Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 22 kwi 2026, o 20:51

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 2 wrz 2018, o 22:25 
Użytkownik

Pytanko do Państwa bo pierwszy raz taka sytuacja mi się zdarzyła. Otóż, mam programator ATBUSBasp 4.1, sprawuje się fajnie ale zacząłem mieć problemy. Mianowicie MkAVRcalculator procka wykrywa ALE nie może zaprogramować w nim ani fusebitów, ani Eclipsem nie mogę nic wrzucić bo wywala rc-1. Ale procek jest wykrywany bez problemu tylko nic nie można zmienić. Testowałem na 2 egzemplarzach tego samego procesora w innych urządzeniach i jest to samo.

Jakaś sugestia ?

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 2 wrz 2018, o 22:46 
Moderator

A w czym i jak sprawdzasz te procki ? tzn stykówka? jakiś zestaw ? - wypadałoby coś więcej napisać żeby można było pomóc szybciej - ok?

PostNapisane: 2 wrz 2018, o 22:52 
Użytkownik

Procki to ATmega32A w wersji SMD wlutowane w płytki PCB. Na jednej sztuce nigdy nie miałem z nią problemu, dałem radę zmienić fusy, programować itp. Na drugiej sztuce (v2.0 poprzedniej) nie zmieniałem nic w konfiguracji pinów, jedynie zmienił się nieco układ ścieżek ale nie sądzę żeby to był problem skoro oba procki są odczytywane przez MkAVRcalculator jako ATmega32 właśnie. Obra procki taktowane kwarcem 16 MHz.

Konfiguracja: fusebity odpowiednie do kwarcu 16 MHz plus zaznaczona opcja CKOPT, dodatkowo wyłączam JTAG i zmieniam rozmiar BLS na 512 bajtów.

Raz zaprogramuję fusy, przechodzę do Eclipsa, który zwraca rc-1, przechodzę do MkAVRcalculatora i nie mogę nawet zmienić fusów bo AVRDUDE wywala rc-1. Jedyne co ratuje to przywrócenie ustawień fabrycznych procka. Na innym programatorze jest podobnie.

------------------------ [ Dodano po: 6 minutach ]

Dodatkowo widok PCB:

ObrazekObrazek

To są obie wersje tej samej płytki, z tym samym prockiem i bardzo podobnym układem pinów. Reset podciągnięty do VCC (5V) poprzez rezystor 22kR oraz dodatkowo koncensator 100nF na linii do procka.

PostNapisane: 3 wrz 2018, o 06:13 
Moderator

Vroobee napisał(a):
Reset podciągnięty do VCC (5V) poprzez rezystor 22kR oraz dodatkowo koncensator 100nF na linii do procka.

No i masz BABOLA

po pierwsze to skąd tobie przyszedł do głowy rezystor 22K jak daje się zwykle 10K

Po drugie odepnij ten kondensator 100nF i wszystko będzie śmigać jak należy

po trzecie jak się upierasz na kondensator 100nF to weź dwa rezystory szeregowo połącz 10K i 1K, pomiędzy nie daj ten swój 100nF i tym układem zastąp ten swój rezystor 22K

ale jak mówię wywal na szybko 100nF z linii reset i nie dawaj go jak jest niepotrzebny

PostNapisane: 3 wrz 2018, o 06:13 
Użytkownik

Kondensator na linii reset? Spróbuj się go pozbyć.

PostNapisane: 3 wrz 2018, o 06:29 
Użytkownik

Z tym kondensatorem reset to bym podyskutował.
W zestawie którego używałem był kondensator 1 uF i rezystor 10 k
Może to był inny nieco układ bo linia resetu ciągnęła się taśmą długości 50 cm do drugiego procka.
Całość działała bez żadnych problemów.
Pracowały te zestawy w ciągnikach siodłowych więc lekko nie miały
Było ich około 250 szt i w żadnym przez kilka lat nie wystąpił samoistny reset.

Dzisiaj te procki programuję Mirkową przejściówką i jest też OK.

P/S Nie projektowałem tego układu resetu osobiście
Ale ten kondziołek prawdopodobnie zabezpieczał tę linię przed indukowaniem się jakiś głupot.
No i tak jak pisałem dał radę.
Cała idea miała być taka że gdy się urządzenie zawiesi to jednym przyciskiem można było zrestartować trzy procesory.
Projekt poszedł w inna stronę.
(zastosowałem klawiaturę z podwójnymi przyciskami)
Naciśnięcie dwóch na raz powodowało wyłączenie przetwornicy głównej.
Ech rozgadałem się..............................

