Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 7 sie 2026, o 02:30

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: enc28j60 NTP
PostNapisane: 2 lip 2017, o 13:50 
Użytkownik

Witajcie,
chciałbym sobie pobrać czas z serwera NTP. W bibliotece ip_arp_udp_tcp dołączonej do BB znalazłem dwie ciekawe funkcje:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Teraz moje pytanie czy to wystarczy tylko do pobrania czasu z serwera NTP (bez jakiegoś dalszego odliczania czasu, tylko pobranie i wyświetlenie na lcd). Jeśli tak gdzie te funkcje sobie wywołać, i jakie argumenty przekazać? Chyba powinno być tak:
*buf - buf
*ntpip - tablica z ip (ip jakiekolwiek z internetu np.194.146.251.100)
srcport - 123 ?
*time - tutaj to nie mam pojęcia? tu raczej jest zapisywany odebrany czas
dstport_1 -123 ?

Troszkę na forum o NTP już było ale nic do mnie nie przemówiło.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 2 lip 2017, o 20:56 
Moderator

kamilck13 napisał(a):
Teraz moje pytanie czy to wystarczy tylko do pobrania czasu z serwera NTP (bez jakiegoś dalszego odliczania czasu, tylko pobranie i
wyświetlenie na lcd)

Zrób tak to cię zaraz serwer ntp zbanuje, zrobisz tak na kolejnym i znowu będzie ban - aż stracisz wszystkie NTP ;)

Panie Panie - NTP jest do synchronizacji czasu (co jakiś interwał) a nie do robienia zegarka i cykania co sekundę zapytania NTP ;)

PostNapisane: 2 lip 2017, o 21:43 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
Panie Panie - NTP jest do synchronizacji czasu (co jakiś interwał) a nie do robienia zegarka i cykania co sekundę zapytania NTP ;)

Nie, nie zrozumieliśmy się, chodzi mi o to, że chciałbym sobie sam napisać obsługę odliczania czasu. Rozumiem zasadę współpracy z NTP. Moje pytanie dotyczyło tylko jak pozyskać ten czas z NTP, z całą dalszą obsługą czyli timer co sekundę, i pozyskiwanie czasu raz na dobę (myślę, że jest to odpowiedni interwał) sobie raczej poradzę :D
kamilck13 napisał(a):
tylko pobranie i wyświetlenie na lcd

z tym to trochę może przesadziłem i to wprowadziło w błąd, miałem na myśli wysłanie pytania, odbiór odpowiedzi i zapis do do zmiennej, którą dalej już sobie obrobię.

PostNapisane: 2 lip 2017, o 21:52 
Moderator

kamilck13 napisał(a):
i pozyskiwanie czasu raz na dobę (myślę, że jest to odpowiedni interwał)

nawet na godzinę albo i raz na 10 min to jeszcze nie spowoduje bananów ... a najlepiej raz na godzinkę jeśli już konieczne

PostNapisane: 3 lip 2017, o 15:49 
Użytkownik

Problem rozwiązałem :D Znalazłem ten projekt na github-ie: https://github.com/vLj2/Tuxgraphics-AVR-NTP-clock. Zostawiam link gdyby ktoś potrzebował. Projekt jak dla mnie jest przystępnie zrealizowany i łatwo było mi z niego wyciągnąć elementy do obsługi NTP i podpiąć je pod to co jest w BB. Zegarek tyka aż miło. :lol: Gdyby ktoś potrzebował lekkich wskazówek jak to poskładać to służę pomocą. ;)

Strefa czasowa: UTC + 1