NAJPROSTSZA MASZYNA STANÓW
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
czy może być coś prostszego ?

Właśnie powołaliśmy do życia NAJPROSTSZĄ maszynę stanów dzięki jednej zmiennej, która właśnie robi nam za "MASZYNĘ STANÓW" w programie. Brzmi może okropnie -"MASZYNA STANÓW" no ale tak to jest

Chcemy bardziej skomplikowaną maszynkę ? To zastanówmy się co ona ma teraz robić

Proponuję dołożyć drugą diodę LED i założenie będzie takie, że pierwsza dioda ma mrugać jak ta wyżej w zależności od zmiennej ale teraz "maszynka1" ale druga dioda .. hmmm np ma np zapalać się gdy ta pierwsza zamruga 16 i być zapaloną do czasu gdy pierwsza zamruga kolejne 16 razy i tak w kółko
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
Jak widać w drugim przypadku do budowy "MASZYNY STANÓW" użyliśmy dwóch zmiennych "maszynka1" oraz "maszynka2" gdzie jak widać działanie tej całej maszynerii składa się z dwóch TRYBÓW

jeden się kręci cały czas, zaś drugi kręci się tylko co któryś obrót pierwszego i drugi zależy od pierwszego. Bez pierwszego TRYBU drugi nigdy by nie zadziałał ...
no i tak można to wymyślać coraz bardziej skomplikowane maszyny stanów - ale pokazałem to tak WPROST w kodzie - żeby było widać, że jednak ten mechanizm bywa często potrzebny podczas programowania.
www.youtube.com/mirekk36 ]