PostNapisane: 3 wrz 2018, o 07:38 
Użytkownik

Kondensator może i w docelowym działaniu potrzebny. Natomiast programator od Mirka ma dodany bufor, który pozwala zmieniać napięcie na liniach programujących. I nie radzi sobie z kondensatorem na resecie (pisał o tym Mirek kilka razy). Wylutuj, zaprogramuj, wlutuj z powrotem.
Przejściówka (rozumiem, że ATB-USB-RS232?) ma inaczej rozwiązaną kwestię wyjść. Dlatego działa

BTW, spróbuj najtańszym chińskim programatorem zaprogramować z kondensatorem. Będzie działało. Do czasu, aż pomylisz się przy podłączeniu tego programatora. I nie, nie reklamuję chińskich programatorów. Mam gdzieś u siebie taką sztukę, kupioną w czasach, kiedy programy do procesorów ryło się dłutem na tabliczkach krzemowych. Nie używam już chyba z 10 lat, wolę Mirka rozwiązania.

PostNapisane: 3 wrz 2018, o 07:39 
Moderator

JarekB napisał(a):
Z tym kondensatorem reset to bym podyskutował.
W zestawie którego używałem był kondensator 1 uF i rezystor 10 k

Ja bym nie dyskutował - poczytaj zalecenia n/t kondka 100nF chociażby w notach Atmela o aplikacjach dla linii reset, wtedy można będzie dyskutować. Ja podpowiem tylko jedno w tych notach napisane jest jak byk że np dla programatorów typu DebugWire należy ten kondensator usunąć na czas programowania. Hmmm więc chyba musi to z czegoś wynikać prawda ?

A prawda jest taka że jak ktoś tam daje kondensator już 1uF to widać, że wcześniej to pracował na prockach 8051 i chyba mu się pomyliły układy resetów i zasady działania, sorki ale 1uF to już kompletny nonsens na resecie dla AVR i tu to nawet nie ma co dyskutować.

Ale żeby to zrozumieć - sprawa jest prosta - kondensator 100nF przeszkadza w prawidłowo szybkim ściągnięciu linii RESET dla niektórych programatorów takich jak np DebugWire o których sam Atmel pisze - wystarczy poczytać. Ale tak samo jest z ATB-USBasp ponieważ jego wyjścia są buforowane i nie mają takiej wydajności prądowej jak gołe nogi procka siedzącego np w tanim chińskim usbasp. Ale coś za coś .... albo bezpieczeństwo (zasilania/programowania) albo ... albo chińskie rozwiązania a później płacz i zgrzytanie zębów - ale to już jak kto woli.

UWAGA! żeby nie było później - że ja tu gdzieś mówiłem żeby w ogóle nie używać kondka na linii reset bo to BZDURA - można go używać ale wiedząc o co chodzi z procesami programowania w różnych programatorach jest aż KILKA MEGA PROSTYCH wyjść jak sobie z tym radzić i tu nie potrzeba żadnej filozofii

1. NAJPROSTSZE - po prostu kondensator oddzielony jumperkiem którego rozłączamy na czas programowania - no ale też nieco przez to kłopotliwe i zabierające nieco miejsca na PCB. Czy to znaczy że nie da rady inaczej ? .... pewnie że da radę wystarczy ciut pokombinować

2. Dwa rezystory w szereg - widzę, że muszę to narysować bo z opisu to nie wszyscy rozumieją

Obrazek

w takim układzie to można dać nawet 1uF jak ktoś się uprze ... oczywiście rezystor R2 można też dać mniejszy nawet można zejść do 560R albo i 330R - trzeba sobie sprawdzić. Rozwiązanie proste jak drut , lepsze niż to z pkt.1 a tylko jeden rezystorek więcej - w czym problem ?

PostNapisane: 3 wrz 2018, o 07:55 
Użytkownik

OK
Mirek. Napisałem że Twój programator świetnie sobie radzi z resetem w składzie 10k i 1 uF
Faktem jest że projekt mojej płytki powstawał w 2004 roku być może zamierzchłe cywilizacje wzorowały się na wcześniejszych konstrukcjach
Jak zwał, tak wał.
U mnie programowanie działa z takim"ogromnym" kondensatorem.

PostNapisane: 3 wrz 2018, o 08:09 
Moderator

JarekB napisał(a):
U mnie programowanie działa z takim"ogromnym" kondensatorem.

Tak ale jak widzisz to nie o to chodzi że "u mnie działa albo nie działa" - warto wiedzieć z czego to się bierze, że bez rozwiązań o których piszę czasem może nie zadziałać i żeby wtedy wiedzieć jak sobie radzić

PostNapisane: 3 wrz 2018, o 20:28 
Użytkownik

Usunąłem kondensator, zmieniłem rezystor na 10k i wszystko w porządku [emoji846] dziękuje

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Strefa czasowa: UTC + 1