Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 28 mar 2026, o 22:39

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 26 gru 2017, o 21:52 
Nowy

Witam
Moim celem jest użycie projektu vusb. Niestety napotykam na poważne problemy, z ktorymi nie jestem w stanie sobie sam poradzic.
zlozylem uklad wg tego schematu:
Obrazek

Uklad na plytce wyglada tak:
Obrazek

Procek to atmega16A taktowana zegarem 12 MHz, linia D+ (do INT0) to zielony przewod, natomiast D- (do INT1) to bialy przewod. Oba sa podlaczone przez rezystor 68 om + zener 3,6 V. Dodatkowo D+ jest podciagniety do VCC przez rezystor 1M om, a D- do VCC, przez reyzstor 1,5K om. Sam procek zasilany jest z 5 V (dzieki USB), w pliku usbconfig.h oczywiscie jest to uwzglednione.

Wgrywam taki program do procka:
Plik main:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Plik usbconfig.h:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Po poprawnym wgraniu podaczam sie do portu USB w swoim laptopie. Otrzymuje niestety taki wynik w dmesg:
[ 4137.610467] usb 3-1: new low-speed USB device number 3 using xhci_hcd
[ 4137.730530] usb 3-1: device descriptor read/64, error -71
[ 4137.958523] usb 3-1: device descriptor read/64, error -71
[ 4138.186535] usb 3-1: new low-speed USB device number 4 using xhci_hcd
[ 4138.306564] usb 3-1: device descriptor read/64, error -71
[ 4138.534613] usb 3-1: device descriptor read/64, error -71
[ 4138.762559] usb 3-1: new low-speed USB device number 5 using xhci_hcd
[ 4138.763103] usb 3-1: Device not responding to setup address.
[ 4138.971147] usb 3-1: Device not responding to setup address.
[ 4139.178661] usb 3-1: device not accepting address 5, error -71
[ 4139.298650] usb 3-1: new low-speed USB device number 6 using xhci_hcd
[ 4139.299190] usb 3-1: Device not responding to setup address.
[ 4139.507196] usb 3-1: Device not responding to setup address.
[ 4139.714658] usb 3-1: device not accepting address 6, error -71
[ 4139.714707] usb usb3-port1: unable to enumerate USB device
[ 4140.430730] usb 3-1: new low-speed USB device number 7 using xhci_hcd
[ 4140.550777] usb 3-1: device descriptor read/64, error -71
[ 4140.778791] usb 3-1: device descriptor read/64, error -71
[ 4141.006811] usb 3-1: new low-speed USB device number 8 using xhci_hcd
[ 4141.126845] usb 3-1: device descriptor read/64, error -71
[ 4141.354859] usb 3-1: device descriptor read/64, error -71

Komenda lsusb nie pokazuje, aby podlaczono nowe urzadzenie.

Nie mam najmniejszego pojecia co zrobic, aby wszystko dzialalo jak nalezy.
Co zrobilem do tej pory:
- wgranie programu do swiecenia dioda, aby sprawdzic, czy fusy sa ok oraz same podlaczenie, to dziala
- wymiana kwarcu na 16 Mhz
- zmiana rezystora 1,5K om na mniejsze inne wartosci
- dołożenie kondensatorow 100 nF, 10 nF, 10 uF przy linii zasilajacej, tzn przy "+" oraz "-" z USB
- zasilanie ukladu z programatora i uwzglednienie tego w usbconfig.h
- zasilenie 3v3 i wyrzucenie zenera
- wgrywanie gotowych projektow z vusb, zeby wykluczyc moje bledy
- kombinacje z wszystkim powyzszym

Odpalilem rowniez inny system z live cd, ten sam efekt, czyli dmesg wywala blad, a lsusb nic nie pokazuje. Kolejna proba bylo podlaczenie urzadzenia do kompa, ktory jest sprzed dobrych dziesieciu lat, na ktorym smiga debian net install (czyli absolutne minimum, ktore je 8 MB ramu) i oto co uzyskalem:
Obrazek

I to jest najlepsze, ze po wielu dniach walki z vusb, okazalo sie ze wszystko dziala :D
Laptop, na ktorym vusb nie dziala posiada dwa porty USB 3.0 i jeden USB 2.0, na kazdym ten sam efekt,
Komputer na ktorym dzialalo ma wylacznie porty USB 2.0
Dystrybucje obu jednostek roznia sie wylacznie tym, ze laptop ma pelna wersje debiana, a komputer net install.
Teraz mam dwa pytania.
Jak zyc, zeby wszystko dzialalo na moim laptopie?
Czy ktos uzywal vusb z portem USB 3.0 (ale osobiscie uzywal, a nie kolega kolegi lub pan na forum kupil u chinczyka...)
I chce uniknac sprzetowego usb, poki co...

Dziekuje za udzielona mi pomoc :)
I wszystkim rzycze wesołych świat :)

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 26 gru 2017, o 22:25 
Użytkownik

Kiedyś dość dużo robiłem na V-USB. Nawet możesz gdzieś tutaj znaleźć moje poradniki o V-USB. I pierwsze co widzę to dziwaczne podłączenie do USB. Jak popatrzysz na schematy zamieszczone na stronie projektu V-USB lub jak znajdziesz mój poradnik to zobaczysz, że TYLKO linia D- podłączana jest przez rezystor do VCC. Jak poczytasz też trochę na ten temat, na forum to znajdziesz informacje, że czasem w komunikacji pomaga (na niektórych komputerach) całkowite wylutowanie tych 68Ohm rezystorów.

