Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 9 kwi 2026, o 01:01

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 1 lis 2018, o 20:47 
Nowy

witam,

Jestem początkującym, robię projekcik związany z komunikacją uC Atmega i modułu GSM i przetwarzaniem danych otrzymanych z modułu GSM i z tym największy problem.
Wiem jak przesyłać i odbierać pojedyncze ramki, ale nie wiem jak zorganizować w programie tą komunikację, docelowo chciałbym odczytywać SMS zapisane na karcie SIM w module GSM a następnie je z czymś porównywać, na razie mam coś takiego i nie mam pomysłu jak odbierać długie stringi z modułu i przechowywać je w programie do momentu porównania.

Widziałem wiele przykładów implementacji bufora cyklicznego ale żadnego nie udało mi się z sukcesem zaimplementować...
Może ktoś zaproponować jakiś najprostszy sposób odbiór danych po UART i przechowanie go w programie, tak aby był nieblokujący.

Nie mam niestety bluebook'a.

Próba implementacji bufora cyklicznego, efekt jest taki, że po podłączeniu modułu GSM, uC powinien odebrać "MODEM STARTUP" a następnie go wysłać na terminal putty, a tak się nie dzieje.
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 2 lis 2018, o 16:38 
Użytkownik

http://jaktodziala.eu/

Ostatnio edytowano 9 gru 2018, o 12:24 przez mg101, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 3 lis 2018, o 10:40 
Nowy

Dobra symulacja, dzięki.

Wszystko już chyba sprawdziłem i program w jakiejś części działa dobrze, tylko zamiast ASCII w terminalu dostaje krzaki.
Linię Rx konwertera USB-UART mam podłączoną bezpośrednio do Tx uC, a linia Rx uC jest podłączona przez konwerter poziomów logicznych do linii Tx modułu GSM.

P.S.
Poprawiłem bit przerwania UDRE na UDRIE.

Tak wyglądają rejestry UCSRB i UCSRA po inicjalizacji UART:
Obrazek

PostNapisane: 14 lis 2018, o 18:46 
Nowy

Problem rozwiązany, co prawda nad buforem jeszcze nie do końca panuje, ale można powiedzieć, że działa.

Problemem nie był kod, tylko konwerter USB-UART, zakupiłem drugi tym razem oparty na FTDI232 i krzaki się skończyły.

Strefa czasowa: UTC + 1