JarekB napisał(a):
Z tym kondensatorem reset to bym podyskutował.
W zestawie którego używałem był kondensator 1 uF i rezystor 10 k
Ja bym nie dyskutował - poczytaj zalecenia n/t kondka 100nF chociażby w notach Atmela o aplikacjach dla linii reset, wtedy można będzie dyskutować. Ja podpowiem tylko jedno w tych notach napisane jest jak byk że np dla programatorów typu DebugWire należy ten kondensator usunąć na czas programowania. Hmmm więc chyba musi to z czegoś wynikać prawda ?
A prawda jest taka że jak ktoś tam daje kondensator już 1uF to widać, że wcześniej to pracował na prockach 8051 i chyba mu się pomyliły układy resetów i zasady działania, sorki ale 1uF to już kompletny nonsens na resecie dla AVR i tu to nawet nie ma co dyskutować.
Ale żeby to zrozumieć - sprawa jest prosta - kondensator 100nF przeszkadza w prawidłowo szybkim ściągnięciu linii RESET dla niektórych programatorów takich jak np DebugWire o których sam Atmel pisze - wystarczy poczytać. Ale tak samo jest z ATB-USBasp ponieważ jego wyjścia są buforowane i nie mają takiej wydajności prądowej jak gołe nogi procka siedzącego np w tanim chińskim usbasp. Ale coś za coś .... albo bezpieczeństwo (zasilania/programowania) albo ... albo chińskie rozwiązania a później płacz i zgrzytanie zębów - ale to już jak kto woli.
UWAGA! żeby nie było później - że ja tu gdzieś mówiłem żeby w ogóle nie używać kondka na linii reset bo to BZDURA - można go używać ale wiedząc o co chodzi z procesami programowania w różnych programatorach jest aż KILKA MEGA PROSTYCH wyjść jak sobie z tym radzić i tu nie potrzeba żadnej filozofii
1. NAJPROSTSZE - po prostu kondensator oddzielony jumperkiem którego rozłączamy na czas programowania - no ale też nieco przez to kłopotliwe i zabierające nieco miejsca na PCB. Czy to znaczy że nie da rady inaczej ? .... pewnie że da radę wystarczy ciut pokombinować
2. Dwa rezystory w szereg - widzę, że muszę to narysować bo z opisu to nie wszyscy rozumieją

w takim układzie to można dać nawet 1uF jak ktoś się uprze ... oczywiście rezystor R2 można też dać mniejszy nawet można zejść do 560R albo i 330R - trzeba sobie sprawdzić. Rozwiązanie proste jak drut , lepsze niż to z pkt.1 a tylko jeden rezystorek więcej - w czym problem ?
www.youtube.com/mirekk36 ]