Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 11 sty 2026, o 23:51

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 4 kwi 2018, o 20:40 
Użytkownik

Hej.
Postanowiłem wykorzystać bibliotekę enkodera w Atmedze 328P.
Bibliotekę uruchomiłem w trybie pooling i działa, więc sprzętowo sądzę że jest OK.
Docelowo chcę jednak wykorzystać przerwania PCINT10 i PCINT11 mojej atmegi.

Zdefiniowałem zatem tryby pracy i porty:

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Dalej patrzę do noty a tam wynika, że PCINT11 i PCINT10 należą do rejestru maskującego o nazwie PCMSK1
Obrazek

Zmieniam więc wiersz

język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

na PCMSK1 i program nie działa

No nic! Nie pierwszy raz. Sprawdzam po kilka razy całą bibliotekę i wszystko wygląda OK. Podczas kolejnych prób i powtórek wrócił mi zapis w linijce
język c

jak na początku było w poradniku. Nieświadomy powyższego błędu - skompilowałem, załadowałem i -!-!-!-!-! DZIAŁA!
Z tym że trochę jakby nie wyłapuje szybszego kręcenia.

Nie rozumiem dla czego wbrew zapisowi w Datasheet PCINT11 i PCINT10 działają z rejestrem maskującym innych przerwań?

Spotkał się już ktoś z czymś podobnym?

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 4 kwi 2018, o 21:39 
Użytkownik

Ja się spotkałem i to wiele razy :)
Najczęściej miałem jakiegoś okropnego babola, którego nie widziałem i losowo robiłem różne sztuczki, jak tutaj właśnie Kolega, a nawet czasami wydawało mi się, że już nota jest "uszkodzona" - w moim przypadku ZAWSZE kończyło się to oszukiwaniem samego siebie :)
Błąd był zawsze po mojej stronie.

Moje próby na M328P z różnymi portami i konfiguracjami dawały oczekiwane rezultaty, zgodne z notą, bibliotekę przepisywałem z poradnika i ruszyła właściwie od strzała.

Nic Kolega nie pisze o numerach portu na jakie próbuje się wbić, co oczywiste, każdy port ma "swoje" rejestry, nic nie pisze o takich parametrach jak:

język c

Oprócz tego jest jeszcze wiele miejsc, gdzie pewnie można zrobić babola.
Co do błędnych odczytów to na pewno masz dobrze zorganizowany filtr, który jest podstawą tej biblioteki? Schematu nie dałeś niestety ani jakiegoś obrazka jak to połączone, ciężko pomóc...
Kod który podałem to wycinek konfiguracji dla różnych portów mikrokontrolera, oba działały bezbłędnie.

Zapis:
język c

Dla PCINT10 i 11 jest wg mnie niepoprawny.
PORTB to pcinty od 0-7, PORTC od 8-15, to mam sens jest logiczne i właściwe.

PostNapisane: 5 kwi 2018, o 09:20 
Użytkownik

Oczywiście PCINT10 i PCINT11 to porty PC2 i PC3
i to też mam skonfigurowane raczej dobrze
język c

Ja sam się dziwię swojemu zacięciu, że po tylu niepowodzeniach i niezrozumieniach dalej mam siłę programować. Dla tego nie mam najmniejszej wątpliwości, że babol jest w moim kodzie.
Zabieram się za analizę jeszcze raz, od początku poradnika.

Dziwi mnie jednak że działa mi coś co nie powinno i nie działa coś co powinno. (mowa tu o rejestrach PCMSK1 i PCMSK2)
Mam zatem wątpliwość czy dobrze rozumiem notę.

------------------------ [ Dodano po: 26 minutach ]

Chcę się tylko upewnić jeśli ktoś wie. Konfigurację ustawiłem tak jak kolega wyżej.

język c

bo moje PCINT10 i PCINT11 należą do tego samego rejestru PCMSK1 i PCIE1 co kolegi PCINT 8 i PCINT9.

Czy jest ona poprawna dla M328p i dla PCINT10 i PCINT11 ?
Jeśli tak to będę szukał dalej baboli.

PostNapisane: 5 kwi 2018, o 10:42 
Użytkownik

No i znalazłem. W pliku .c miałem na stałe wpisany PCICR |= (1<<PCIE2);

Strefa czasowa: UTC + 1