Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 30 mar 2026, o 12:45

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 29 mar 2018, o 14:59 
Nowy

Witam!
Nie wiem, który dział powinien być w razie czego proszę przenieść.

Kontruje układ na arduino uno, docelowo arduino mini i płytka własnego projektu:
- pin PC0 - czujnik indukcyjny na przerwaniach PCINT,
- pin PC1 - miernik napięcia,
- piny PD2, PD3 - czujniki indukcyjne na przerwaniach INT,
- pin PD5, PD6 - PWM jasność wyświetlacza,
- piny PB2, PB3, PB4, PB5 - czytnik kart SD,
- piny SDA, SCL - RTC-DS3231, PCF8574(pod niego podpięty wyswietlacz lcd 20x4),
- piny PB0, PB1, PD7 - enkoder obrotowy z przyciskiem.

Układ ma zliczać i przetważać impulsy z czujników, wyświetlać dane na lcd i zapisywać na kartę SD.
Do tego jeszcze proste menu do ustawiania jasnosci wyświetlacza, daty i godzin oraz kalibracji czujników
(ilość imp/obr - automatycznie robimy obrót a on liczy impulsy i zapisujemy lub ręcznie podajemy liczbę impulsów).

Program piszę w arduino ide. Wszystko na plytce stykowej działa poprawnie gdy testuję np.
- czytnik kart, rtc i czujnik - ładnie zapisuje dane na kartę,
- wyświetlacz i rtc - wyswietla to co ma wyświetlać.

Problem pojawia się w momencie gdy próbuje kody z testów połączyć w całość na atmedze brakuje pamięci.
Z tąd moje pytanie czy jak kupię książkę pana Mirka i napisze program w C to upakuje cały w atmegę328 czy lepiej od razu przerzucić się
na arduino mega z atmegą2560?

Pozdrawiam.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 29 mar 2018, o 17:37 
Użytkownik

Wiesz, tak jak kolega wyżej pisał gwarancji nikt Ci nie da, ale zaryzykuję stwierdzenie że pisząc program w czystym C będzie on mniejszy od tego z arduino. Pytanie jeszcze o ile za duży wyszedł Ci program? Bo w ostateczności możesz wgrać go za pomocą programatora nadpisując bootloader który przecież również zajmuje pamięć atmegi (jeśli mnie pamięć nie myli to coś koło 0,5k)...
Tak czy inaczej arduino to platforma zrobiona pod kątem prostoty a nie optymalizacji (powiedziałbym że chwilami jest on bardzo nieoptymalny). Więc kod wygenerowany jest bardzo ciężki. Aby pisać w c trzeba mieć już trochę wiedzy na temat zarówno podstaw programowania, jak i samego sprzętu pod który się pisze, ale program będzie bardziej optymalny i miejsca mniej zajmie.

PostNapisane: 29 mar 2018, o 17:58 
Moderator

neo_kris napisał(a):
Z tąd moje pytanie czy jak kupię książkę pana Mirka i napisze program w C to upakuje cały w atmegę328 czy lepiej od razu przerzucić się
na arduino mega z atmegą2560?

przy takim podejściu to zdecydowanie polecam ATmega2560 albo większy jak się znajdzie ;)

PostNapisane: 29 mar 2018, o 18:31 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Ja bym to postawił na raspberryPi i embedded linuxa jakiegoś dał. Jak szaleć to szaleć [emoji38]

A tak poważnie...
Może Kolega napisał kod nieoptymalnie i np używa float albo litani ifow zamiast np pętli w której będzie 1 if...

Fakt, biblioteka do karty SD waży trochę ale można i z tym sobie poradzić.

Na forum nikt nie ma szklanej kuli. Poza tym na tym forum raczej Arduino to nisza. Tu są zwolennicy starego poczciwego C który nie daje tych wspaniałych udogodnień które masz w Arduino bo tam jest C++.

Przemysl czy jest sens iść na łatwiznę. Ani to efektywne ani efektowne.

Wysłane z mojego SM-J510FN przy użyciu Tapatalka

Strefa czasowa: UTC + 1