Do mnie również dotarła biblioteka do testowania.
Moja pierwsza platforma testowa to:
ATmega32@110592 <-> ATB <-> PuttyNa początek przetestowałem dostarczony kod , oczywiście wszystko przebiegło bez problemów. Następnie postanowiłem eksperymentować z różnymi ustawieniami parametrów transmisji. Zacząłem od 1115200 8N1 -- OK, potem sprawdziłem 115200 7N1 -- OK. Pomyślałem, że czas zmienić prędkość transmisji na nie standardową, wybór padł na 111200: 8N1, 8N2, 8E2, wszystkie pracowały poprawnie. OK, trzeba sprawdzić maksymalne prędkości. 250000 8E2 nie poszło, błędy na poziomie -7.9%, za dużo., ale przy 240000 już działało dobrze. Tu też sprawdziłem 8E2, 7E2, 7O1, wszystkie działały. Przyszła pora na minimalne prędkości, ustawiłem 1200 7O1 i ZONK, nie przechodzi kompilacja.
Oto komunikat z kompilatora:
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
Na szczęście to tylko warning i po wyłączeniu Warning as ERRORS w MkClipse wszystko działa jak trzeba. Sprawdziłem prędkości 600, 1200, 4800 i kilka innych, dziwnych prędkości, przy różnych ustawieniach parametrów transmisji. Wszystko kompilowało się bez problemów.
Na tyle testów starczyło czasu, następne badanie w najbliższym wolnym czasie :-)
Pozdrawiam,
Jarek