze wszystko się zgadza i jest ok,
wykorzystując na początek tylko te 4 segmenty co w 7-segmentowym (segmenty abcdef+ połączony segment g) i wyświetlić licznik z ćwiczenia Multi_Led
Timer 0 ustawiony na 200hz no i niestety nic nie wyświetla, przygotowuje tablice wzorcową 16 bitową liczb i cyfr ale nie wiem czy dobrze to zapisuję chyba powinno być od prawej do lewej?
Wyświetlałem wcześniej na wyświetlaczach 7-segmentowych ustawionych na całych portach na "stykówce" i nie było problemu.
Proszę o uwagi krytykę i wskazówkę, pomoc. To jest mój pierwszy Post..
dodam ze JTAG wyłączony na porcie F
i ATmega103 Compatibility mode też wyłączone.
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
język c
czy tablica zapisana w ten sposób może być?
język c