Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 20 kwi 2026, o 05:41

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 28 mar 2018, o 17:13 
Nowy

Cześć wszystkim,

Mam moduł z wyświetlaczami jak w linku poniżej z elektrody, temat nie mój ale wyświetlacz taki sam.
Link z elektrody

Próbuję go uruchomić przy pomocy atmega32 i nie mam pojęcia jak zrealizować tą komunikację, połączyłem wejście z wyświetlacza bezpośrednio z portami AVR'a i takt też.
Ustawiam komunikat na 4 portach (liniach danych) robie stan wysoki na takcie na 50us i ustawiam następne dane. No ale niestety wyświetlacz nie chce wystartować.

Jak powinna wyglądać taka transmisja równoległa w C ? Chodzi mi o najprostszy algorytm potem już sobie rozbuduję ;)

Pozdrawiam
Michał

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 28 mar 2018, o 17:30 
Użytkownik

Michal_avr32 napisał(a):
Jak powinna wyglądać taka transmisja równoległa w C ? Chodzi mi o najprostszy algorytm potem już sobie rozbuduję ;)
To pytanie musiałby kolega zadać producentowi/konstruktorowi modułu wyświetlaczy. Przecież transmisja równoległa to tylko sposób komunikacji, natomiast Ty musisz znać protokół czyli listę zrozumiałych przez wyświetlacz komend a to już indywidualna bajka każdego typu wyświetlacza - a akurat ten nie jest modułem serynie produkowanym na sprzedaż tylko dla konkretnego odbiorcy pod konkretny sprzęt. Więc znaleźć pełny opis protokołu nie będzie łatwo. Z linku który podałeś w drugim poście inny użytkownik kilka komend rozpisał. Resztę może uda Ci się doświadczalnie odkryć...

PostNapisane: 28 mar 2018, o 17:57 
Nowy

Tak tak, masz rację. Komendy są rozpisane tam tylko jak nie wiem jak zapisać taką komunikację w C. Np tak?
1. ustawić starszą część bajtu na 4 piny procesora
2. odczekać 10us
3. podać stan wysoki na pin odpowiedzialny za takt
4. odczekać 50us
5. ustawić stan niski na pinie taktu
6. ustawić młodszą część bajtu na piny
7. kolejna procedura taktu (pkt. 2,3,4,5)

Nie mam pojęcia jak się do tego zabrać. :/

PostNapisane: 28 mar 2018, o 18:55 
Użytkownik

Ale autor tego wpisu pisze o 4 bitowych komendach (co by nawet mogło się zgadzać bo przecież to wyświetlacze 7 segmentowe) więc mniej więcej tak jak napisałeś tylko nie starsza i młodsza część bajtu tylko po prostu 4-bitowa komenda wystawiona na D0-D3 następnie takt zegara, następnie dane, takt zegara itd. Zegar w tym wypadku jest po prostu zatrzaskiem wpisującym do sterownika to co znajduje się na liniach D0...D3. Tak mi się zdaje, ale musiałbyś przetestować to na swoim wyświetlaczu.
Niestety tak jak pisałem te moduły nie są sprzedawane na dużą skalę dla odbiorcy detalicznego więc i z dokumentacją będzie kiepsko. Idealnym było by dorwać cały układ w którym taki wyświetlacz pracuje. Wówczas reverse engineering przy pomocy analizatora logicznego był by w miarę prosty do zrobienia. Tak pozostaje tylko metoda prób i błędów...

Autor postu otrzymał pochwałę

Strefa czasowa: UTC + 1