Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 12 sty 2026, o 10:48

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 8 lip 2017, o 12:11 
Użytkownik

Witam
Chciałem dopytać jak dokładnie działa kod programu o nazwie "RFM7x_simple_TEST" z ostatniego rozdziału GB ( wydanie II poprawione). Do tej pory zrobiłem sobie proste płyteczki będące przejściówkami z 1.27 mm na 2.54 mm. Moduły RFM73-D podpiąłem do dwóch różnych zestawów uruchomieniowych, na których znajduje się w ATmega16. Na obydwu zestawach wgrałem wsad, o którym piszę powyżej. Sytuacja wygląda tak, że na starcie za pomocą funkcji is_rfm7x_connected sprawdzana jest poprawność podłączenia RFM73-D. Zarówno w jednym jak i w drugim zestawie diody sygnalizujące poprawne podłączenie migają bardzo szybko 20 razy co świadczy o poprawnym podłączeniu modułów. Następnie w w krótkich odstępach czasowych miga już tylko druga dioda zdefiniowana jako TIMEOUT_LED. Dioda mająca sygnalizować przesłanie stringa pozostaje zgaszona. W jednym i drugim zestawie uruchomieniowym wgrany jest wsad, w którym nasłuch dla RFM73-D wykonywany jest na kanale 41 (tutaj nic nie zmieniałem). Na razie jeszcze nie próbowałem podpinać się pod terminal i nasłuchiwać na UARCie bo chciałbym właśnie wiedzieć czy to właśnie tak ma wyglądać, że do dwóch mikrokontrolerów wgrywam dokładnie taki sam wsad i już powinna być poprawna komunikacja (wysyłanie oraz odbieranie)? Jeden i drugi zestaw zasilany jest napięciem 3.3V.
Zaplątałem się już w zasadzie działania tego wsadu i będę bardzo wdzięczny za nakierowanie na właściwe tory.

Pozdrawiam
Maciek

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 8 lip 2017, o 12:17 
Moderator

to podepnij uart, patrz co się dzieje i sprawdzaj - to jest PODSTAWA działania

PostNapisane: 8 lip 2017, o 13:22 
Użytkownik

Zrobiłem takie szybkie testy z UART. Ja widać na załączonym obrazku w pętli while string jest wysyłany jeżeli zmienna can_send ma wartość jeden, a jeżeli ma wartość 0 to to w terminalu wyświetla się napis :""test". Próbę wysyłki po UART umieściłem też w funkcji my_recaive_packet ale nic się nie pokazuje. Na obu zestawach pokazują się dokładnie te same wyniki na terminalu. Jak zwykle pewnie nie dostrzegam czegoś co mam przed oczami dlatego piszę na forum :)
Omyłkowo out_buf umieściłem w cudzysłowach ale bez nich normalnie pokazuje się napis "mirekk36".

Obrazek

PostNapisane: 8 lip 2017, o 21:22 
Użytkownik

Zrobiłem jeszcze kilka testów - tym razem uart_puts umieściłem bezpośrednio w pliku rfm7x.c w funkcjach Send_Packet oraz Receive_Packet. Skutek jest taki, że dla wysyłki na terminalu zawsze pokazuje się dwa razy napis "mirekk36" czyli nasz out_buf z pliku main.c a następnie napis "test". Wygląda na to, że wysyłka działa poprawnie. Natomiast dla funkcji odbiorczej na terminalu nie wyświetla się nic czyli podobnie jak już w samym pliku main.c dla funkcji my_recaive_packet co widać też było w screenie, który zamieściłem wcześniej. Przypomnę, że rfm73-D inicjalizują się prawidłowo o czym świadczy szybkie dwudziestokrotne miganie diody. A czy problem może też wynikać z tego, ze zamiast ATmegi32 używam ATmegi16? Wielokrotnie stosowałem je zamiennie do różnych projektów i wszystko działało prawidłowo no ale kto wie :)

PostNapisane: 8 lip 2017, o 21:43 
Moderator

Maciek_L napisał(a):
A czy problem może też wynikać z tego, ze zamiast ATmegi32 używam ATmegi16?

To dziwne przypuszczenie - bo poza tym, że procki te różnią się ilością pamięci - to niczym więcej

PostNapisane: 8 lip 2017, o 21:54 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
bo poza tym, że procki te różnią się ilością pamięci - to niczym więcej

Wolałem się upewnić, żeby powoli eliminować przyczyny takiego zachowania. Powiedz mi jeszcze Mirku czy twoja funkcja sprawdzająca poprawność połączeń ( is_rfm7x_connected) pozwala mi całkowicie wykluczyć problemy sprzętowe z RFM73-D i mogę zacząć szukać nieprawidłowości gdzie indziej?

PostNapisane: 9 lip 2017, o 10:02 
Użytkownik

Wszystko zadziałało :) Przeanalizowałem to chyba jeszcze 20 razy i okazało się, że wystarczyło zwiększyć wartość zmiennej answer_timeout, która była ustawiona na wartość równą 2. Dla testów ustawiłem ją na wartość 10 (będę teraz sprawdzał jaką w moim przypadku może ona wynieść najmniejszą wartość) i teraz na terminalu pokazuje się ładnie napis, który odbierany jest w funkcji my_recaive_packet. Dziękuję za pomoc :)

PostNapisane: 9 lip 2017, o 11:13 
Moderator

no to cieszę się, że poszło bo ja niestety już kilka ładnych lat nic nie robiłem z tymi modułami i tym bardziej nie pamiętam szczegółów GB.

Strefa czasowa: UTC + 1