Witam!
Mam problem z napisaniem kodu. Posiadam klawiaturę matrycową, która działa bez problemu, bo do tego jakoś doszedłem. Problem jest w tym, że nie umiem sobie poradzić z zapisem wartości klawiszy do mikrokontrolera, tak abym mógł je wykorzystać np. do ustawienia wartości wilgotności, co jest mi niezbędne do mojej pracy inżynierskiej. Co powinienem zastosować w moim kodzie, abym mógł wprowadzać odpowiednie wartości, które później będę mógł zatwierdzić i rozpocząć działanie programu? Zacząłem od pętli switch. Ogólnie miałoby to wyglądać tak: -Przez klawisz "A" wchodzę w tryb kontroli wilgotności. -Wyświetla mi się "Ustaw wartość" i wprowadzam wartość z klawiatury (klawisze od 0 do 9), która jest mi potrzebna. -Zatwierdzam i czekam na działanie.
Problem jest w tym, że nie wiem co mam wykorzystać aby sprawnie wykonać taka instrukcje do sterowania. Prosiłbym o jakąś wskazówkę, która mnie naprowadzi na odpowiedni tor. Nie wiem czy wszystko dokładnie wytłumaczyłem, bo na prawdę nie znam się na tym na tyle, żeby sie swobodnie w tym wszystkim poruszać.
Pozdrawiam.
|