No ale co ty liczysz tak w ogóle ? czas czego ? samej transmisji danych ?

nie panie kolego - ty liczysz kompletnie tutaj, hmmm niepotrzebnie, żeby delikatnie to określić, - czas przesyłania KUPY (tak kupy) niepotrzebnych, ZUPEŁNIE zbędnych informacji na terminal - toż to masakra

Wywal więc te wrzystkie tr_locate(), tr_pen_color(), wysyłanie spacji, włączanie wyłączanie kursora ... itp itd - aż ci mina zrzednie gdy policzysz wtedy czas przesłania samego
uart_putint(200,10);
uart_putint(100,10);
po drugie co tu obliczać jakiś czas ręcznie w oparciu o to co leci na terminal kolorowy z bajerami....
toż ile masz tu bajtów do przesłania ? ja widzę dwie liczby w postaci ASCII po 3 bajty czyli łącznie 6 bajtów tak ?
No to panie kolego - ile czasu trwa przesyłanie bajtu po RS232 z konkretną prędkością - niech będzie twoje 19200 ? hmmm? Zakładając , że masz 1 bit startu, 1 bit stopu, bez bitu parzystości i ramkę 8 bit ?
19200 bodów oznacza 19200 pełnych ramek na sekundę tak ?
no więc
1/19200 = 0,000 052 .... czyli jedna ramka z jednym bajtem leci ci w ciągu ok 52 us !!! a że masz 6 takich pełnych ramek to ile ? to = ok 312 us !!!
o ile się nie pomyliłem

6 bajtów masz przesłane w ciągu ok 312 us panie kochany
tylko jak będziesz wysyłał to do sterowania jakimś urządzeniem to nie będziesz się przecież bawił w takie kolorowe chocki klocki z jakimś terminalem

zorganizujesz sobie przesył danych w ASCII w jakiejś ramce, ładnie z separatorami nawet czyli np:
"200,100"
i nawet jak będziesz miał 7 bajtów to nadal zajmie ci to tylko ok 364 us

teraz jaśniej ?
to sprawdź teraz sobie (przelicz) że wystarczy ci do tego nawet mniejsza prędkość jak 9600 bodów (nie na darmo używana jako standard w przemyśle)
www.youtube.com/mirekk36 ]