No i oczywiście też Ci RZyczę WesołyH ŚwiONt :roll:

P.S.
topic6137.html?hilit=VUSB

PostNapisane: 27 gru 2017, o 16:02 
Użytkownik

Czy na pewno masz poprawnie podefniowane descryptory?

Proponuję Ci wziąć na początek jakiś działający projekt oparty o V-USB i na nim się pobawić. Ja polecam projekt USBasp, on wykorzystuje V-USB i jest prosto napisany i łatwo oddzielić warstwę USB od reszty projektu (kody i schematy dostępne na stronie projektu).

--
Pozdrawiam,
Robert

PostNapisane: 27 gru 2017, o 22:05 
Nowy

Dziekuje bardzo wszystkim za odpowiedzi :)

WoodPaker napisał(a):
http://forum.atnel.pl/topic6137.html?hilit=VUSB

Czytalem, bardzo fajny i przydatny poradnik, co do rezystorow 68 Ohm to rowniez manipulowalem z nimi na wszystkie mozliwe sposoby.

rskup napisał(a):
Czy na pewno masz poprawnie podefniowane descryptory?
Proponuję Ci wziąć na początek jakiś działający projekt oparty o V-USB i na nim się pobawić. Ja polecam projekt USBasp

Probowalem juz z innymi projektami i nic to nie dało, ale z USBasp jeszcze nie, a chyba warto.

roske napisał(a):
Co do rezystora na D+ wyjaśnienie jest w usbdrv.h:
"... A pull-down or pull-up of 1M SHOULD be connected from D+ to +3.5V to prevent interference when no USB master is connected. If you use Zener diodes to limit the voltage on D+ and D-, you MUST use a pull-down resistor, not a pull-up...."
I dalej:
"Operation without an USB master:
The driver behaves neutral without connection to an USB master if D- reads
as 1. To avoid spurious interrupts, we recommend a high impedance (e.g. 1M)
pull-down or pull-up resistor on D+ (interrupt). If Zener diodes are used,
use a pull-down. If D- becomes statically 0, the driver may block in the
interrupt routine."

Probowalem juz z roznych kombinacji, rezystor 1M do GND lub do VCC, badz tez kompletny jego brak.
I przepraszam najmocniej, ale nie dopisalem ze korzystam z dołączonego przeze mnie schematu + zener 3,6 V. Oczywiscie jak zasilalem uklad z 3v3 to pozbylem sie diod zenera. Mimo wszystko nic to nie zmieniło. Dziekuje za linki, skorzystałem z nich, ale niestety nic to nie pomoglo :(.

Co wiecej dzisiaj sprobowalem podlaczyc uklad do kilku jednostek i jest taka dziwna zależnosc
Jezeli komputer posiada co najmniej jeden port USB 3.0 to uklad nie dziala, nawet jezei podlacze sie do portu USB 2.0
Jezeli komputer nie posiada portu USB 3.0 wszystko dziala jak nalezy.
Nie sprawdzalem na windowsie, na linuksie taka zaleznosc wystepowala.
Smiem przez to twierdzic, ze moze miec na to wplyw kontroler USB na plycie glownej, ale nie dam sobie nawet wlosa z glowy za to wyrwac, bo to brzmi jak propagowanie herezji. Co wiecej jezeli projekt USBasp jest oparty na v-usb to rowniez ten programator nie powinien mi dzialac, a jest zupelnie inaczej…

Jezli ktos na cos wpadnie, bede bardzo wdzieczny za wszystkie odpowiedzi, bo jestem ciekaw co jest nie tak.

PS. I strasznie mocno przepraszam za RZyczenia, niech karą bedzie wstyd jakiego doznalem :)

PostNapisane: 28 gru 2017, o 00:45 
Użytkownik

Mostki z USB 3.0 są bardziej czułe na nieprawidłowe działanie podłączanego urządzenia. Musisz zagwarantować poprawne poziomy sygnałów na liniach D+ / D- oraz poprawnie przeprowadzić procedurę resetu magistrali przy podłączaniu.
Jakiś czas temu walczyłem z dostawcą pewnego sprzętu, który to nie działał poprawnie pod linuxem, bo ten za dużo chciał od urządzenia a ono niepoprawnie reagowało i linux w końcu je "olewał". Przy okazji też wyszły problemy z podłączaniem do portów USB 3.0. Urządzenie niepoprawnie sterowało pull-upami na liniach danych i się wszystko wykładało :(. Co ciekawe te niepoprawne sterowanie nie przeszkadzało starym mostkom USB 2.0 :).

Zrób swój układ zgodnie ze schematem USBasp http://www.fischl.de/usbasp/. Wrzuć na początek kod oryginalny a potem zacznij modyfikować.

--
Pozdrawiam,
Robert

------------------------ [ Dodano po: 8 minutach ]

Zastanów się bo może warto za 10 zł zakupić na aledrogo płytkę USBasp. Może nie są one górnolotnych lotów, ale działają i do zabawy z V-USB nadają się idealnie (oczywiście nie mówię, że są to dobrze zrobione programatory ISP) :).

Strefa czasowa: UTC + 1