Witajcie,
kończę właśnie budowę prostego robota, poprzez kończenie mam na myśli programowanie, prawie wszystko działa jak należy, jeśli pojawiają się jakieś problemy, po jakimś czasie są rozwiązane, jednak natknąłem się na taki nie do przeskoczenia, otóż w ramieniu (robota), znajduje się silnik, zwyczajny DC, podłączony do układu l293D (mostek H).
Do pinu Enable podłączone jest wyjście PB1 (licznik - PWM). Problem: po próbie ruszenia silnikiem, owszem, kręci się on, co więcej z odpowiednią prędkością, a także w wybranym kierunku, niestety, kiedy do procedury sterowania mostkiem dołączę instrukcje odpowiedzialne za warunki (IF), bądź _delay_xx(), motor kończy swą pracę przedwcześnie. Próbuję już czas jakiś, a efektów wciąż brak. Wdzięczny będę za każdą poradę.
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
ps.
Inne silniki działają perfekcyjnie.
Nie sądzę by był to problem z filtrowaniem, drobne doświadczenie uzupełnione o przeczytane artykuły (zwłaszcza z tej strony), zaowocowało w wykorzystaniu takich środków bezpieczeństwa na jakie mogłem sobie pozwolić, prócz tego każdy silnik ma na nóżkach kondensator ceramiczny/foliowy.