Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 12 lis 2024, o 17:45

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 6 sty 2013, o 16:52 
Użytkownik

Witam, do tej pory gdy wykonywałem multipleksowanie wyświetlaczy to dobierałem częstotliwość wykonywania się przerwania tak aby nie szaleć z tymi hercami, ale również aby mi nic nie migotało. Dla 6 wyświetlaczy ustawiałem 500Hz (przy tym miałem ładną podstawę czasu 2ms dla timerów programowych). Teraz jednak potrzebuję wykonać regulację jasności wyświetlaczy, więc tą częstotliwość musiałem mocno zwiększyć.
Moimi wyświetlaczami są lampy Nixie, no i po dorzuceniu regulacji jasności i zwiększeniu odświeżania do 5kHz pojawił mi się efekt duchów na lampach. Wydaje mi się, że po części może być to spowodowane czasem jaki potrzebuje lampa na "wygaszenie gazu".

Poniżej kawałek kodu odpowiedzialny za przemiatanie lampami, może ktoś da mi wskazówki jak to rozwiązać. Częstotliwość 5kHz jest raczej graniczna, na mniejszych przy niskim wypełnieniu lampy migoczą.

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

a tu schemat podłączenia lamp
Obrazek

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 6 sty 2013, o 19:49 
Moderator

No i dobrze chyba ci się wydaje - ja bym spróbował zrobić ściemnianie lub rozjaśnianie regulacją wysokiego napięcia na lampy za pomocą PWM'a zamiast iść w troszkę dziwnym jak dla mnie kierunku czyli zwiększaniu częstotliwości odświeżania, bo nie dość że zaczną się duszki to i obciążenie procka wzrasta drastycznie i będzie coraz gorzej z czasem na inne operacje :(

PostNapisane: 6 sty 2013, o 20:02 
Użytkownik

Regulacja napięciowa już odpada, ponieważ układ jest złożony tak, że fizycznie nie umożliwia tego. Początkowo nie miało być regulacji jasności, ale robię zegar dla kogoś i w pewnym momencie padło: " a ja bym chciał mieć regulację jasności" :) no i trzeba improwizować. Jednak osiągnąłem efekt w stylu "ujdzie". Zrobiłem to w ten sposób, że w locie przetaktowuję częstotliwość przerwania. Dla niskich wypełnień jest najgorzej bo przerwanie śmiga na 6,5kHz,ale jasność jest mała to i duszków nie widać.
A dla dużych wypełnień obniżam częstotliwość odświeżania i dla 100% mam swoje 500Hz i jest gitara. A procek wyrabia się ze wszystkim, DS18b20,RTC,IR. Teraz niech pochodzi i zobaczymy czy coś się urodzi ;]

PostNapisane: 6 sty 2013, o 20:04 
Moderator

No jeśli jak mówisz to ma być tylko dodatkowy efekt a program nie będzie już rozbudowywany to można iść w tym kierunku - jak najbardziej.

PostNapisane: 7 sty 2013, o 09:54 

Dlaczego nie zrobisz regulacji czasu włączenia samych segmentów (wyświetlaczy). Zamiast regulować samym odświeżaniem co jest trochę kocim rozwiązaniem ;).

PostNapisane: 7 sty 2013, o 11:19 
Użytkownik

Nie wiem czy dobrze Ciebie rozumiem. Aby wykonać regulację pwm od 0 do 100%, czyli właśnie czas włączenia lamp, to musiałem zwiększyć częstotliwość odświeżania ponieważ, przy krótkich czasach włączenia danej lampy jest widoczne migotanie. Gdy dam wypełnienie 100% przy tych 5kHz to mam duszki, ale właśnie dla tych 100% nie jest potrzebna taka duża częstotliwość odświeżania, aby nic nie migotało. Więc dla dużych wypełnień obniżam tą częstotliwość by pozbyć się duszków. Wiem, że to obejście problemu, a nie jego rozwiązanie. Dlatego napisałem ten temat, bo może ktoś mnie nakieruje na bardziej eleganckie rozwiązanie.

PostNapisane: 7 sty 2013, o 11:54 

Kurczę teraz nie pamiętam dokładnie jak się to robiło, ale chodziło o fakt regulacji stanu wysokiego czy niskiego na sterowanie wyświetlaczy..... Wrócę do domu to zajrzę do książki.

PostNapisane: 8 sty 2013, o 19:32 
Użytkownik

rezasurmar napisał(a):
Kurczę teraz nie pamiętam dokładnie jak się to robiło, ale chodziło o fakt regulacji stanu wysokiego czy niskiego na sterowanie wyświetlaczy..... Wrócę do domu to zajrzę do książki.

To jak, mogę liczyć na podpowiedź?

PostNapisane: 8 sty 2013, o 20:15 

To kod z książki TMF
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Regulacja następuje dzięki skracaniu czasu świecenia wyświetlaczy, co prawda tu jest zrobione to na _delay, ale łatwo to przerobić na nieblokujące timery programowe Mirka.

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 8 sty 2013, o 20:30 
Użytkownik

No no, koncepcja ciekawa, zaiste :) Dzięki Ci. Jutro będę miał trochę czasu to się pobawię, bo dzisiaj niestety wieczór z autocadem :\

Strefa czasowa: UTC + 1