Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 3 sty 2025, o 11:29

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 7 paź 2017, o 10:41 
Użytkownik

Szanowni Państwo,

piszę w dwóch sprawach, o których chciałbym dowiedzieć się nieco więcej i rozwiać wątpliwości.
Pierwsza z nich to debouncing przycisku w przerwaniu INT0/INT1 w ATmedze 328p. Napisałem sobie w programie taki oto kod wykorzystując debouncing wskazany przez p. Mirka:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Na moje oko działa on poprawnie w zaprojektowanym przeze mnie układzie ale chciałem się dowiedzieć czy to jest optymalne rozwiązanie do eliminacji drgań styków w microswitch'u przy użyciu przerwań.

Druga sprawa to odbiór danych z UART przy użyciu funkcji p. Mirka z bluebooka. Mianowicie funkcji uart_getc(), - nazwa przerobiona ze względu na układ bluetooth BLE, który wykorzystuję:
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Za cholerę nie chce mi to działać przy wykorzystaniu tej funkcji np. w takim zapisie:
język c

Jeśli ktoś zwróci uwagę na jakieś szczególne przypadki działania tej funkcji to byłbym wdzięczny. Na razie bez cudów - po prostu odbieranie jednego znaku nie działa. Procek ten sam ATmega328p. Dodam jeszcze, że funkcja:
język c

Działa BEZ ZARZUTU - znaki odbiera. Tylko wolałbym wykorzystać bufor cykliczny i przerwania, a nie robić odbiór danych w pętli main.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 7 paź 2017, o 10:54 
Moderator

Vroobee napisał(a):
Pierwsza z nich to debouncing przycisku w przerwaniu INT0/INT1 w ATmedze 328p

Vroobee napisał(a):
ale chciałem się dowiedzieć czy to jest optymalne rozwiązanie do eliminacji drgań styków

Przepraszam uprzejmie, nie chodzi mi o to żeby dogryzać czy jakieś przytyki robić - no ale to jest pomysł zupełnie i to totalnie z kosmosu. W ogóle po co ten IF w przerwaniu ;) toż ty rozbroiłeś tę moją procedurę z bloga ... i jakieś resztki jej ciała wrzuciłeś do przerwania. Ten IF w przerwaniu nigdy nie zadziała - po co on tam w ogóle ? ;) Nie masz żadnego debouncingu - ot reaguje ci przerwanie przy pierwszym zboczu i to tyle - a jak przyjdą inne przerwania w wyniku drgań to też się wykona ich cała seria ;) ...

sam przeanalizuj przez chwilę ten kod który pokazałeś to się zdziwisz ;) i solidnie uśmiejesz gwarantuję

ustawiasz key_lock na 1, po to żeby za chwilę sprawdzać czy jest różny od zera i niby gdy klawisz wciśnięty to go zwiększasz o jeden i po co ? skoro za chwilę poleci kolejne przerwanie a ty znowu key_lock na 1 ustawiasz ;) toż te linie kompletnie nie mają sensu w tym przerwaniu, jak byś zostawił tylko te dwie

menu_state = 1;
timer = 0;

to działać ci będzie tak samo ...

CAŁA zaleta tej mojej procedury z bloga polega na tym, że działa bez użycia przerwań i działa bardzo dobrze ...

Vroobee napisał(a):
Za cholerę nie chce mi to działać przy wykorzystaniu tej funkcji np. w takim zapisie:

Bo nie rozumiesz jak działa ta funkcja ... ona nie jest blokująca i gdy nic nie nadleci to zwróci ZERO ...

ty może jeszcze nie do końca rozumiesz jak działają bufory cykliczne ... funkcja getc pozwala pobierać pojedyncze znaki z tego bufora ale jeśli coś do niego dotarło ...

tyle razy pisałem i pokazuję w poradnikach wideo - że pełny i śliczny odbiór ale UWAGA! stringów czyli komunikację ASCII i to na zdarzeniach pokazałem dopiero w Greenbooku - którego polecam

zaś w Bluebooku pokazałem jak za pomocą funkcji getc pobierać sobie pojedyncze znaki - ale pewnie nie zajrzałeś do tego przykładu w książce (na pendrive/albo na CD)

cytowanie selektywne  Cytuj  

Strefa czasowa: UTC + 1