Witam, do tej pory gdy wykonywałem multipleksowanie wyświetlaczy to dobierałem częstotliwość wykonywania się przerwania tak aby nie szaleć z tymi hercami, ale również aby mi nic nie migotało. Dla 6 wyświetlaczy ustawiałem 500Hz (przy tym miałem ładną podstawę czasu 2ms dla timerów programowych). Teraz jednak potrzebuję wykonać regulację jasności wyświetlaczy, więc tą częstotliwość musiałem mocno zwiększyć.
Moimi wyświetlaczami są lampy Nixie, no i po dorzuceniu regulacji jasności i zwiększeniu odświeżania do 5kHz pojawił mi się efekt duchów na lampach. Wydaje mi się, że po części może być to spowodowane czasem jaki potrzebuje lampa na "wygaszenie gazu".
Poniżej kawałek kodu odpowiedzialny za przemiatanie lampami, może ktoś da mi wskazówki jak to rozwiązać. Częstotliwość 5kHz jest raczej graniczna, na mniejszych przy niskim wypełnieniu lampy migoczą.
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
a tu schemat podłączenia lamp
![Obrazek](http://forum.atnel.pl/_obrazki/o/thumb/393_db6ccc301f1091925e8b9de5bf19237f.jpg)